SNAKKER: John Kerry og den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov er blant dem som har deltatt i samtalene i Geneve. Foto: AP Photo/Jim Bourg/NTB Scanpix
SNAKKER: John Kerry og den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov er blant dem som har deltatt i samtalene i Geneve. Foto: AP Photo/Jim Bourg/NTB ScanpixVis mer

- Enighet om tiltak for å roe situasjonen i Ukraina

Avvæpning og amnesti til opprørere er noen av punktene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): USA, EU, Ukraina og Russland har i dag hatt samtaler i Geneve i Sveits, og den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov sier at det er enighet om umiddelbare tiltak for å roe situasjonen i Ukrania.

John Kerry, Ukrainas Andrij Desjtsjytsja og EUs utenrikssjef Catherine Ashton sier de vil arbeide for «en bred, nasjonal dialog for å sørge at folkets rettigheten ivaretas», melder nyhetsbyrået AP.

Lavrov sier de prorussiske demonstrantene - som deltok i opprøret mot myndighetene i Kiev - innvilges amnesti, med mindre de dømmes for alvorlige forbrytelser.

Videre skal ulovlige opprørsgrupper avvæpnes, og okkuperte bygninger må gies tilbake, sier Lavrov.

Han gjentok Moskvas oppfordring om å desentralisere Ukraina og ta hensyn til behovene til den store russisktalende minoriteten i landet, skriver NTB. 

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, OSSE, skal få sentral rolle i meklingen for å løse situasjonen i Ukraina, sa den russiske utenriksministeren. Han hevdet at Russland ikke har noe ønske om å sende soldater til det østlige Ukraina.

Avstå fra vold - Alle parter skal avstå fra vold og provoserende atferd, sa USAs utenriksminister John Kerry på en pressekonferanse sammen med Ashton etter samtalene.

Han advarer om at det vil påløpe Russland ytterligere kostnader dersom enigheten i Genève ikke følges opp i praksis.

- Det som er viktig er at disse ordene umiddelbart blir omsatt til handlinger. Ingen av oss drar herfra med en opplevelse av at jobben er gjort, sa Kerry.

Den amerikanske utenriksministeren svarte nei på et spørsmål om Russland hadde gitt noen løfter om å trekke tilbake styrker fra den ukrainske grensen.

Kerry kommenterte for øvrig meldinger om at jøder i en ukrainsk by er blitt bedt om å identifisere seg som jøder.

- Dette er utålelig, det er grotesk. Det er hinsides uakseptabelt, sa Kerry.