Enkemenn klarer seg best

En doktorgradsavhandling ved Universitetet i Tromsø viser at menn er flinkere til å aktivisere seg og komme ut av sorgen når ektefellen dør, enn det kvinner er.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Avhandlingen viser også at flere menn enn kvinner finner seg en ny livsledsager.

-  Kvinner lever lenger i sorgen. For noen kan det ta veldig lang tid. Andre kommer seg ikke ut i det hele tatt. For mange eldre mennesker kan sorgen bli forsterket av andre tunge ting i livet, som at andre venner og deres ektefeller dør, sier Hege Gjertsen, som har skrevet doktoravhandlingen «Tap av ektefelle i eldre år».

Tidligere sjef for barne- og ungdomsavdelingen i NRK, Ada Haug Grythe, var 60 år da hennes ektemann, den folkekjære tv-kjendisen Odd Grythe, falt om hjemme på Røa.

-  Det var et sjokk. Han falt om rett utenfor huset etter at jeg hadde gått på jobben. Han bare måtte ta den snøen som hadde falt fra taket, enda jeg hadde sagt at den bare kunne ligge. Jeg var i full jobb, og hadde familie rundt meg; det hjalp meg masse i prosessen.

Planlagt

Da Ada Haug Grythe skulle ordne med begravelsen til ektemannen gjennom 33 år, fikk hun god hjelp av sin kjære Odd.

-  Før han døde, hadde han planlagt alt som skulle skje i begravelsen. Hvem som skulle tale og hvem som skulle synge. Det gjorde det lett for meg å gå videre. Han hadde tenkt på meg, og det kan faktisk være et godt tips til andre.

Etter at hun ble alene, bestemte hun seg også for å ta tak i sitt nye liv. Hun bestemte seg for å ta fullt grep om økonomien på egen hånd.

-  Det var jo Odd som pleide å holde orden på det. Men jeg tror det er veldig sunt at man tar skikkelig grep på det selv, sier hun.

Undersøkelsen viser at folk takler sorgen på ulike måter. Noen prøver å aktivisere seg, og jobbe for å opprettholde et sosialt liv. Andre forsøker å forsone seg med tapet ved å rasjonalisere det, og forsøke å tenke positive tanker. Ada Haug Grythe var yngre enn sin ektemann, og på den måten forberedt på at hun kunne bli sittende igjen alene.

-  Han var 16 år eldre enn meg, og i tillegg ble han hjerteoperert 8 år før han døde. Han døde som han ville, uten noe sykeleie, sier Grythe.

Dybdeintervjuer

I doktorgradsavhandlingen har Hege Gjertsen hatt 20 dybdeintervjuer med enker og enkemenn. Mange av mennene har funnet seg en ny livsledsager, men ingen kvinner har gjort det samme.

-  Det er mye vanligere at mennene finner seg en ny etter at ektefellen dør. Men dem jeg har intervjuet, er veldig konsekvente på å kalle dem venninner, ikke kjærester. De er også påpasselige med å understreke hvor lang tid det har gått siden kona døde. De uttrykker stor glede over å finne en ny. De setter veldig pris på samværet i hverdagen. Å ha en å dele livets små og store sorger og gleder med. Det viser at dette er en rolle som ikke familien klarer å fylle, sier Gjertsen.

Ada Haug Grythe lever alene i det samme huset som hun og Odd flyttet inn i like før han døde. Hun trives alene, og er overrasket over at menn oftere finner en ny.

-  Det forbauser meg at det var så stor forskjell på kjønnene. Jeg trodde veldig mange enkemenn ble sittende og sulte ved brødboksen, sier hun med et smil.

Enslig, ikke ensom

-  Jeg er enslig, men ikke ensom. Hadde jeg blitt stormforelsket, så kunne jeg kanskje valgt å få en venn, som kanskje var litt mer enn en venn. Men jeg setter pris på å leve alene. For mennene sin del, så tyder det kanskje på at menn er mer avhengige av at noen er der og styrer og steller for dem. Kvinner i dag er kanskje litt mindre avhengige av menn. Jeg tenker ofte på Odd, jeg gjør det. Men jeg er glad han slapp å få en inaktiv alderdom. Han var så mye for så mange, reiste stadig vekk rundt til foreninger og holdt foredrag. Det første jeg måtte gjøre den samme dagen han døde, var å ringe en forening og si fra at Odd ikke kunne komme fordi han var død.

TRIVES ALENE: Ada Grythe lever alene i det samme huset som hun og Odd flyttet inn i like før han døde. Hun trives alene, og er overrasket over at menn oftere finner en ny.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer