Enker får ikke erstatning

Enkene etter de to politimennene som ble skutt på Austbø i 1998 får ikke erstatningen de har krav på. Gjerningsmannen har ikke penger, og Justisdepartementet vil ikke betale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to politimennene ble drept under en politiaksjon på Austbø i Alstadhaug i mars 1998. Drapsmannen ble dømt til å betale enkene 1,3 millioner kroner i erstatning og oppreisning, men han har bare kunnet betale en brøkdel av dette beløpet, skriver Aftenposten. Enkene har bedt Justisdepartementet betale det overskytende beløpet, men departementet nekter.

- Etter det forferdelige vi har vært gjennom føles det bittert å måtte kjempe for dette. Penger kan ikke erstatte det vi har mistet. Erstatningssummen dekker også bare en liten del av det økonomiske tapet som kan dokumenteres, men den kan gjøre oss i stand til å overleve på et vis, sier Beate Jørgensen, enken etter Trond Kristian Kirkeby.

Nå satser hun på at justisminister Hanne Harlem vil gripe inn og omgjøre departementets vedtak. Enkene har tidligere fått voldsoffererstatning, og politiets yrkesskadeerstatning gir begge enkene et avtalefestet beløp, men begge har fortsatt problemer med å få endene til å møtes, skriver Aftenposten.