OPPGJØR: Hjelpepleier Else Torun Wilhelmsen på Ringerike slår alarm om uverdige forhold. Foto: NTB Scanpix/Privat
OPPGJØR: Hjelpepleier Else Torun Wilhelmsen på Ringerike slår alarm om uverdige forhold. Foto: NTB Scanpix/PrivatVis mer

- Enkelte beboere blir ikke stelt og tatt opp før klokka 11. Dette river langt inn i hjerterota

Hjelpepleier varsler om uverdige forhold på sykehjem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lite visste hjelpepleier Else Torun Wilhelmsen på Ringerike om hva hun satte i gang da hun i helga skrev innlegget «En vanlig dag på sykehjem» i lokalavisa Ringerikes Blad.

- Pårørende ringer, jeg får tommel opp på butikken, saken er delt 15000 ganger på sosiale medier og innlegget mitt er nå lest av rundt 100 000 personer. Dette er blitt tusen ganger større enn jeg hadde drømt om, men jeg angrer ikke, sier Wilhelmsen til Dagbladet.

Hjelpepleieren skriver om hvordan tidene har forandret seg radikalt fra hun var nyutdanna i 1998 til dagens situasjon for beboere og ansatte ved sykehjemmene i kommunen som hun betegner som «uverdig»

- Ikke mat og drikke på 17 timer «Det var flott å jobbe på sykehjemmet. Vi hadde tid til beboerne våre, og de fikk god pleie og omsorg. Jeg gledet meg hver dag til å gå inn dørene på jobben», skriver hun.

Wilhelmsen skriver videre om hvordan «nedbemanningstrollet» og «sparetrollet» som etter hvert dukket opp og gjorde seg gjeldende i stadig større grad.

«Enkelte beboere blir ikke stelt og tatt opp før klokken 11, på grunn av tidspress. Dette river langt inn i hjerterota. Når man tenker etter, så fikk beboeren kveldsmat klokken 18 (suppe og brødskiver rekker vi ikke å servere på kvelden som før). Da får altså disse beboerne ikke frokost før 11-11.30, det blir 17 timer mellom kveldsmat og frokost. Hvilket vanlig menneske ville godta noe slikt?» spør hjelpepleieren i sitt innlegg.

- Jeg beskriver bare det som er blitt hverdagen. Ikke noe er overdrevet, og jeg kritiserer ikke enkeltpersoner. Det er bare sånn det er, sier Wilhelmsen som mener det er på tida at politikerne våkner og tar grep.

«Politikerne kunne kommet for å prøve hvordan det er å ligge i sengen fra 14.00 til 9.00 neste dag. Med våt bleie...»

Overhengende fare Ordfører Kjell B. Hansen (Ap) sier til Ringerikes Blad at det er en overhengende fare for at man kutter for mye i helse og omsorg.

Ordføreren vil ikke kategorisk slå fast at de folkevalgte har kuttet for mye, men mener man er farlig nær en grense for hvor mye det kan kuttes.

- Vi ser at helse og omsorg ikke klarer å holde budsjettene sine år etter år. Da må vi spørre oss hvor realistisk budsjettene er? Hvis fokuset utelukkende blir på økonomi, er det en fare for at politikken blir nedprioritert og at vi ikke klarer å avdekke avvik, sier Hansen til Ringerikes Blad.

- Mer nyansert Kommunalsjef for helse og omsorg i Ringerike kommune, Christine Myhre Bråthen, er ikke bekymret over situasjonen i kommunens sykehjem, ifølge ABC Nyheter.

- Jeg synes historien gir et bilde av hva en ansatt opplever i sin hverdag. Imidlertid er bildet mer nyansert og det inneholder også svært mange historier om enkeltmennesker som får gode og verdige tjenester, sier Bråthen til ABC Nyheter og legger til:

- Det er riktig at vi har tatt ned driften og at dette vil kjennes for de ansatte dersom de ikke tilpasser seg nye måter å løse oppgavene på.