Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Enkelt for unge å skaffe alkohol

Halvparten av alle mindreårige som drikker alkohol, har kjøpt flaskene fra skjenkesteder eller butikker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tenåringene Anna Rasay, Sofie Espeland og Silje Bjerkengen bekrefter at det ikke byr på problemer.

-  Å få tak i alkohol er lett. Det er bare å gå til de stedene vi vet selger til mindreårige uten å sjekke legitimasjon. Slike steder finnes over hele byen, sier Sofie Espeland (16).

Hun og venninnene Anna Rasay og Silje Bjerkengen (begge 15) henger utenfor Oslo City etter skolen. I dagligvarebutikker mener de det er vanskeligere å få kjøpt alkoholholdige drikkevarer.

-  Men da er det bare å skaffe falsk legitimasjon, noe en del mindreårige gjør. Men vi har aldri behøvd det. Alkohol er like enkelt å skaffe på andre måter, sier Rasay.

80 prosent får fra venner

De tre jentene bekrefter resultatene av tidenes første landsdekkende undersøkelse om hvordan unge skaffer alkohol. 6167 personer i alderen 13-17 har deltatt i en undersøkelse som Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) presenterer i Tidsskrift for Den norske lægeforening i dag.

Undersøkelsen viser at blant de mindreårige som drikker, oppgir halvparten at de har kjøpt selv på salgs- eller skjenkesteder. Om lag like mange har tatt alkohol hjemme uten lov, mens 36,5 prosent har fått alkohol av foreldrene.

Over 80 prosent har fått eller kjøpt av andre ungdommer.

Forskjell på bygd og by

Undersøkelsen er den første som viser forskjellen på by og land: Jo mer urbant samfunn ungdommene er i, desto lettere er det å kjøpe alkohol fra salgs- og skjenkesteder.

-  Mindre steder er mer gjennomsiktige enn byer. Ungdom på bygda blir oftere kjent igjen enn ungdom i urbane strøk, sier SIRUS-forsker Ingeborg Rossow, som har laget analysen.

Også forskjellene mellom jenter og gutter har hun beskrevet: Jentene skaffer seg oftere enn guttene alkohol fra kamerater, mens guttene benytter seg oftere av de andre kildene.

Jentene utenfor Oslo City får også fra venner.

-  Hvis vi mangler penger eller skal ha noe på butikken, får vi venner til å kjøpe for oss. Men som regel kjøper vi selv, sier Sofie Espeland.

-  Har dere moralske betenkeligheter med det?

-  Egentlig er det jo ikke bra for oss. Det er jo en grunn til at det er 18- og 20-årsgrense, svarer Anna Rasay.

LETT: For første gang er det gjennomført en landsdekkende undersøkelse om hvordan unge skaffer alkohol. Fra venstre Anna Rasay (15), Sofie Espeland (16) og Silje Bjerkengen (15) mener det er lett å få kjøpt på salgs- og skjenkesteder i Oslo.
Hele Norges coronakart