Enighet om tyrkisk innmarsj

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA og Tyrkia er blitt enige om utplassering av tyrkiske styrker i Nord-Irak. Styrkene skal besette et smalt belte langs det irakisk-tyrkiske grensen, sa Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan søndag.

USA har tidligere advart Tyrkia mot en innmarsj i det nordlige Irak, så lenge krigen mot Saddam Hussein og hans regime pågår. Amerikanerne er redde for at deres operasjoner skal bli forstyrret av sammenstøt mellom tyrkiske styrker og kurdisk gerilja.

Slike sammenstøt kunne ødelegge for operasjonene som amerikanske spesialstyrker angivelig planlegger mot de nordirakiske oljebyene Kirkuk og Mosul. I en fjernsynstale til det tyrkiske folk søndag kveld forsikret Erdogan at tyrkerne vil gå forsiktig fram.

- De militære inngrepene vi har gjort i et lite belte langs grensen skal forhindre en mulig ukontrollert flyktningstrøm. De skal også avverge visse trusler mot vår sikkerhet, sa den tyrkiske statsministeren i fjernsynstalen.

President George W. Bush sa tidligere søndag at han hadde gjort det «svært klart» overfor tyrkerne at USA ikke ønsker eller venter noen tyrkisk innmarsj i Nord-Irak. Regjeringene i Washington og Ankara holder tett kontakt om situasjonen, tilføyde han.

NTB-AFP