Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Enklere å flytte i Norden

Finansminister Per-Kristian Foss underskriver i dag en avtale som vil gjöre det lettere å få födselsnummer når du flytter innad i Norden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stockholm (Dagbladet): I fjor flyttet over 10.000 nordmenn til ett av våre naboland. Tidligere har disse värt tvunget til å ta turen mellom registreringsmyndighetene i begge landene. Med den nye ordningen vil det väre nok å kontakte kontoret i landet det flyttes til.

- Födselsnummer er avgjörende for eksempel når en skal leie bolig eller opprette bankforbindelser eller flytting. Med denne avtalen sikrer vi raskere behandling og service til de mange som flytter mellom de nordiske landene, sier finansminister Per-Kristian Foss (H) til Dagbladet.no.

Han vil underskrive avtalen på et nordisk finansministermöte i Stockholm i kveld.

- Det er lett å glemme ta med seg de nödvendige papirene når du står midt i en flyttesjau. Med denne avtalen i havn kan du bare troppe opp i det nye landet og si: Her er jeg! sier Foss til Dagbladet.no

Finansministrene jobber også for å få til en ny nordisk skatteavtale. Det vil gjöre det enklere å ha inntekt i et annet land. Men en slik avtale er lenger unna fordi ministrene både er uenige og spörsmålene er mer kompliserte.

Folkeregisteret i landet det flyttes til vil heretter stå for kontakten med myndighetene der det flyttes fra. Opplysningene vil bli overfört og oppdatert på begge steder. Med avtalen forsvinner flere utidsmessige og krevende prosesser. Dagens rutiner har både gitt stor arbeidsbyrde for registreringsmyndighetene og skapt problemer for de som har flyttet mellom landene.

GJØR DET ENKLERE: Finansminister Per-Kristian Foss underskriver avtalen som gjør det enklere å flytte innen Norden i dag.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media