- Enkeltpersoner vil føle at ansvar blir plassert

Nå kommer 22. juli-kommisjonens «ærlige og usminkede» rapport.

KONKLUSJON: 13. august kommer 22. juli-kommisjonens rapport om terrordagen. 
Foto: Berit Roald / Scanpix
KONKLUSJON: 13. august kommer 22. juli-kommisjonens rapport om terrordagen. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at terrorrettssaken ble avsluttet tidligere i sommer, er det nå 22. juli-kommisjonens «ærlige og usminkede» rapport 13. august alle venter på.

En drøy måned før levering jobbes det intenst i kommisjonens lokaler i 5. etasje i det tidligere Aftenposten-bygget i Akersgata.

Leder Alexandra Bech Gjørv vet det finnes en sterk forventning blant berørte og i samfunnet om at kommisjonen i større grad skal plassere ansvar enn det som har blitt gjort i de interne evalueringene fra politiet og andre etater.

- Kommer dere til å oppfylle denne forventningen?

- Vi har forsøkt å gi en utilslørt beskrivelse av hva som skjedde, og da er det jo selvfølgelig slik at enkeltbeslutninger der og da vil bli satt lys på. Da tror jeg nok at enkeltpersoner vil føle at ansvar blir plassert, men jeg vil ikke spekulere i om det vil møte forventningene som finnes eller ikke, sier Gjørv til NTB.

Politiets aksjon Det er spesielt politiets aksjon på Utøya som svært mange berørte mener er utilfredsstillende belyst. Politiets lange responstid til øya, og spørsmålet om hvorfor den første patruljen på landsiden ikke rykket over til øya umiddelbart i tråd med «skyting pågår»-instruksen, er blant spørsmålene mange forventer en slags dom over fra 22. juli-kommisjonen.

- Hva vil du si til de berørte om hva de kan forvente fra dere i disse spørsmålene?

- Jeg tror de kan forvente at vi har gått så langt vi har kunnet i å finne ut av dem, og så vil vi prøve å forklare det vi mener, ikke bare hva vi mener, sier Gjørv.

Nye opplysninger I løpet av året som har gått har 22. juli-hendelsene blitt behandlet både gjennom en omfattende rettssak, egne interne evalueringer fra politiet, Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og helsevesenet, samt en egen gjennomgang i Stortingets 22. juli-komité. Gjørv mener likevel at kommisjonens rapport vil frembringe noe nytt i saken.

- Jeg tror vi kommer med noe nytt, men først og fremst så kommer vi med en helhetlig fremstilling, hvor vi setter ting i en sammenheng. Forhåpentligvis kan det tilføre mer læring fordi det er satt i en sammenheng, sier hun.

Kvalitetssikring Kommisjonen har lagt bak seg et arbeidsintensivt år. Tusenvis av dokumentsider er hentet inn og lest, timevis med lydlogger er lyttet gjennom, hundrevis av mennesker er intervjuet og svar fra de nesten 4.000 berørte som svarte på kommisjonens spørreundersøkelse i vinter, er bearbeidet.

Helt i innspurten jobber kommisjonsmedlemmene fremdeles på mange plan.

- Det gjenstår en omfattende kvalitetssikringsjobb, samtidig som det er enkelte punkter hvor vi ikke er ferdig med å komme til bunns i faktum. Så jobber vi med å diskutere oss ferdig med anbefalingene. Vi må være helt sikre på at de vurderingene vi gir er treffende. Det er også fremdeles personer som kontakter oss med informasjon i saken, forteller hun.

Ingen sommerferie De ti kommisjonsmedlemmene, som består av personer fra alle de nordiske nabolandene, møttes til et firedagers langt møte i Oslo forrige uke og skal ha et tilsvarende møte neste uke. Sommerferie blir det ikke mye av for noen av dem i år. Gjørv har helt siden hun fikk oppdraget vært klar på at de har hatt svært knapt med tid for å fullføre den store oppgaven.

- Det er intenst nå, og på dette tidspunktet skulle man alltid ønske seg litt mer tid. Men jeg føler vi er i rute, selv om det jo er veldig slitsom å være i rute, sier kommisjonslederen med et skjevt smil.

(NTB)