Enighet om Tjostolv Molands dødsårsak

Kripos og kongolesiske militære har sittet i avgjørende møte i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KINSHASA/OSLO (Dagbladet): Norske kripos-etterforskere avsluttet i dag det tekniske samarbeidet med sine kongolesiske militære kollegaer. Siden Tjostolv Moland døde natt til forrige søndag har den militære påtalemakten etterforsket dødsfallet. Torsdag kom fire kripos-etterforskere til Kongo for å bistå og overvære etterforskingen. Nå har de konkludert sammen om dødsårsaken:

- Vi er kommet fram til en omforent obduksjonsrapport og den har tre streker under svaret, sier rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen til Dagbladet.

Han forteller at de har gått fram skrittvis og jobbet for å bli enige om hvert enkelt steg, før de har gått videre.

- Vi gikk gjennom obduksjonsrapporten punkt for punkt, og mitt inntrykk er at de lyttet til alt vi hadde å si, sier etterforskningsleder Are Meisler Storvik rett etter møtet.

Han vil ikke gå i detalj om innholdet av samtalene, men overlater til militære kongolesiske påtalemyndighet med å offentliggjøre konklusjonen.

-  Vi har laget en felles rapport, underskrevet av begge. Den har en klar konkusjon.

- Og den er?

- Det kan jeg dessverre ikke si. Dette er oppdragsgivers rapport. Vi kan ikke gå ut med konklusjonen, sier Stray-Pedersen.

Selv om han beskriver samarbeidet som godt, har også noen kulturforskjeller kommet til overflaten.

Imponert over kunnskapsnivået
- De går på at vi har en lang tradisjon med rettsmedisin. Jeg er imponert over kunnskapsnivået, men det er ting vi har teknisk muligheter for å gjøre som de ikke er vant til å gjøre her.

- Jeg har prøvd å gjøre dette mest mulig likt som det vi hadde gjort hjemme.

- Vil det være mulig for påtalemyndighetene her å se bort fra den konklusjonen dere kommer med?

- Det er oppdragsgiveren som må bruke det rettsmedisinske beviset slik det passer i den øvrige etterforskingen. Vi har kommet med en klar dødsårsak. Da antar jeg at det legger premissene for resten av etterforskingen, sier Stray-Pedersen.

Men selv om rettsmedisinerne er enige om en felles rapport er det fortsatt uvisst om etterforskerne fra Norge og Kongo vil bli enige om konklusjonen av hele etterforskingen.

- Kongolesiske politi vil ha en pressekonferanse i morgen. Det er de som må offentliggjøre resultatet av sin etterforsking, sier etterforskningsleder Are Meisler Storvik.

- Men er det et resultat dere står sammen om?

- Jeg kan ikke si noe mer om det, sier han.
 

I MØTE I DAG: De norske Kripos-etterforskerne har i dag sittet i et nytt møte med kongolesisk politi, der tema var etterforskningen og obduksjonen av Tjostolv Moland. Her fra forrige uke. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
I MØTE I DAG: De norske Kripos-etterforskerne har i dag sittet i et nytt møte med kongolesisk politi, der tema var etterforskningen og obduksjonen av Tjostolv Moland. Her fra forrige uke. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer