Ennå ikke full likestilling i forhold til menn

Grelt eksempel på fedres manglende rettigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Likestillingen er kommet langt i forhold til kvinners likestilling overfor menn. Men det er en annen problematikk hvor mannen kommer til kort i forhold til kvinnen.

I likestillingsdebatten er det sagt mye om problemer i forhold til barn - samværsrett i forbindelse med samlivsbrudd. Ingen - så vidt jeg har sett - har tatt problematikken til de (forhåpentligvis få) menn som blir fratatt mulighet til å få omsorg eller samvær med barn dersom de ikke bor sammen med barnets mor.

Her bestemmer mor suverent.

Et grelt eksempel her er en mann som skulle bli far og vedkjente seg farskapet. På forhånd var det klinkende klart at mor aldri kom til å få beholde barnet av ulike årsaker. Barnevernet var overhodet ikke interessert i å snakke med faren, «han var ikke part i saken».

Barnevernet ville heller la barnet vokse opp i fosterhjem, ja kanskje bli bortadoptert mot farens vilje. Det var ingen tvil om at han var faren og at han var skikket til å være far, men ingen lov eller skjønn tok noe hensyn til dette. I denne saken måtte man «lure» mor til å godta delt foreldrerett - da først kunne faren sette i gang sak mot barnevernet for å få daglig omsorg for barnet.

Barnevernet koblet inn ekspertise for å sjekke om far var skikket - ville dette bli gjort mot mor i motsatt tilfelle?

I en påfølgende rettssak hvor det ble fastslått at far skulle ha den daglige omsorgen for barnet, ble han frarådet av sin advokat om samtidig å kreve full foreldrerett, fordi det ikke var vanlig når det gjaldt far, og trolig ikke ville få medhold i retten. Til tross for at det aldri var snakk om at mor noengang skulle få noe som helst foreldrerett, ei heller samvær. Her er det mye å rydde opp i. Heldigvis er ikke dette en «normal» sak, men det forekommer. Barnevernet må ha et mye bedre skjønn til å takle en slik sak enn å sette seg fullstendig på bakbena.

Lovverket bør åpnes for også slike saker som ovenfor nevnt.