IKKE I MÅL Israels statsminister Benjamin Netanyahu og USAs Midtøstenutsending George Mitchell blir ikke enige om bosetningsproblematikken på Vestbredden. Foto: AP Photo/Ammar Awad/SCANPIX
IKKE I MÅL Israels statsminister Benjamin Netanyahu og USAs Midtøstenutsending George Mitchell blir ikke enige om bosetningsproblematikken på Vestbredden. Foto: AP Photo/Ammar Awad/SCANPIXVis mer

Ennå ingen bosetningsenighet i Israel

USA og Israel avsluttet onsdag enda et møte uten tegn til løsning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

USA og Israel avsluttet onsdag enda et møte uten tegn til løsning på uenigheten om bosetningene på den okkuperte Vestbredden.

Fotosesjonen før det to timer lange møtet sa alt om atmosfæren mellom USAs Midtøsten-utsending George Mitchell og statsminister Benjamin Netanyahu.

Etter et stivt håndtrykk snudde Netanyahu ryggen til Mitchell og marsjerte nesten uten et ord inn på sitt kontor, med Mitchell i kjølvannet.

Mitchell og Netanyahu ble imidlertid enige om å møtes igjen fredag.

Det betyr at muligheten for et møte mellom Netanyahu, president Barack Obama og palestinernes president Mahmoud Abbas i New York i neste uke fortsatt står åpen.

Det vil være et nederlag for Obama om han ikke lykkes med å få til i det minste et uformelt møte mellom Netanyahu og Abbas under hovedforsamlingen, der begge to deltar.

Obama sendte Mitchell til Midtøsten for å presse Netanyahu til å fryse videre utbygging i de jødiske bosetningene på Vestbredden, men Netanyahu har ikke vært til å rikke. Han kan i høyden gå med på en midlertidig stans i nye byggeprosjekter.

For palestinerne er en full stans i byggeprosjektene, slik den USA-støttede Veiplanen stipulerer, en betingelse for å gjenoppta fredsforhandlingene med Israel.

Rundt 500.000 mennesker bor i bosetninger på Vestbredden, inkludert det palestinske Øst-Jerusalem, som ble okkupert i 1967. Det internasjonale samfunnet betrakter alle bosetningene som ulovlige i henhold til folkeretten.

(NTB)