- Enkle grep kan endre livet ditt

Lite søvn? Ulykkelig og stresset? Dårlig kosthold og lite energi? Hvis du er en av mange som lever farlig - det finnes håp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Du tenker kanskje «Jeg veier for mye, røyker iblant, trener for lite og slurver med kosten, så det er nok ikke noe håp for meg.» Dette stemmer ikke. Glem det som skjedde i går - det er historie. Det viktigste er hva du gjør nå, i morgen og hver dag som ligger foran deg.

Det skriver svenske Sanna Ehdin i sin nye bok «12 uker til et bedre liv». Boka tar for seg alt fra følelser, tanker, energi og det sjelelige til kosthold og ernæring. Edhin er doktor i immunologi, forsker, forfatter og foreleser, og har solgt over 200|000 eksemplarer sin forrige bok «Helbred deg selv».

Diffuse symptomer

Ehdin mener at for det store flertallet av dem som ønsker seg et bedre liv, er ikke problemet sykdom, men mangel på friskhet.

- Mange har diffuse symptomer som stjeler mye av vår energi - en rekker bare så vidt å møte hverdagens krav. Mye av dette forsvinner av seg selv når du hever livsenergien din og på stimulerer kroppens evne til å helbrede seg selv, mener forskeren og forfatteren.

Vanlige symptomer på en dårlig livsstil er ifølge Ehdin å kjenne seg tung og trøtt, en følelse av å være lei, hyppige forkjølelser, dårlig søvn og å enten gå opp eller ned i vekt. Til alle som kjenner seg igjen, og som ønsker seg en sunnere livsstil - både for kropp og sjel - har Edhin gode nyheter. - Alle kan forbedre helsen og øke velværet sitt ved å endre livsstil.

Sanna Ehdin mener livsstilen må endres skritt for skritt, men at 12 uker er tid nok til å merke store forbedringer.

- Det tar åtte uker å bli kvitt en uvane som har skapt ubalanse. Det tar også åtte uker å innarbeide en vane, så ha tålmodighet med deg selv og godta at tilbakeslag er en del av prosessen, mener Ehdin.

Skal du endre livsstil er noe av det vanskeligste og viktigste å komme i gang.

- Begynn med å akseptere deg selv, og lytt til kroppen din, sier hun.

- Enkle grep kan endre livet ditt

Ehdin mener det spiller liten rolle i hvilken rekkefølge endringene dine skjer.

- Endrer du kostholdet blir det lettere å mosjonere. Begynner du å mosjonere, får du bedre psykisk helse. Endrer du tankemønster blir det lettere å endre kosthold. Alt henger sammen, sier hun.

Lytt til kroppen

Ehdin har doktorgrad fra Universitetet i Lund, og har forsket på biomedisin i 12 år. Men hennes nye bok bygger også på egne erfaringer.

- Jeg møtte veggen for 12-13 år siden. Jeg følte meg helt tom for energi, hadde dårlig mage og manglet tiltakslyst. Det var veldig ulikt meg. Det verste med å ha lite energi, var at det ikke hjalp å sove. Jeg var like slapp, forteller Ehdin.

Ehdin understreker at hun ikke var utbrent, men hun følte seg i ubalanse.

- Dette skjedde i en periode med mange omstillinger i livet mitt. Mye forandret seg rundt meg både på jobb og privat. Jeg satte jobben foran meg selv, og det går ikke i lengden, mener Ehdin.

- Det er viktig å huske at det ikke er noe feil med deg, selv om du får en slik opplevelse. De fleste opplever dette et par ganger i livet, men det er et tegn på at du må ta deg sammen. Det viktigste jeg lærte meg var å ta vare på meg selv, og å lytte til kroppen min.

Gi litt blaffen

Professor i sosialmedisin ved Universitetet i Oslo,Per Fugelli mener folk blir syke fordi de er for opphengt i å tenke sunt kosthold.

- Det blir en nevrose.Resultatet kan bli at vi ødelegger den helsen som vi ønsket å forbedre, advarer Fugelli. Nå har vi fått en ny sykdom - ortoreksi som rammer dem som er alt for opptatt av å leve sunt hele tida. Professoren mener det er lurt å gi litt blaffen.

• Godta deg selv som det lurvete mennesket du er, jobb ikke for hardt med å bli sånn du tror andre vil du skal være.

• ;Slapp av og gi litt faen innimellom. Sørg for å få likevekt mellom hvile og prestasjon. Det er mange som vil for mye, og derfor har vi fått «utbrenningsepidemien».

• ;Fellesskap er viktig. Det gir kjærlighet, trygghet og et nettverk, og dette er en god vaksine mot det meste, sier Fugelli.

Sunt folkevett

Professor i sosialmedisin ved Norges teknisk-vitenskaplige universitet (NTNU),Steinar Westin tror også at folk har godt av å føle at de fungerer sammen med andre.

- En god livsstil henger nært sammen med om vi finner en plass i livet som vi føler er meningsfylt. Når det gjelder å finne en god livsstil, tror jeg de fleste vet veldig godt hvordan de skal gå fram. Det fins mye sunt folkevett om hvordan livet bør leves, sier Westin.

Han tror følelsen av fellesskap er noe av det som betyr mest for folks velvære.

- Mennesket er et sosialt dyr, og noe av det viktigste for oss er følelsen av at vi fungerer sammen med andre folk. De tradisjonelle sosiale «pliktene» bør ikke undervurderes. For eksempel tror jeg mange finner mye glede i å delta i en dugnad, sier Westin.