Enighet om våpenhvile i Somalia

Regjeringen har inngått en avtale med den islamistiske opposisjonen i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den somaliske regjeringen har inngått en våpenhvileavtale med den islamistiske opposisjonen i landet.

Et utkast til våpenhvileavtalen ble undertegnet allerede den 9. juni i år, og søndag ble partene enige om at våpenhvilen skal tre i kraft den 5. november.

Våpenhvileavtalen er undertegnet av den somaliske regjeringen og Alliansen for ny frigjøring av Somalia (ARS), en islamistdominert paraplyorganisasjon for somaliske opposisjonsgrupperinger. Den radikale islamistlederen Hassan Dahir Aweys avviser våpenhvileavtalen.

Avtalen innebærer også at Etiopia må begynne å trekke sine styrker ut av hovedstaden Mogadishu og byen Beledweyne sentralt i landet innen 21. november. En andre fase i tilbaketrekkingen skal ifølge avtalen fullføres i løpet av 120 dager, men det er uklart når denne nedtellingen begynner.

Siden vinteren 2007 er mer enn 10.000 personer drept og én million fordrevet som følge av kampene mellom regjeringshæren og de etiopiske styrkene på den ene siden og de islamistiske opprørerne, først og fremst fra Shabaab-militsen, på den andre. Kampene har tiltatt de siste månedene.

Fredsbevarende styrker fra Den afrikanske union (AU) skal, sammen med den somaliske regjeringshæren og sikkerhetsstyrker fra ARS, overta ansvaret for sikkerheten i de områdene Etiopia trekker seg ut av.

(NTB)

ENIGE OM AVTALE: Regjeringen og den islamistiske opposisjonen i Somalia har inngått en våpenhvileavtale. På bildet fredsbevarende styrker fra Den afrikanske union (AU) på plass i Mogadishu. Foto: REUTERS/SCANPIX
ENIGE OM AVTALE: Regjeringen og den islamistiske opposisjonen i Somalia har inngått en våpenhvileavtale. På bildet fredsbevarende styrker fra Den afrikanske union (AU) på plass i Mogadishu. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer