- Enkelt å misbruke tilliten

Frank Murud (51) forklarte seg om gigantunderslaget i Oslo kommune.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):- Det var manglende kontroll fra A til Å, og når budsjettene er så gode, så misbruker man tilliten, så enkelt er det.

Slik svarte underslags- og korrupsjonstiltalte Frank Murud(51) da dommer Per Gammelgård spurte om hvorfor han begynte å tappe Oslo kommune for nærmere 90 millioner kroner.

Juks og fanteri

Murud har tilstått alt, og tirsdag startet han sin forklaring i straffesaken som nå pågår i Oslo tingrett.

Murud forklarer forståelig og greit hva han har gjort av «juks og fanteri» - et uttrykk han selv bruker - men legger vekt på at at han ikke har vært alene om dette.

Tre medtiltalte som har drevet ulike håndverkerfirmaer - Horst Werner Ockernahl, Per Øivind Eide og Ronny Bastiansen - har på ulikt vis blitt vært involvert i Muruds virksomhet. Disse vil nå - ved hjelp av et kobbel av advokater - forsøke å tone ned sin delaktighet.

Og det er uten tvil Murud som er regissøren. Mens de medtiltalte bare har fått smuler, ble Murud mangemillionær i løpet av et par-tre år.

Ingen følelser

TILSTÅR ALT: Den tidligere eiendomssjefen i Undervisningsbygg i Oslo kommune legger ikke skjul på at han motttok smøring og underslo over 89 millioner. FOTO: SCANPIX
TILSTÅR ALT: Den tidligere eiendomssjefen i Undervisningsbygg i Oslo kommune legger ikke skjul på at han motttok smøring og underslo over 89 millioner. FOTO: SCANPIX Vis mer

Den tidligere eiendomssjefen i den kommunale bedriften Undervisningsbygg framstår som svært fattet, og viser ingen følelser under forklaringen. Han forklarer gigant-underslaget på en forretningsmessig måte, som rasjonelle handlinger:

Fordi kontrollen i Undervisningsbygg var så dårlig, var det nærmest naturlig å benytte muligheten.

- Om det var 50 000 kroner eller 14 millioner kroner som sto på fakturaen, så spilte det ingen rolle - alt gikk glatt igjennom, sa Murud. Dette på tross av at han formelt sett ikke hadde lov til å attestere regninger på høyerere beløp enn 200 000 kroner.

Sendte 72 fiktive fakturaer

Da han begynte i Undervisningsbygg i september 2003 ble han overrasket over at det var så dårlige rutiner og kontrollsystemer. Han så at det ville være lett å få ut penger ved å sende falske fakturaer.

 Fra februar 2004 til januar 2006 sendte han 72 fiktive fakturaer til sin egen arbeidsgiver og fikk på den måten ut 89 millioner kroner.

Fakturaene kunne for eksempel gjelde «Utbedring av fasade ved fire skoler» og være på 1,6 millioner kroner - og ingen stusset på det eller sjekket om det virkelig var utført. Alle arbeidene han sendte regning på var oppdiktet.

Ekskollegaen Horst Werner Ockernahls firma Ockerbygg ble brukt som avsender, og Oslo kommune overførte million på million til Ockerbyggs konto, før han sendte dem videre til Muruds private konto - "Murud privatbank" - som han selv kalte kontoen.

Romslige budsjetter

Det er oppsiktvekkende at han fikk ut så mye som 89 millioner kroner på to år. Dette er nesten fire ganger så mye som hele hans årsbudsjett for vedlikehold - som var på rundt 25 mllioner.

Men i tillegg fantes midler til fellestiltak som gikk utenom det faste budsjettet, og her var det tydeligvis en pengebinge å ta av.

Murud forklarte at når det skulle utføres vedlikeholdsarbeider på en skole, eller gjøres en \'sikkerhetsssjekk\', ble det satt av en romslig ramme - ofte langt mer enn hva jobben faktisk kostet. Dermed var det bare å forsyne seg av det overskytende.

- Jeg hadde en betrodd stilling og fullmakter som gjorde dette mulig, sa han.

Ifølge Murud skal hans tapping av Undervisningsbygg ikke ha gått utover noe planlagt vedlikehold. Oslo kommune vil formodentlig mene noe annet, når de skal forklare seg.

Greit med eiendom

Dommeren spurte om Murud hadde hatt en plan for hva han skulle bruke pengene til. Det hadde Murud egentlig ikke, men siden han hadde en bakgrunn i eiendom, og hadde sett at det gav en god avkastning, syntes han det var en grei måte å investere de underslåtte midlene på.

Dagbladet.no fortsetter å følge saken i Oslo tingrett.