Bolkesjø:

Enka reagerer: - Livet er ødelagt

Ektemannen til Kseniia Dalen ble skutt av politiet. Nå er saken henlagt. Det får henne til å reagere.

HENLAGT: Kseniia Dalen er enken etter Tor Henning Dalen som ble skutt av politiet under en politiaksjon ved Bolkesjø den 22 september 2020. Spesialenheten henla i dag saken mot tjenestemannen som avfyrte de fem skuddene. Reporter: Angelica Hagen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TØNSBERG (Dagbladet): Hos Kseniia Dalen (35) er savnet etter ektemannen sterkt.

- Man skal ikke bli enke som 35-åring. Det er helt unormalt å miste sin far når man ikke er to år gammel en gang. Hele denne situasjonen er helt unormal, sier hun da Dagbladet møter henne på kontoret til bistandsadvokat Tollef Skobba fredag.

Tor Henning Dalen ble skutt og drept av politiet ved Bolkesjø turisthotell i Notodden i september i fjor.

To politibetjenter fikk status som mistenkt etter skuddene. Fredag ble det klart at saken mot politibetjentene henlegges, som intet straffbart forhold bevist.

SAVN: Kseniia Dalen savner ektemannen hver dag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SAVN: Kseniia Dalen savner ektemannen hver dag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Livet er ødelagt

Tor Henning, som hadde kniver på seg, ble truffet av fem skudd, i brystet, magen og beinet.

- Det blir kanskje banalt å si, men livet mitt har blitt ødelagt. Det er sant. Alt som er igjen for meg i dette livet, er mine barn. Tor Henning betydde veldig mye for meg. Det er ingen som kan ta hans plass. Denne sorgen kan ikke helbredes.

Hun beskriver ektemannen som en «myk» og snill mann.

Kseniia Dalen trodde ikke at en sak som denne, kunne skje i Norge, og peker mot sitt hjemland, Russland.

GIFT: Tor Henning Dalen og Kseniia Dalen var gift i fem år. Foto: Privat
GIFT: Tor Henning Dalen og Kseniia Dalen var gift i fem år. Foto: Privat Vis mer

- Fra jeg står opp på morgenen, er situasjonen unormal. For han er ikke ved siden av meg. Jeg har ingen å sende SMS til og spørre hvordan det går på jobben. Det er ikke lenge siden at jeg stoppet å føle at jeg må sende ham et bilde av sønnen vår, som vi pleide å gjøre da han var i live.

- Derfor er det ikke noe lys. Det ser mørkt ut. Barna er mitt eneste lys i livet.

Hun reagerer på henleggelsen, men påpeker at hun egentlig ikke er overrasket. Nå varsler hun og advokaten at de skal klage på henleggelsen.

HENLAGT: Tor Henning Dalen døde etter å ha blitt skutt av politiet. Spesialenheten henlegger saken. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Reagerer

Det var 22. september klokka 15.26 at politiet fikk et oppdrag av AMK. Det ble opplyst at Dalen ønsket å ta sitt eget liv, og at han hadde kjøpt tabletter og alkohol.

35-åringen tror mannens død kunne være avverget om politiet gjorde flere undersøkelser før de tok seg inn i boligen.

Trenger du hjelp?

  • Mental Helses Hjelpetelefon (hele døgnet) telefon 116 123 Kirkens SOS (hele døgnet) telefon 22 40 00 40
  • Du kan chatte anonymt med Kirkens SOS på www.soschat.no hver dag fra 18.30-22.30 (fredag frem til 01.30)
  • Du kan også skrive en SOS-melding via www.kirkens-sos.no. Du kan være anonym og du får svar innen 24 timer.
  • Psykiatrisk legevakt i Oslo (hverdager 16 - 22, helg og helligdager 12 - 20. Julaften 12-16, 1. juledag 12-20 og nyttårsaften 12-18. telefon 116 117

- De fokuserer på at de hadde kort tid til å ta avgjørelser fordi han hadde tatt masse tabletter. De tenkte nok at han trengte å bli reddet.

Men hun mener at de heller burde forsøkt å få ham ut av bygget, eller komme i kontakt med ham på telefon. I forkant av at politiet kom til stedet, hadde Tor Henning vært ute på verandaen for å røyke.

Kseniia forteller om en annen episode, der Tor Henning også skal ha truet med å ta livet sitt. Da ringte hun Kongsberg-politiet som fikk kontroll på situasjonen.

- Vil lære

«Etterforskningen har klarlagt at det forelå en åpenbar nødsvergesituasjon og at skuddløsningen var forsvarlig og absolutt nødvendig», står det i Spesialenhetens konklusjon, som Dagbladet har fått tilgang på.

Samtidig påpeker Spesialenheten at det er mulig å lære av saken.

«Uten at det på noen måte rettes kritikk eller bebreidelser mot tjenestepersonen, illustrerer imidlertid saken en overordnet problemstilling Spesialenheten vil rette oppmerksomhet mot.

Politiet står regelmessig i krevende situasjoner der det gis bistand til helsevesenet, og det ender med at politiet avfyrer skudd. Oppdragsløsningen og avveiningen av hvordan politiet skal gripe an situasjonen kan være meget krevende, ikke minst overfor suicidale mennesker som bare er til fare for seg selv», skriver Spesialenheten.

Det vises derfor til at saken sendes til administrativ vurdering i et læringsperspektiv.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer