Enkas kamp mot tobakkskongen

TRONDHEIM (Dagbladet): - Jeg tenker på Robert. Han ville at jeg skulle føre denne kampen videre, og nå som jeg sitter i rettssalen strømmer minnene på, sier Unni Lund (61).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Enka etter den avdøde storrøykeren Robert Lund tok sin manns plass i rettssalen, da ankesaken mot J.L. Tiedemanns Tobaksfabrik AS begynte i Frostating lagmannsrett i går.

- Det føles fryktelig rart å være her uten Robert. Nå blir det rippet opp i alt på nytt, sier en alvorlig Unni Lund.

Hun føler at hun måtte fortsette kampen mot den mektige tobakksfabrikken, fordi hennes avdøde mann ønsket at hun skulle gjøre det, og fordi det også er mange andre som ønsker å få prøvd saken for en høyere rettsinstans.

- Jeg føler at jeg ikke hadde noe valg.

Tapte

Robert Lund fikk aldri vite at han tapte saken i Orkdal herredsrett. Han døde av lungekreft 29. oktober 2000, få dager før dommen ble avsagt.

- Jeg mener det er en del feil i herredsrettens dom, som jeg håper det blir rettet på i lagmannsretten. Det gjelder spesielt dette med avhengighet, sier Unni Lund.

Tobakkskongen Johan Andresen sr. var selv til stede i rettslokalet i går. Han skal følge deler av forhandlingene fra tilhørerplass, samtidig som han seinere skal avgi forklaring. Men noe intervju til pressen vil han ikke gi.

- Vi har bestemt oss for ikke å kommentere saken underveis, er alt han vil si til Dagbladet.

I herredsretten tok det flere dager før Andresen sr. hilste på sin gamle storkunde Robert Lund, men i går var han snar med å rekke fram hånda til enka.

- Jeg syntes det var verre å møte Tiedemanns folk i herredsretten. De virker vennligere nå, kommenterer Unni Lund.

- Men når jeg tenker på at Robert er død, føler jeg bitterhet. Selv om det var godt for ham å få dø, så vondt som han hadde det på slutten, er det jo et veldig sterkt savn.

Annerledes krig

Lunds prosessfullmektig, advokat Edmund Asbøll, mener å kunne legge fram nye data som styrker deres sak i lagmannsretten.

- Dette er en vesentlig annerledes krig, sier Asbøll, som blant annet vil hevde at Robert Lund var mer tobakksavhengig enn normalt og at hans første periode som røyker (1953- 64) i seg selv er årsak til lungekreften i 1996.

Døde av røyking

  • Dommen i Orkdal herredsrett høsten

2000 slo fast at helseskadene Robert

Lund (bildet) døde av, var selvpåført

gjennom røyking.

  • Tiedemanns Tobaksfabrik krevde at

familien skulle betale saksomkostningene på 2,5 millioner kroner.

  • Lunds etterlatte anket, og saken startet i Frostating lagmannsrett i går.

  • Robert Lunds minnefond prøver å samle inn penger for å støtte familien Lund og eventuelle andre tobakksofre.

Motparten mener det ikke vil komme noe nytt i forhold til herredsrettens behandling.

- Det som nå legges fram av dokumenter, bringer ikke saken noe videre. Jeg er helt overbevist om at lagmannsretten vil komme til samme resultat som ved forrige rettsinstans, sier Tiedemanns Tobaksfabriks informasjonssjef Jan Robert Kvam.

Robert Lund begynte å røyke som 20-åring i 1953. I gjennomsnitt røykte han 20 rullings med Petterøe's nr. 3 hver dag i 47 år, helt fram til han døde 67 år gammel. Han prøvde å slutte tre ganger, uten å greie det.

TOBAKKSKRIGEN: Den avdøde storrøykeren Robert Lund tapte for Tiedemanns Tobaksfabrik i Orkdal herredsrett, men hans enke Unni Lund fortsetter kampen mot tobakkskongen Johan Andresen sr. i Frostating lagmannsrett.