Enoksen ønsket Svein Aaser

Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) ville ha DnB-Nor-sjef Svein Aaser som styreleder i Statoil. Enoksen måtte gi seg, og ble regjeringens syndebukk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed ble regjeringen stående igjen med Johan Fredrik Odfjell som eneste styrelederkandidat.


- Svein Aaser ble ikke godtatt av valgkomiteen i Statoil, og Enoksen valgte å ikke presse på for Aasers kandidatur, sier en svært sentral regjeringskilde, som kjenner Statoil-prosessen, til Dagbladet. 

Enoksen vet at Aaser er dyktig, sier regjeringskilden. Svein Aaser er konsernsjef i DnB-Nor. Han har tidligere vært konsernsjef i Hafslund Nycomed, administrerende direktør i Storebrand og har bred styreerfaring fra Hydro, Veritas, Orkla, Norske Skog og NHO.

- Flere deler ansvaret

Odfjell-utvelgelsen kan ha kostet Enoksen dyrt. Regjeringskilden sier Enoksen opptreden i saken trolig vil koste ham ministerplassen ved neste korsvei.

- Enoksen må ikke gå nå, men står trolig først i køen når Stoltenberg neste år skal bytte ut statsråder. Enoksen har fått en tydelig ripe i lakken.

Det var storm på Senterpartiets gruppemøte i Stortinget i går. Også Sp-folk i regjeringen er irriterte på Stoltenbergs behandling av Enoksen. - Det er flere som deler ansvaret for dette. Alle i regjeringen har godkjent Odfjell, sier en sentral Sp-kilde i regjeringen. Jens Stoltenberg satte Enoksen i en umulig situasjon da han først godkjente Odfjell, så ba Enoksen gi Odfjell regjeringens støtte, før han til slutt trakk støtten tilbake igjen.

Smertefullt

Enoksen ønsket Svein Aaser

23. mars ringte Enoksen Odfjell og ba han møte valgkomiteen i Statoil. Dette ble utslagsgivende for at den omstridte kandidaten til slutt ble den valgkomiteen innstilte på. For Enoksen var dette ytterst smertefullt, ettersom det var han som i utgangspunktet ba Odfjell personlig om å stille som styrelederkandidat. - Utslagsgivende for at Odfjell lot seg overtale til å påta seg å stille som kandidat til styreledervervet i Statoil var en sterk henstilling fra meg, bekreftet olje- og energiminister Odd Roger Enoksen i går. Det var olje- og energiministeren som måtte gjøre grovarbeidet. Enoksen ønsker ikke å fortelle hva som skjedde. I stedet velger han å tåkelegge og bortforklarer sin egen rolle i prosessen som førte til at Johan Fredrik Odfjell trakk seg som kandidat til styreledervervet. På en pressekonferanse i går gikk statsråd Enoksen langt i å påstå at Odfjell selv, helt på eget initiativ, hadde kommet til at Statoil var best tjent med at han trakk seg som styrelederkandidat.


- Avviser du at du og/eller statsministerens kontor tok kontakt med valgkomiteens for å gjøre det klart at Odfjell ikke lenger var en gangbar kandidat?

- Jeg sier at Odfjell - i samråd med Statoils valgkomite - tok beslutningen om å trekke seg som kandidat, var alt Enoksen ønsket å si om saken. Det er frist til 7. juni med å levere forslag på ny kandidat. Generalforsamlingen i Statoil er 14. juni.

<B>GA SEG:</B> Odd Roger Enoksen valgte å ikke presse på for å få Svein Aaser som styreleder i Statoil.
ENOKSENS MANN: Svein Aaser.