Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Enorm økning av svartelistet pukkellaks: - Bruker garn, not og harpun for å ta den

Frykter arten har med seg sykdommer og parasitter som smitter norsk laks og ørret.

REKORD: Sommer og høst 2017 har det vært rekordstore mengder pukkellaks i vassdrag i Norge. Størst er innslaget i Finnmark. Som et resultat av at arten har etablert seg i Barentsregionen etter utsettinger i på Kolahalvøya. Video: Rune Muladal / Naturtjenester i Nord Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den svartelistede pukkellaksen har for alvor etablert seg i norske elver, og aldri før har så mange av den upopulære laksevarianten blitt tatt ut, forteller ferskvannsbiolog og daglig leder for Naturtjenester i Nord, Rune Muladal til Dagbladet.

- Dette er et klart toppår, sier han.

- Mulig smittebærer

- Pukkellaksen er ikke ønsket i Norge, og det er behov for en føre var-tilnærming til den og tilstedeværelsen dens i Norske elver, forteller ferskvannsbiologen.

- Vi kjenner ikke konsekvensene den kan medføre i norske lakseelver, og bør i den grad det er mulig holde mengden så langt nede som mulig, sier Muladal.

Bare i august i år har Naturtjenester i nord, laksefiskere og frivillige tatt opp flere tusen pukkellaks fra elvene i nord, ifølge ferksvannsbiologen, som tidligere har uttalt seg om saken til Nordlys.

TAS MED HARPUN: I et forsøk på å minimere bestanden pukkellaks har man nå iverksatt en større aksjon for å ta den ut, forteller ferskvannsbiolog Rune Muladal. Uttaket gjøres blant annet med harpun.
TAS MED HARPUN: I et forsøk på å minimere bestanden pukkellaks har man nå iverksatt en større aksjon for å ta den ut, forteller ferskvannsbiolog Rune Muladal. Uttaket gjøres blant annet med harpun. Vis mer

- I løpet av de siste 20 åra, har vi aldri før sett så mange pukkellaks i Norge, sier han.

- Det er sannsynligvis gyting i samtlige laksevassdrag i Finnmark i år i tillegg til en del vassdrag sørover landet. Bakgrunnen er at arten har etablert seg i hele Barentsregionen.

Rekordmange

Også Norsk Institutt for Naturforsknings (NINA) har registrert økningen:

- Forskere registrerer utbredelsen av pukkellaks i Norge, og har allerede fått inn rekordmange meldinger om pukkellaks i år, skriver de på sine nettsider.

Pukkellaksen er en stillehavslaks, som hører naturlig hjemme i nordlige deler av Stillehavet. På 1960-tallet begynte pukkellaks å spre seg til nord-norske elver etter utsetting på Kolahalvøya i Russland, og i dag er pukkellaks mest utbredt i Finnmark, nær grensa til Russland.

Svartelistet

TAS UT: Bare i august i år har Naturtjenester i nord, laksefiskere og frivillige tatt opp flere tusen pukkellaks fra elvene i nord. Foto: Rune Muladal
TAS UT: Bare i august i år har Naturtjenester i nord, laksefiskere og frivillige tatt opp flere tusen pukkellaks fra elvene i nord. Foto: Rune Muladal Vis mer

Pukkellaksen står oppført i Artsdatabankens svarteliste over fremmede arter i kategorien «høy risiko».

Ferskvannsbiolog Muladal forteller at pukkellaksen vil kunne være en økt vert for lakselus i norske fjordområder.

- En av mange problemstillinger er at pukkallaksen kan være en ny vert for lakselus i norske fjordsystemer. Lusa er som kjent et problem allerede nå, sier han.

Andre konsekvenser kan være konkurranse om gyteplasser med lokale fiskebestander i vassdragene.

ULYKKE: En trailer veltet i dag ved Furuset utenfor Oslo, og oversvømte E6 med laks. Sjåføren ble sendt til legevakta, men kom fra uhellet uten store skader. Video: Fredrik Hove / Hove Media Vis mer Vis mer

I et brev fra Fylkesmannen i Troms gis Naturtjenester i Nord tillatelse til å ta ut pukkellaks og rømt oppdrettslaks. Arbeidet er et oppdrag for miljødirektoratet.

Jobben med å kartlegge og ta ut pukkellaks skjer i Burfjord, Oksfjord, Breivikelva, Signaldalselva, Løkesbotn og Skogsfjord og tillatelsen gjelder frem til 1. november, skriver iFinnmark.

BURGER AV LAKS: Du trenger ikke kjøpe ferdig lakseburger. Hakk opp laksen i småbiter og stek den på panna. Vis mer Vis mer

«Pukkellaksen er en art som kan bli veldig tallrik. Dette kan påvirke andre fisk og hele økosystem. Det kan også påvirke utøvelse av fiske. Arten kan ha med seg sykdommer og parasitter som smitter laks og ørret», skriver Fiskeribladet i dag.

Harpun

I et forsøk på å redusere antallet pukkellaks har man nå iverksatt en større aksjon for å ta den ut.

- Vi ønsker å kartlegge omfanget av arten i norske elver, men også gjøre uttak for å minimere gytesuksessen til fisken.

FORBLØFFER: Videoen, som er sett over 60 millioner ganger på under en måned, forbløffer de fleste, også fiskeekspert Terje van der Meeren, som kaller det «en helt utrolig situasjon.» Video: Jukin Video Vis mer

- Uttaket gjøres med notfiske, garn - og vi har også brukt harpun for å ta ut enkeltfisker i noen vassdrag, sier Muladal.

Gode forhold

Hvorfor vi ser en slik økning i år vet ikke forskerne, men kanskje har det vært spesielt gode forhold for pukkellaks i sjøen det siste året og dermed høy overlevelse, skriver NINA.

Pukkellaksen har en helt spesiell to-årig livssyklus. Både hanner og hunner dør kort tid etter høstens gyting. Etter klekking påfølgende vår vandrer yngelen raskt ut i havet. Der tilbringer den det neste året med å beite på krepsdyr og fisk. Og i løpet av sin andre sommer returnerer den til ferskvann for å gyte og fullføre syklusen.

- Smaker ikke godt

Fisk som gyter i oddetallsår får dermed avkom som også gyter i oddetallsår, og er reproduktivt atskilt fra fisk som gyter i partallsår.

Bestandene på Kola er kjent for å gyte i oddetallsår, som i år.

Pukkellaksen er spiselig så lenge den oppholder seg i sjøen, eller er nygått på elva. ifølge Muladal. Når den har tatt seg opp i elva er ikke lenger fisken smakfull, men russerne anser rogna som en delikatesse, sier han.

- Resultat fra årets gyting i vassdragene vil vi først kunne se om to år. Først da vil vi kunne se om arten for alvor har etablert seg også i elver i Norge.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 24.07.2012 FRYKTLØS: Våghalsen Espen Rekdal badet med haier i havet utenfor Sola. Video: Espen Rekdal. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!