Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Luftambualnsen i nord

Enorm refs av Høie i Stortinget: - Bare et spørsmål om tid før liv går tapt

Men helseministeren lover at kapasiteten for luftambulansen i nord vil bedre seg i dagene framover.

DIREKTE: I Stortingets spørretime skal helseminister Bent Høie redegjøre for ambulansefly i nord. Det vil bli foreslått debatt rett etter redegjørelsen. Video: Stortinget Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) orienterer i dag Stortinget om den pågående krisen i luftambulansetjenesten i nord.

- Jeg ser alvorlig på den situasjonen som har oppstått. Natt til lørdag 28. april sto alle ambulanseflyene på bakken, og siden har det vært redusert kapasitet. Dette er en vanskelig periode, innrømmer Høie.

Det er påstander om skittent spill i anbudsprosessen, og den påfølgende konflikten rundt pilotenes arbeidskontrakter, som gjør at Høie nå må forklare seg for Stortinget.

Lover bedre kvalitet med britene

Helseministeren forsikrer de folkevalgte om at prosessen har vært ryddig.

- Det er ikke grunnlag for å hevde annet enn at konkurransen er gjennomført i tråd med grunnprinsippene i anskaffelsesregelverket: konkurranse, likebehandling, forutberegnelighet, gjennomsiktighet og etterprøvbarhet, sier Høie før han slår fast:

- Kontrakten med Babcock bidrar til å heve kvaliteten i luftambulansetjenesten.

Nettopp det motsatte, at Babcock kun konkurrerer på pris, ikke på kvalitet, er påstanden mange har kommet med. Dagbladet vet at selskapet som tapte anbudsrunden, Lufttransport AS, vurderer søksmål. I den forbindelse har selskapet søkt innsyn i alle dokumenter som gjelder anbudsrunden.

- En varslet katastrofe

Bent Høie må blant annet svare på harde anklager fra blant annet Norsk Flygerforbund, som mener regjeringen har skyld i skandalen.

- Denne krisen er skapt fordi regjeringen har valgt å ikke lytte. Staten har akseptert en tilbyder som tilbyr samme tjeneste nesten 300 millioner kroner billigere enn dagens operatør la inn i sitt tilbud. Dette er en varslet katastrofe der distriktsbefolkningens liv og helse ligger i potten, fortalte Yngve Carlsen i flygerforbundet til Dagbladet mandag kveld.

Bent Høie lover nå at Forsvaret skal bistå for å dempe krisestemningen i luftambulansen:

- I tillegg til to helikoptre fra Forsvaret, er det leid inn fly fra Babcock i Sverige. Det er også satt i verk tiltak for å styrke bemanningen og andre tiltak for å styrke den akuttmedisinske beredskapen er iverksatt, sier statsråden til Stortinget tirsdag.

Refs fra opposisjonen

Høie lover videre at beredskapen for luftambulansen vil bedre seg de neste dagene. I morgen vil seks av ni fly stå i beredskap, hevder Høie.

Ingvild Kjerkhol (Ap) sier Høie «ikke ser ut til å ta alvoret i situasjonen inn over seg» når hun inntar talerstolen.

- Akkurat nå lener helsetjenesten som helseministeren har ansvaret for, seg på militære helikoptre for å levere tjenesten. Dette er også helikoptre som Høies regjering egentlig vil flytte bort fra regionen, sier hun.

Også Kjersti Toppe i Senterpartiet beskylder Høie for å mangle ydmykhet i saken. Hun reagerer spesielt på at statsråden kan love Stortinget at anbudsvinner Babcock vil heve kvaliteten.

- Jeg minner om at anbudsvinneren var fjerde best på kvalitet i anbudsrunden. De vant på pris, og bare på pris, sier hun.

Tid og liv

SV sier partiet står klar for å annullere kontrakten Babcock har fått.

- Helseministeren er ansvarlig. Enten har han sett krisen komme og latt det skje, eller så har han ikke kontroll på helseforetakene sine. Jeg er usikker på hva som er verst, sier SVs Nicholas Wilkinson og legger til:

- Det er bare et spørsmål om tid før liv går tapt.

Telle trakk seg

I går ble det kjent at styreleder ved Helse Nord, Marianne Telle, trekker seg fra sin stilling.

Telle har stått i hardt vært etter at det ble kjent at rekrutteringsselskapet hun er direktør for har en avtale med Babcock, som et anbud vant retten til å drive luftambulansetjenesten i nord.

Samtidig er det nå klart at Rødts forslag om å annullere Babcocks kontrakt skal hastebehandles i helse- og omsorgskomiteen. Rødt ønsket opprinnelig at saken skulle behandles like etter Høies redegjørelse.

- Ulovlig

Ap, Sp og SV støtter Rødts forslag. Dermed står KrF – nok en gang – på vippen mellom blokkene i Stortinget. KrF opplyser mandag at de avventer Høies redegjørelse før de fatter en beslutning i saken.

Bent Høie advarer tirsdag Stortinget mot å stemme for forslaget fra Rødt.

- En forlengelse av avtalen med Lufttransport vil i utgangspunktet være ulovlig. Å kansellere avtalen med Babcock vil ikke medføre den kvalitetsmessige forbedringen som er ønsket. Jeg vil sterkt advare om at vi kommer i en slik situasjon, sier Bent Høie til Stortinget.

Også Bård Hoksrud (Frp) advarer mot å kansellere kontrakten med Babcock.

- Enkelte partier i denne salen er mest opptatt av å skape frykt og usikkerhet, sier Hoksrud.

Nye jobber

Usikkerheten rundt tjenesten fortsetter imidlertid inn i en ny uke. Mandag morgen var bare fem av ni ambulansefly i beredskap, men fra kveldsskiftet skulle sju fly være i beredskap.

Knut Haarvik i Luftambulanstjenesten fortalte Dagbladet mandag ettermiddag at den reduserte bemanningen skyldes at flere flygere har fått nye jobber etter at Babcock vant anbudet.

Det britiskeide selskapet skal etter planen ta over 1. juli neste år.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!