Endelig: Norges ambassadør til NATO, Vegard Ellefsen var ikke helt sikker på at Stoltenberg skulle bli valgt før i dag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Endelig: Norges ambassadør til NATO, Vegard Ellefsen var ikke helt sikker på at Stoltenberg skulle bli valgt før i dag. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Enkel jobb å få valgt Stoltenberg

Nato-ambassadøren fikk det lett da USA og Tyskland ønsket Stoltenberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRUSSEL (Dagbladet): Natoambassadør Vegard Ellefsen har hatt en enkel jobb med å få valgt Jens Stoltenberg til Natos neste generalsekretær.

- Jeg vil si at det har vært en grei prosess. Det har gått greit, sier han på sitt diplomatiske språk.

Men han legger ikke skjul på at det har vært enkelt å jobbe for Stoltenberg når Norge har hatt så sterk støtte fra både USA og Tyskland.

- Det er klart vi har fått god drahjelp, sier han da han i kveld møter Dagbladet utenfor Nato-hovedkvarteret.

USAs idé Det var USA som først tok kontakt med Norge med ideen om at Stoltenberg burde få toppjobben. Ideen kom opp på et møte forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide hadde i Washington.

- Denne problemstillingen kom opp i januar da den amerikanske regjeringen tok kontakt med forsvarministeren, i samråd med Tyskland. Jeg sa ikke ja da, jeg sa heller ikke nei. Det var en oppfatning at det var utelukket at en annen skandinav skulle ta over etter Fogh Rasmussen, fortalte Stoltenberg i dag.

Selv med den gode hjelpen fra store land er det hele 28 land som måtte bli enige før det var klart at Stoltenberg skulle få jobben.

- Det har først og fremst vært uformelle samtaler mellom hovedstedene. Det er der jobben hovedsakelig er blitt gjort. Og så er det hovedstedene som melder inn til sine delegasjoner hva de mener, sier Ellefsen.

Selv om jobben har gått greit har det ikke vært 100 prosent avklart at Stoltenberg fikk jobben før i dag.

- Jeg er en skeptisk mann så jeg har ikke vært sikker på at dette virkelig skulle gå gjennom før på møtet i dag. Det er jo viktige land som har støttet Stoltenberg hele veien, men jeg er en skeptisk mann og har hele tiden tenkt at det kan komme noen som sier «stopp en halv».

Men det gjorde det altså ikke Nato er en såkalt konsensus-drevet organisasjon, som betyr at alle landene må være enige om en beslutning.

- Italia var vel det siste landet som falt på plass, sier han.

De har selv kjempet for sin kandidat, Franco Fratini, men den kampen har blitt vanskelig etter hvert som det ene store Nato-landet etter det andre gjorde det klart at de ville støtte Stoltenberg.

- Jeg snakket med den italienske ambassadøren i dag. Han gratulerte oss, sier han.

Etterpå var det kaffe og bløtkake på den norske Nato-delegasjonen.

- Og i kveld skal du feire?

- Ingen annen feiring enn at jeg skal ha en fin fredagskveld med kona, sier han.