Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Enoksen...hvem?

TROMSØ (Dagbladet): Senterpartiet er et rent særinteresseparti som snur kappa etter vinden. Det mener velgerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I helga har Sp landsmøte i Tromsø. I en MMI-undersøkelse for Dagbladet trekker velgerne på skuldrene av den nye Sp-leder Odd Roger Enoksen. Bare 14 prosent mener han bør overta som leder. - Jeg opplever ikke denne målingen som et skuldertrekk fra velgerne. Jeg er godt fornøyd, sier Enoksen. Enoksen er heller ikke overrasket over at hele 45 prosent i hans eget parti svarer «vet ikke» på spørsmålet om hvem som bør etterfølge Anne Enger Lahnstein som leder.

EU er fienden

Bare 38 prosent av Sp-velgerne mener Enoksen bør bli partiets nye leder. Dagbladets profilundersøkelse avslører at det er stor avstand mellom det bildet Sp ønsker å tegne av seg selv, og det velgerne oppfatter. Undersøkelsen avslører at Sp oppfattes som et byråkratisk særinteresseparti som sørger for å holde skatter og avgifter på et høyt nivå. Partiet bryr seg ikke om ungdomspolitikk, er nasjonalt orientert og fiendtlig innstilt til EU. Partiets ledere er ærlige, men snur kappen etter vinden. Partiet er innvandrervennlig og miljøbevisst.

Særinteresser

Hele 66 prosent av velgerne oppfatter Sp som et særinteresseparti, viser undersøkelsen. Selv partiets egne deler denne oppfatningen. Hele 65 prosent av dem som stemmer Sp hevder at de stemmer på et særinteresseparti. Til sammenlikning oppfatter 85 prosent av Høyres velgere og 69 prosent av Ap's velgere Sp som et særinteresseparti. Ikke overraskende viser undersøkelsen at Sp's egne velgere på mange andre områder er i utakt med velgere som stemmer på andre partier. Det er til dels stor forskjell på det bildet Sp ønsker å gi av seg selv, og det velgerne oppfatter av partiets politikk.

Uklar profil

Mens 91 prosent av Sp's velgere mener partiet har en klar politisk profil, mener 40 prosent av alle velgere at profilen er alt annet enn klar. I EU-spørsmålet er derimot situasjonen motsatt. 75 prosent av alle velgere mener Sp er klart EU-fiendtlig. Sp's egne velgere demper dette inntrykket. Nesten 40 prosent er uenig i en slik påstand. Spriket mellom hvordan partiet oppfatter seg selv og velgerne blir derimot stort i spørsmålet om hvorvidt Sp er et internasjonalt orientert parti: Ja, sier de som stemmer Sp. Nei, sier de som stemmer på andre partier. Ikke uventet sier Senterparti-velgerne at Sp har ærlige og dyktige ledere. Den karakteristikken er resten av velgerne bare sånn måtelig enig i.

UKJENTE LEDERE: Påtroppende leder Odd Roger Enoksen ønsker Åslaug Marie Haga velkommen inn i SP-ledelsen.