- Enorm eksplosjon i Nord-Korea

En enorm eksplosjon skal nylig ha rystet et område i Nord-Korea nær grensen til Kina. Etter eksplosjonen dannet det ifølge nyhetsbyrået Yonhap seg en soppformet røyksky.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seoul: Soppskyen skal ha vært opptil fire kilometer i diameter, og røykskyen steg til værs fra et avsidesliggende område i Kimhyungjik-området, skriver det sørkoreanske nyhetsbyrået.

Yonhap kan ikke opplyse hva eksplosjonen, som skjedde for tre dager siden, skyldtes, eller om den hadde krevd dødsofre, men skrev at det neppe var en atomprøvesprengning.

Men nyhetsbyrået skriver at episoden ser ut til å ha vært mye verre enn togeksplosjonen som krevde minst 170 menneskeliv i Nord-Korea i april, da et tog lastet med dynamitt gikk i lufta etter et elektrisk overslag.

Uklart

En ikke navngitt amerikansk tjenestemann sier at det er uklart hva som er skjedd i Nord-Korea, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Det finnes «forskjellige mulige forklaringer» på eksplosjonen, tilføyer han.

En annen tjenestemann sier han er nokså sikker på at det ikke dreier seg om en kjernefysisk prøvesprengning.

- Vi har ingen indikasjoner på at noe slikt skulle ha skjedd. Vi mener disse meldingene er fullstendig uten basis i virkeligheten, sier den anonyme tjenestemannen fra USAs utenriksdepartement.

Den amerikanske avisen The New York Times skrev lørdag at økt kjernefysisk aktivitet i Nord-Korea har skapt sterk bekymring i regjeringsapparatet i USA. Etterretningsrapporter skal ha tydet på at nordkoreanerne forberedte sin første atomprøvesprengning.

Ledende tjenestemenn i Washington var før helgen lite villige til å kommentere saken. Men en del av opplysningene som etterretningsrapportene baserte seg på, ser ut til å ha kommet fra spionsatellitter, tilføyde avisen.

Baser

Ifølge Yonhap er det lite trolig at eksplosjonen som ble registrert i Nord-Korea før helgen, var en kjernefysisk prøvesprengning. Soppskyen ble sett i et område der det fins rakettbaser, men byrået tilføyer at det også kan ha dreid seg om røyk fra en skogbrann.

Sør-Koreas minister for gjenforening, Chung Dong-young, sa etter et møte i det nasjonale sikkerhetsrådet i Seoul søndag at eksplosjonen neppe hadde noe med Nord-Koreas omstridte atomprogram å gjøre.

Nordkoreanerne har vært mistenkt for å forsøke å utvikle atomvåpen ved en reaktor i Yongbyon nord for hovedstaden Pyongyang. Nordkoreanske diplomater skal i juli ha medgitt at mesteparten av landets kjernefysiske virksomhet er innrettet mot utvikling av slike våpen.

(NTB/Reuters)

IKKE ATOMSPRENGNING: Det er lite trolig at eksplosjonen som ble registrert i Nord-Korea før helgen, var en kjernefysisk prøvesprengning. Soppskyen på bildet er fra den tragiske bombingen av Nagasaki i 1945.
LUKKET SAMFUNN: Det er uklart hva soppskyen i Nord-Korea skyldes. Svært lite informasjon kommer ut fra det autoritære regimet til president Kim Jong IL.
IKKE ATOMSPRENGNING: Det er lite trolig at eksplosjonen som ble registrert i Nord-Korea før helgen, var en kjernefysisk prøvesprengning. Soppskyen på bildet er fra den tragiske bombingen av Nagasaki i 1945.