Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Enoksen må forklare seg bedre

Kommunal- og regionalminister Odd Roger Enoksen (Sp) må komme med nye forklaringer om statsstøtten på 70 000 kroner som han ga til Rock mot rus-arrangementet i hjemkommunen Andøya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det besluttet Stortingets kontrollkomité i dag, og sendte fire nye spørsmål til statsråden. - Når svarene kommer fra kommunalministeren, vil resultatet avgjøre om komiteen vil lage en formell sak av dette, sa komitéleder Jørgen Kosmo (Ap) etter komitémøtet.

Enoksen har allerede sendt ett brev til komiteen der han redegjør for saken, men kontrollkomiteen mener svaret ikke oppklarer alle sider av saken.

Siste ble første

Kontrollkomiteen vil vite hvorfor søknaden om statsstøtte til rocke-arrangementet på Andøya ble prioritert når andre søknader ikke var behandlet. Dessuten vil komiteen vite hvilke retningslinjer Kommunal- og regionaldepartementet har for å behandle søknader om støtte.

- Uten at vi har retningslinjene kan vi heller ikke vurdere om den aktuelle søknaden ble riktig behandlet, sier Kosmo.

Komiteen ber også om en vurdering av habilitetsspørsmålet. I brevet til komiteen innrømmer Enoksen at han var inhabil ved behandlingen av støtten til rocke-arrangementet og at det var en feil i saksbehandlingen. Regjeringen har oppnevnt en settestatsråd, landbruksminister Kåre Gjønnes (KrF), til å vurdere saken på nytt.

- Vi vil vite hvorfor en settestatsråd er oppnevnt når søknaden allerede er avgjort. Departementet kan ikke kreve midlene tilbake, sier Kosmo.

Uklart budsjett

Det fjerde spørsmålet komiteen vil ha belyst, gjelder utformingen av budsjettet som ble sendt som grunnlag for søknaden om statsstøtte. I budsjettet var det kalkulert med statsstøtte på 100 000 kroner.

- Hvordan kan det henge sammen når arrangørene ikke visste om muligheten for å søke om statsstøtte før etter at Enoksen overtok som kommunalminister 15. mars mens budsjettet må ha vært klart lang tid i forveien? Jeg håper departementet har et fornuftig svar, det har vi ikke per i dag, sier Kosmo.

Fort gjort

Da Enoksens svoger ringte for å gratulere den ferske statsråden med utnevnelsen, kom samtalen inn på den nært forestående Rock mot rus-festivalen svogeren var med å arrangere.

De snakket om muligheten for å få statsstøtte til arrangementet. Søknaden om dette ble sendt få dager senere. Budsjettet ble først sendt på faks 22. mars, etter at departementet purret for å få det. Av et totalbudsjett på 550 000 kroner, søkte arrangørene om 100 000 kroner i statsstøtte. De fikk 70 000 kroner. Enoksen var 27. mars med på rocke-arrangementet.

Kosmo understreker at komiteen håper svarene på de nye spørsmålene vil være så klare og direkte at Enoksens behandling av søknaden ikke blir en formell sak.

(NTB)