Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Enorm Listhaug-refs på Stortinget: - Du har oppført deg på en uverdig og uakseptabel måte

En samlet opposisjon gikk rett i strupen på Sylvi Listhaug i dag.

FLENGENDE KRITIKK: SV-leder Audun Lysbakken var en av dem som kritiserte justisminister Sylvi Listhaugs Facebook-kommunikasjon i harde ordelag i dag. Foto: Bjørn Langsem
FLENGENDE KRITIKK: SV-leder Audun Lysbakken var en av dem som kritiserte justisminister Sylvi Listhaugs Facebook-kommunikasjon i harde ordelag i dag. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stortinget kvesset knivene mot justisminister Sylvi Listhaug i dag.

Etter at statsministeren i går omsider beklaget Listhaugs omstridte Facebook-innlegg, ble det klart at opposisjonen på Stortinget fremmer et forslag om «sterk kritikk» av Listhaug.

Overfor Dagbladet bekreftet Listhaug torsdag morgen at hun kommer til å be om unnskyldning. Det blir nesten en uke etter hun publiserte det omstridte innlegget som koblet Ap med terrorrist-sympatier.

- På vegne av regjeringen vil jeg gi en uforbeholden unnskyldning for måten regjeringen har håndtert denne saken, sier Jan Tore Sanner til Stortinget, med Sylvi Listhaug sittende på første rad.

Listhaug slettet bildet på onsdag, men det var først etter Dagbladet avslørte at hun hadde brudt opphavsrettighetene knyttet til bildet.

MISTILLITSFORSLAG: Rødt har stilt mistillitsforslag mot Sylvi Listhaug. Røds leder Bjørnar Moxnes mener Listhaug rører opp under et hat som er livsfarlig fordi det tjener henne maktpolitisk. Reporter: Steinar Suvatne / Video: Ingrid Cogorno Vis mer

Forbannet Lysbakken

Sylvi Listhaug sitter i salen og må høre den ene stortingsrepresentanten etter den andre gi henne kritikk så ørene flagrer.

Listhaug ankom Stortinget like over klokka 10 i dag og nektet da å la seg intervjue. Først ut av kritikerne som har levert forslag om sterk kritikk av Listhaug er Audun Lysbakken:

- I Norge vet vi godt hva hatet mot Arbeiderpartiet kan føre til, åpner Lysbakken o peker på terroren 22. juli.

- Og vi vet at det finnes konspirasjonsteorier som sier at Ap er forrædere som ikke vil Norge vel. Når Listhaug kommer med utspill som nører opp under slike konspirasjonsteorier, så burde hun ha tenkt seg om, fortsetter han.

- Når Listhaug sier at hun ikke forstår at hennes utspill kunne knyttes til 22. juli, og når hun sier hun ikke ville såre noen, så burde hun i alle fall beklaget.

Erna Solberg beklaget Listhaugs utspill i går. Statsministeren omtalte konsekvent Listhaugs kommentarer som «regjeringens» kommentarer. Lysbakken mener denne saken har avslørt Erna Solberg.

- Vi ser i denne saken, og måten Erna Solberg har håndtert den, at Norge har en langt svakere statsminister enn mange har trodd.

KrF ut mot Listhaug

KrF har også støttet opp om kritikken Stortinget i dag vedtar mot Sylvi Listhaug.

- Det var et usaklig, spekulativ og ukorrekt måte å uttale seg på, en måte som ikke er en statsråd verdig. Offentlig har statsråd Listhaug stilt i tvil Arbeiderpartiets engasjement mot terror, det eneste partiet i denne sal som har vært utsatt for terror. I dag gir vi Listhaug sterk kritikk, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

- Det er vanskelig å forstå at regjeringen har tillatt statsråden å fronte saken på denne måten.

IKKE GODT NOK: Knut Arild Hareide mener Sylvi Listhaug ikke var tydelig nok i sin beklagelse av innholdet i den omstridte facebook-posten som ble diskutert i Stortinget i dag. Reporter: Steinar Suvatne / Video: Ingrid Cogorno Vis mer

Men Knut Arild Hareide var fornøyd med at Erna Solberg i går beklaget Facebook-posten til Listhaug. - Jeg er glad for at Erna Solberg ba om unnskyldning på vegne av regjeringen i går. Det er en unnskyldning som bør aksepteres, sa Knut Arild Hareide.

Regjeringsrefs

Også Listhaugs regjeringskompiser i Venstre refset henne i dag.

DIREKTE: Jonas Gahr Støre er ikke fornøyd med statsråd Sylvi Listhaugs beklagelse etter facebook-posten hun la ut forrige fredag. Reporter: Steinar Suvatne / Video: Ingrid Cogorno Vis mer

- Listhaug har kommet med en usann, uverdig og totalt uakseptabel påstand. Jeg har aldri i mitt liv møtt en eneste politiker, verken i Ap eller i andre partier, som ønsker å sette terroristers sikkerhet framfor Norges sikkerhet, sier Abid Raja (V) fra talerstolen.

Folkeskikk

Senterpartiets Marit Arnstad sa at Sylvi Listhaug har vist en mangel på folkeskikk.

- Hvorfor ikke bare si unnskyld? Hvor vanskelig kan det være? Bortsett fra god folkeskikke, så er det én ting Sylvi Listhaug skal lære av denne saken, og det er at hun er justisminister hele tida, sier Arnstad.

MDGs Per Espen Stoknes spør i dag Erna Solberg hvor lenge hun kan ha tillit til Sylvi Listhaug.

- Det kan ikke bare være Stortingets tillit til Sylvi Listhaug som begynner å bli tynnslitt, men også Erna Solbergs, sier han.

På NRKs politiske kvarter i dag morges håpet statsminister Solberg at hennes beklagelse i går var nok til at Stortinget kan gå videre i livet.

- Jeg har allerede bedt om unnskyldning for Sylvi Listhaugs uttalelser. Så må Stortinget vurdere om det er nok til å gå videre, slik at vi heller kan ha saklig diskusjon om substansen i forslaget, sier Solberg.

Det er ventet at Sylvi Listhaug kommer til å beklage sin oppførsel om kort tid. Dagbladet følger saken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling