Franske myndigheter:

Enorm razzia etter lærerdrapet

- Islamister skal ikke få sove godt i landet vårt.

DREPT: Det var 47 år gamle Samuel Paty som ble halshogd utenfor Paris fredag kveld. Nå tar franske myndigheter et kraftig oppgjør med islamistiske grupper. Foto: Flickr / Privat
DREPT: Det var 47 år gamle Samuel Paty som ble halshogd utenfor Paris fredag kveld. Nå tar franske myndigheter et kraftig oppgjør med islamistiske grupper. Foto: Flickr / Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag ble den franske ungdomsskolelæreren Samuel Paty (47) halshogget og drept i en forstad til Paris etter å ha vist fram Muhammed-karikaturer under en skoletime. Den utpekte gjerningsmannen, en 18 år gammel mann med tsjetsjensk bakgrunn, ble drept skutt og drept av politiet.

Franske myndigheter har beskrevet hendelsen som «islamistisk terror», og tar nå et kraftig oppgjør med islamistiske miljøer.

- Islamister skal ikke få sove godt i landet vårt, skal president Emmanuel Macron angivelig ha sagt til ministerne under et krisemøte søndag, ifølge The Guardian.

Vurderer tvangsoppløsning

Mandag gjennomførte fransk politi razziaer hjemme hos en rekke militante islamister. Nærmere 80 saker knyttet til hatytringer på nett etterforskes, samtidig som myndighetene vurderer å tvangsoppløse 50 muslimske organisasjoner i kjølvannet av drapet.

Det bekrefter Frankrikes innenriksminister Gérald Darmanin. Han skal også ha ha advart franske islamister om at «fiender av republikken ikke kan forvente et øyeblikks pusterom», og at flere politiaksjoner vil gjennomføres.

Franske myndigheter forbereder seg også på å deportere over 200 innvandrere som mistenkes å ha en ekstrem religiøs tro, skriver Reuters, som siterer politikilder.

Fire elever pågrepet

Paty viste fram Muhammed-karikaturer i forbindelse med undervisning i ytringsfrihet. Mange muslimer mener det er blasfemi å vise tegninger av profeten, og flere foreldre reagerte derfor sterkt på Patys undervisningsopplegg.

Faren til en av elevene anmeldte Paty i forkant av drapet, og publiserte en video på sosiale medier der han hevdet at islam og profeten var blitt fornærmet av ham.

HALSHOGD: Fredag kveld 16.oktober ble en fransk lærer halshogd utenfor Paris etter å ha vist fram en Muhammed-karikatur. Video: AP Vis mer

- Både faren til en elev ved skolen og en kjent militant islamist oppfordret til drap. De utstedte tilsynelatende en fatwa mot læreren, sier Darmanin til radiokanalen Europe 1.

Totalt er 15 personer pågrepet etter drapet og mistenkt for å ha hjulpet mannen som drepte historielæreren. Fire av dem er elever, opplyser kilder til nyhetsbyrået AFP.

- Må stå sammen

Henrettelsen har vekket sterke reaksjoner i Frankrike.

- En av våre landsmenn ble drept i dag fordi han underviste om ytringsfrihet, friheten til å tro eller ikke tro. Vi må stå sammen som medborgere, sa en tydelig preget Macron fredag kveld.

Søndag samlet tusenvis av franskmenn seg i gatene for å hedre den halshoggede læreren. Macron har varslet at det vil bli avholdt en nasjonal minnestund på onsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer