Enkemenn klarer seg best

En doktorgradsavhandling ved Universitetet i Tromsø viser at menn er flinkere til å aktivisere seg og komme ut av sorgen når ektefellen dør, enn det kvinner er.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Avhandlingen viser også at flere menn enn kvinner finner seg en ny livsledsager.

-  Kvinner lever lenger i sorgen. For noen kan det ta veldig lang tid. Andre kommer seg ikke ut i det hele tatt. For mange eldre mennesker kan sorgen bli forsterket av andre tunge ting i livet, som at andre venner og deres ektefeller dør, sier Hege Gjertsen, som har skrevet doktoravhandlingen «Tap av ektefelle i eldre år».

Tidligere sjef for barne- og ungdomsavdelingen i NRK, Ada Haug Grythe, var 60 år da hennes ektemann, den folkekjære tv-kjendisen Odd Grythe, falt om hjemme på Røa.

-  Det var et sjokk. Han falt om rett utenfor huset etter at jeg hadde gått på jobben. Han bare måtte ta den snøen som hadde falt fra taket, enda jeg hadde sagt at den bare kunne ligge. Jeg var i full jobb, og hadde familie rundt meg; det hjalp meg masse i prosessen.

Planlagt

Da Ada Haug Grythe skulle ordne med begravelsen til ektemannen gjennom 33 år, fikk hun god hjelp av sin kjære Odd.

-  Før han døde, hadde han planlagt alt som skulle skje i begravelsen. Hvem som skulle tale og hvem som skulle synge. Det gjorde det lett for meg å gå videre. Han hadde tenkt på meg, og det kan faktisk være et godt tips til andre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer