- Enkelte pedofile tror de er snille med barna

Men barna kan bli merket for resten av livet.

FRA SLUMMEN: Denne lille gutten forsøkte å få kontakt med Dagbladet da vi gikk igjennom slummen i en av de fattigste landsbyene i utkanten av Siem Reap i Kambodsja. Barna fra slumområdene i Kambodsja er svært utsatt når det gjelder reisende pedofile overgripere, ifølge organisasjonen APLE. Foto: Siril K. Herseth/DAGBLADET
FRA SLUMMEN: Denne lille gutten forsøkte å få kontakt med Dagbladet da vi gikk igjennom slummen i en av de fattigste landsbyene i utkanten av Siem Reap i Kambodsja. Barna fra slumområdene i Kambodsja er svært utsatt når det gjelder reisende pedofile overgripere, ifølge organisasjonen APLE. Foto: Siril K. Herseth/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SIEM REAP (Dagbladet): Flere millioner barn verden over blir hvert år utsatt for seksuelle overgrep i sexindustrien, viser tall fra Unicef.

I går skrev Dagbladet om situasjonen for barna i Kambodsja, som har hatt besøk av flere norske reisende sexovergripere.

Grete Dyb, spesialist på barne- og ungdomspsykologi ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS), forklarer hvilke problemer barn kan slite med etter seksuelle overgrep.

- Barn kan reagere med sinne, konsentrasjonsvansker, bli innesluttet og isolert. De psykiske reaksjonene kan være angst, depresjon, og symptomer på post traumatisk stress. Noen kan også utvikle risikoadferd, sier Dyp.

- Et voldsomt svik Spesielt kritisk er det dersom barn under 12 år utsettes for seksuelle overgrep. I slike tilfeller er sjansen større for å bli merket for resten av livet, opplyser Dyp. 

- Barn under 12 år utsettes som regel for overgrep av noen de stoler på. Overgrepet er et voldsomt svik, og et tillitsbrudd som gjør at barna kan få vanskeligheter med å stole på andre.

- For et barn utsatt for overgrep, kan det være vanskelig å seinere ta i bruk egen seksualitet. For eksempel kan lukt av sæd sette i gang et ras av minner som man ikke vil ha i en kjærlighetsrelasjon, sier Dyb. 

- Forvirrende for barna Hun forklarer at barna ofte ikke forstår hva de er med på, og opplever situasjonen som forvirrende.

- Når de etter hvert blir klar over at dette ikke er vanlig, opplever de at de bærer på en hemmelighet. Symptomer på dette er at de trekker seg unna - de kan føle at andre barn kan se på dem hva de har vært med på, og vil derfor heller holde seg for seg selv. De opplever skam og skyld for det som har skjedd, forteller Dyp.     

Generalsekretær i Unicef Norge, Kjersti Fløgstad, har møtt flere barn som er ofre for seksuelle overgrep i forskjellige deler av verden.

- Jeg har inntrykk av at enkelte pedofile tror de er snille med barna om de koser med dem og kjønnsorganene deres, men ikke gjennomfører fullbyrdet samleie. Slik er det absolutt ikke. Vi ser helt tydelig at barn fungerer dårligere i hverdagen også etter denne typen overgrep, sier Fløgstad.

Hun forteller at det er de fattigste barna som oftest blir utsatt for denne typen overgrep.

Overlatt til seg selv  Fløgstad synes det er helt forferdelig at norske menn utnytter sårbarheten til verdens fattigste barn ved å tilby dem penger for sex, slik Dagbladet omtalte i går.

- De frarøver barna deres barndom. Mange av barna skjønner ikke hva de går inn i. Ofte tror de at de skal få hjelp til skolegang, mat og klær, men så viser det seg at giveren har en plan for hvordan de skal betale tilbake, sier Fløgstad.

FATTIGE BARN RAMMES: Flere millioner barn blir hvert år utsatt for overgrep i sexindustrien verden over, viser tall fra Unicef. Generalsekretær Kjersti Fløgstad forteller at det er verdens fattigste barn som rammes hardest. Foto: Lise Åserud / SCANPIX
FATTIGE BARN RAMMES: Flere millioner barn blir hvert år utsatt for overgrep i sexindustrien verden over, viser tall fra Unicef. Generalsekretær Kjersti Fløgstad forteller at det er verdens fattigste barn som rammes hardest. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer

Ikke alle samfunn vil ta tilbake barna etter et overgrep fordi barna da er besudlet og tilfører skam til familien. Derfor blir ofrene noen ganger overlatt til seg selv i etterkant.

- Det er et av problemene som vi jobber mye med. Vi prøver å skape holdningsendringer blant lokalbefolkningen i verdens fattigste land, forklarer Fløgstad.

I tillegg jobber Unicef med å bekjempe fattigdom ettersom det er en av de viktigste årsakene til at sexovergrep mot barn skjer så hyppig. De jobber også opp mot myndigheter i fattige land for å endre lovverk til det bedre for barna.

- Kan sprenge vagina Geir Borgen, barnelege og forsker ved NKVTS, forklarer hvilke fysiske skader barn kan få av seksuelle overgrep:

- Bruker man vold og kraft kan man risikere å sprenge opp vagina. Det kan føre til en rift bakover mot endetarmsåpningen. Oppstår det en forbindelse mellom vagina og endetarmsåpningen, får man problemer med å holde på avføringen.

- Det samme skjer om man presser noe alt for stort gjennom endetarmsåpningen slik at analringen blir ødelagt, sier Borgen.

Men han vektlegger det er få tilfeller av dette i Norge:  

- Man har en tendens til å tro at overgrep mot barn skjer i form av fullbyrdete samleier med småjenter, men oftere dreier det seg om beføling, fingring og onani.

SNAKKER MED OFFER: Anti-traffickingsjefen i Siem Reap, Sun Bonthong, snakker her med en jente som har vært offer for internasjonale reisende overgripere. Foto: Politiet i Siem Reap
SNAKKER MED OFFER: Anti-traffickingsjefen i Siem Reap, Sun Bonthong, snakker her med en jente som har vært offer for internasjonale reisende overgripere. Foto: Politiet i Siem Reap Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer