Enitel mot avgrunnen

Har du aksjer i Enitel? Da bør du være nervøs: Aksjene har halvert seg på to dager. Her er historien om veien mot bunnen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

For et drøyt år siden ble aksjene i selskapet omsatt for hele 490 kroner. Nedturen er med andre ord på hele 99 prosent. Av alle sammenbrudd i telekom-sektoren står Enitel i en særstilling: Mens de luftige dot.com-selskapene stort sett har vært like luftige hele tiden, er Enitels historie en helt annen.

Kraftledninger

Eventyret startet i 1997 da Statnett og Telia ble enige om å utvikle et konkurrerende telenett i Norge.

Det skulle skje ved at Statnett og 29 andre norske kraftleverandører omskapte kraftledninger til telenett ved å spinne fiber rundt dem. Telia og andre telekom-selskap skulle så leie linjene.

Investeringen ble anslått til 800 millioner kroner. Telias plan var å gå tungt inn i det norske telemarkedet når det ble åpnet for konkurranse 1. januar 1998.

Statnett på sin side så for seg et helt nytt forretningsområde ved at 9.000 kilometer kraftlinjer i tillegg ble telelinjer.

I tillegg la Telia og Enitel gjennom sitt selskap NorSea Com ned fiberoptisk kabel fra Norge via oljeinstallasjonene til England.

Vyene var med andre ord store.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer