– Enoksen går, og Haga tar over

Statsrådsskifte i dag. Etter alt å dømme tar Magnhild Meltveit Kleppa over for Haga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ifølge NRK går olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) av i dag, og kommunalminister Åslaug Haga tar over hans departement (OED).

Enoksen er blant annet blitt kritisert for å ha satset for lite på fornybar energi. Det skal  være hensynet til familien som gjør at Enoksen trekker seg.

Det skal ikke ligge an til flere utskiftninger i regjeringen, og Hagas statsrådspost blir trolig overtatt av en stortingsrepresentant fra Senterpartiet (Sp).

Etter alt å dømme er den nye kommunalministeren Magnhild Meltveit Kleppa, som i dag leder stortingsgruppa.

- Statsråden har ingen kommentar til dette. Om det skjer noe i løpet av dagen vil det skje under statsråd på slottet, sier kommunikasjonsjef i OED Stein Hernes til Dagbladet.no.

Statsråd holdes i dag klokken 11 og ledes av kronprins Haakon Magnus.

Langpendler

Odd Roger Enoksen, som er fra Andøy kommune i Nordland, ble hentet til Stoltenbergs andre regjering fra jobben som administrerende direktør ved Andøya rakettskytefelt i 2005. Han var tidligere kommunalminister i Kjell Magne Bondeviks første regjering, samtidig som han var leder for Senterpartiet.

Dagens senterpartileder, 47 år gamle Åslaug Haga fra Ås i Akershus, får som oppgave å få på plass et nytt industrivennlig kraftregime og CO2-rensing av gasskraftverk, skriver NTB.

SP-SKIFTE: Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen går av, og kommunalminister Åslaug Haga tar ministerposten hans. Foto: SCANPIX
SP-SKIFTE: Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen går av, og kommunalminister Åslaug Haga tar ministerposten hans. Foto: SCANPIX Vis mer

- Dolket i ryggen 
Frps energipolitisk talsmann, Ketil Solvik-Olsen, sier han ikke er overrasket over statsrådsskiftet NRK melder om fredag morgen, skriver NTB.

- Enoksen ble dolket for mange ganger av sine egne. Men et skifte løser ikke regjeringens utfordringer i energipolitikken. Da må Soria Moria justeres, sier Solvik-Olsen.

Solvik-Olsen mener statsråden ble sittende i en umulig situasjon.

- Jeg forventet at Enoksen ville byttes ut, og jeg har stor forståelse dersom han selv ønsket det. De siste to årene har Enoksen sittet i en umulig situasjon, og gjentatte ganger blitt dolket i ryggen av egen regjering eller stortingsgruppene. Det ser man i utnevnelse av styreledere og prosessen rundt StatoilHydro-saken, for å nevne to eksempler.

Han mener problemet handler om partiene Ap og SV.

- Regjeringen fremstår som handlingslammet I en rekke energipolitiske saker. Jeg tviler på at et statsrådsbytte er tilstrekkelig til å rette opp skuta. Problemet var som regel ikke Enoksen, men sterke motsetninger mellom Ap og SV, som gjør at energiministeren ble sittende handlingslammet midt imellom, hevder Solvik-Olsen.

Oljeindustriens venn

Noe av kritikken mot Enoksen har kommet fra miljøbevegelsen som mener han har ført en politikk som bare har tatt hensyn til olje og ikke alternative energikilder.

– Enoksen går, og Haga tar over

Leder i Natur og Ungdom Bård Lahn tillater seg et forsiktig håp om mer satsing på vindkraft med en ny olje- og energiminister.

- Nå kan vi håpe på en statsråd som interesserer seg for vindkraft og som følger opp Senterpartiets kritiske holdning til økt oljeutvinning, sier Lahn til Dagbladet.no.

Han peker på at Enoksen har vært minister i et av de mest tradisjonsrike departementene, med et sterkt fagmiljø som fokuserer mest på olje, ikke alternative energikilder.

- Folka i Olje- og energidepartementet har jo vært der siden olje ble funnet, nesten da, sier Lahn.

- Distrikt foran miljøet

I WWF er de ikke like optimistiske.

- Det blir ingen forskjell på Enoksens politikk og den linja Åslaug Haga vil føre. Hun fortsetter å sette distriktet foran miljøet. Haga vil gi billig kraft til Midt-Norge og vil fortsette med energipriser som ikke tvinger fram klimatiltak, sier WWF-leder i Norge Rasmus Hansson til Dagbladet.no.

I Sosialistisk Ungdom (SU) håper man også på endringer hos regjeringskollegaen

- Det er ikke så viktig hvem som sitter i ministerposten, det viktige er hva personer gjør, sier Kirsti Bergstø, leder i SU.

- Jeg håper vi nå får på plass en minister som får ut fingeren og får til rensing av gasskraftverket på Kårstø. Mens det har ligget på Enoksens pult har det ikke vært klart om det skal bygges, eller når det skal bygges, sier hun.

Bergstø håper også at den nye ministeren makter å etablere et energikraftregime slik at industrien kan får forutsigbarhet på energiprisene.

- Dessuten trenger vi bedre ordninger for fornybar energi, sier Bergstø.

- NY KOMMUNALMINISTER: Leder for Sp sin stortingsgruppe Magnild Meltveit Kleppa.