Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Enkelte vil nok føle at de slipper billig unna

10 av de 15 dømte i barneranssaken fikk samfunnsstraff eller betinget fengsel.

Oslo  20140107.
Bistandsadvokatene Eitya Rehman og Bjørn Aksel Henriksen i rettssaken, barneranssaken, mot de 19 guttene i Oslo Tingrett.
Dommer Ellen Meinich Martens


Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
Oslo 20140107. Bistandsadvokatene Eitya Rehman og Bjørn Aksel Henriksen i rettssaken, barneranssaken, mot de 19 guttene i Oslo Tingrett. Dommer Ellen Meinich Martens Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går falt dommen i barneranssaken hvor 19 ungdommer var tiltalt for 25 ran og grove tyverier i Oslo i fjor vår.

Fem av de 15 som ble funnet skyldige, må sone i fengsel. I tillegg fikk seks av de yngre ranerne samfunnsstraff og fire betinget fengsel.

- Enkelte vil nok føle at de slipper billig unna, men noen av ranerne var jo bare 15 og 16 år da det skjedde, og da er det to ulike hensyn som står mot hverandre. Vi synes det var en god dom, med fengsel til de over 18 år og samfunnsstraff og betinget til de mindreårige, sier bistandsadvokat Bjørn Aksel Henriksen til Dagbladet.

- Viktig med konsekvenser Under høstens ransbølge gikk stasjonssjef ved Grønland politistasjon, Kåre Stølen, ut og sa at politiet følte seg maktesløse ovenfor ransbølgen, fordi det er så vanskelig å straffe unge lovbrytere.

Aktor ba i denne saken om samfunnsstraff eller betinget fengsel for alle de mindreårige, da de fleste ikke var domfelt tidligere.

- Det er sjelden at unge lovbrytere begynner med ran. Da har de gått over en terskel og gjort noe kriminelt før. Men det er viktig at vi får slike dommer som vi hadde i retten i dag, så andre ungdom ser at å rane får store konsekvenser, sier Stølen til Dagbladet.

Da de 19 ungdommene utførte gjentatte ran og spredte frykt på Stovner i vår, fikk Stovner-politiet raskt hanket dem inn. Stølen sier det er viktig at de fikk tatt dem såpass tidlig.

- Det er mange som har vært uheldig med hva de har fått med seg av arv, miljø og omtanke. Da må vi få dem inn så tidlig som mulig, så de ikke fortsetter å ødelegge for seg selv, sier Stølen til Dagbladet.

Må gripe inn tidlig Han får støtte fra kommunen i at de kriminelle ungdomsmiljøene må tas tidlig.

 - VIKTIG MED REAKSJONER:  Stasonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjon har tidligere uttrykt frustrasjon over hvor vanskelig det er å straffe unge lovbrytere. Han håper denne saker sender signaler til andre ungdom om at å rane får alvorlige konsekvenser.  
Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
- VIKTIG MED REAKSJONER: Stasonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjon har tidligere uttrykt frustrasjon over hvor vanskelig det er å straffe unge lovbrytere. Han håper denne saker sender signaler til andre ungdom om at å rane får alvorlige konsekvenser. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Jo lenger de får sjansen til å holde på uten at noen griper inn, jo større mulighet er det for at det utvikler seg til noe mer fast, som en gjeng. Vi har ingen definerte kriminelle ungdomsgjenger i Oslo, og derfor et lavt krimnivå blant unge, sammenlignet med for eksempel Malmö eller Göteborg, sier Ove Kristofersen, som koordinerer Salto-samarbeidet mellom politiet og kommunen på unge kriminelle. 

Kristofersen sier de med jevne mellomrom må røske opp i kriminelle ungdomsmiljøer i Oslo, og at det er viktig at ungdommene ser at det kommer en straffereaksjon.

- Jeg forstår de formildende omstendighetene og at de er unge, men på en annen side ser jeg at det finnes grenser for hvor langt man kan benytte samfunnsstraff. Hadde vi hatt selvstendige ungdomsfengsler så hadde det vært lagt mer til rette for å gi ubetinget fengsel til unge. For tung fengsling med voksne kommer det bare dårlig resultater utav, sier Kristofersen.

- Hva som fungerer i slike saker er veldig individuelt. Det er ikke alltid at fengselsstraff er det idelle, for det er mange tiltak vi kan gjøre som er bedre, gjennom skole, barnevern og kommune, sier stasjonssjef Stølen.

Gårsdagens dommer var gjennomgående mildere enn det aktor hadde lagt ned påstand om og de vil i de neste ukene vurdere om saken skal ankes.

 SKAL VURDERE ANKE:  De 15 som i dag ble kjent skyldig, fikk gjennomgående lavere straffer enn det aktoratet hadde bedt om. De vil, sammen med flere av forsvarerne, de neste to ukene vurdere om saken skal ankes. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SKAL VURDERE ANKE: De 15 som i dag ble kjent skyldig, fikk gjennomgående lavere straffer enn det aktoratet hadde bedt om. De vil, sammen med flere av forsvarerne, de neste to ukene vurdere om saken skal ankes. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart