Enighet om statsbudsjettet

Sentrumsregjeringen og Høyre har kommet fram til enighet i budsjettforhandlingene. Dermed er det sikret flertall for statsbudsjettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge partileder Jan Petersen har Høyre fått gjennomslag for skattelettelser på mer enn 1 milliard kroner i forhold til avtalen mellom regjeringspartiene og Frp.

I samtaler mellom Høyreleder Jan Petersen og statsminister Kjell Magne Bondevik mandag ettermiddag fikk Høyre gjennomslag for lavere skatter og avgifter. Det blir ingen økning i trygdeavgiften. I alt blir de totale skatte- og avgiftslettelsene på 3 milliarder kroner i forhold til Bondevik-regjeringens opprinnelige budsjettforslag.

Subsidiær støtte

Budsjettforståelsen mellom Høyre og regjeringspartiene er ikke et forlik, men en avtale om subsidiær stemmegivning. Det betyr at Høyre etter å ha fått nedstemt sitt eget budsjettforslag, vil stemme for regjeringens forslag.

Fremskrittspartiet, som allerede søndag kveld inngikk et kompromiss med sentrumsregjeringen, har ingen innvendinger til det siste budsjett-tilbudet Bondevik ga Høyre mandag ettermiddag. Frp-formann Carl I. Hagen ble orientert om sentrumsregjeringens tilbud til Høyre umiddelbart etter at tilbudet ble satt fram mandag, og dette ble godkjent av Frps stortingsgruppe mot tre stemmer.

Skatter og avgifter

Statsminister Kjell Magne Bondevik måtte mandag ettermiddag inn i budsjett-dragkampen på Stortinget, etter at Høyre tidligere på ettermiddagen avviste forslaget til utgiftskutt som ikke godt nok. Tidligere hadde Høyre signalisert vilje til å godta både kontantstøtte og mer til minstepensjonistene, forutsatt at økningen i personbeskatningen ble redusert.

I samtalene mellom statsministeren og Høyrelederen mandag ettermiddag ble det enighet om at trygdeavgiften ikke skulle økes, samt at færre må betale toppskatt. Ifølge Høyre skal disse lettelsene dekkes inn gjennom utgiftskutt på en realistisk måte. - Høyre har dermed fått gjennomslag for skattelettelser på mer enn 1 milliard kroner i forhold til det Frp oppnådde i sine forhandlinger med regjeringspartiene. Samlet sett er det gjennom Stortingets behandling blitt cirka 3 milliarder kroner i skatte- og avgiftslettelser i forhold til det som ble fremmet av Bondevik-regjeringen, sier Jan Petersen.

(NTB)