Lene Wolls Instagram-innlegg:

Enorm respons: - Det er krise

Lene Woll har over 23 000 likerklikk på innlegget sitt om helsevesenet, hvor hun ber regjeringen om svar.

PEKEFINGER: Lene Woll sier klart fra om situasjonen i helsesektoren. Det har skapt engasjement. Foto: Privat
PEKEFINGER: Lene Woll sier klart fra om situasjonen i helsesektoren. Det har skapt engasjement. Foto: Privat Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

«Helsepersonell blir syke, slik som alle andre ellers i samfunnet, og kan ikke gå på jobb. Helsevesenet har i mange år ropt etter økt rekruttering og bemanning. Nå under pandemien får vi svi, fordi dette ikke har blitt tatt skikkelig tak i, og hele landet må «stenge ned» igjen, fordi helsevesenet er overbelastet. Kapasiteten er for dårlig. Det er ikke nok personell til å ta av når kolleger må ringe seg inn syke. Dette er IKKE et nytt fenomen for oss»

Sykepleier Lene Woll (26) skrev forrige uke et lengre innlegg på Instagram, og responsen fra befolkningen har ikke latt vente på seg.

Roper varsko: - Sluttet å sove

I skrivende stund har innlegget over 23 000 likerklikk og hundrevis av kommentarer. I innlegget påpeker Woll at hun opplevde store problemer i helsevesenet også før pandemien.

Etterlyser svar

Hun forteller til Dagbladet at hun håper statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) ser innlegget hennes og kommer med en ny løsning for alle i helsevesenet.

Mange i kommentarfeltet, både i og utenfor helsevesenet, takker Woll for å ha tatt opp temaet.

HEKTISK HVERDAG: Lene Woll (t.v.) forteller at de hadde problemer i helsevesenet lenge før pandemien startet. Her er hun på vakt sammen med kolleger fra masterstudiet sitt. Fra venstre: Lene, Hanne Revheim, Alicja Witkowska og Kristin E. Mikkelsen. Foto: Privat
HEKTISK HVERDAG: Lene Woll (t.v) forteller at de hadde problemer i helsevesenet lenge før pandemien startet. Her er hun på vakt sammen med kolleger fra masterstudiet sitt. Fra venstre: Lene, Hanne Revheim, Alicja Witkowska og Kristin E. Mikkelsen. Foto: Privat
HEKTISK HVERDAG: Lene Woll (t.v) forteller at de hadde problemer i helsevesenet lenge før pandemien startet. Her er hun på vakt sammen med kolleger fra masterstudiet sitt. Fra venstre: Lene, Hanne Revheim, Alicja Witkowska og Kristin E. Mikkelsen. Foto: Privat Vis mer

- Det tyngste med å jobbe i helsevesenet er bemanningen, og etter det kommer turnusen, som kan være tung, sier Woll til Dagbladet.

Stavanger Aftenblad har tidligere omtalt Wolls innlegg.

De verste vaktene

Woll tar oss gjennom hvordan en normal vakt på jobb ser ut. På dagvakt har hun gjerne ansvar for tre til fire pasienter. Ved fravær kan det fort være snakk om seks til sju pasienter, ifølge henne selv.

MENINGER Jobber til de stuper

- Ved underbemanning kan man risikere at man blir stående fast med en pasient som får akutt forverring i tilstand. Da må man slippe alt og ta seg av denne ene pasienten, noe som ofte vil gå utover de andre pasientene man har ansvar for.

Woll forteller at vaktene dermed kan bli ganske utfordrende, spesielt om kvelden og natta der bemanningen er enda lavere.

- På kveldsvakter har man gjerne ansvar for rundt åtte personer, og gjerne opptil det dobbelte på nattevakt. Det er mye ansvar å forholde seg til.

BRILLER: At det dogger på brilleglassene når man bruker munnbind er noe mange må forholde seg til. Her får du tips hvordan du kan unngå det. Video: Embla Hjort-Larsen.
BRILLER: At det dugger på brilleglassene når man bruker munnbind er noe mange må forholde seg til. Her får du tips hvordan du kan unngå det. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

- Det er ofte veldig følsomt på nattevakt, og plutselig er det krise. Da er det tynt med personale på jobb, og om en pasient blir dårlig under vakten, stopper alt opp. Pasienter som trenger smertestillende og må på toalettet vil ikke få hjelpen de trenger, ved slike tilfeller.

- Det har jeg opplevd flere ganger, og det er veldig ubehagelig. Når slike ting skjer går jeg hjem med dårlig samvittighet for at jeg ikke har fått yte optimal sykepleie.


- Har du vurdert å slutte som sykepleier?

- Nei, ikke egentlig. Jeg elsker å jobbe som sykepleier. Jeg skulle bare ønske at yrket hadde mer optimal bemanning, slik at vi får anledning til å gi alle pasientene den sykepleien vi ønsker å gi.

Woll forteller at hun mener den viktigste løsningen for å bli kvitt underbemanningen, handler om å beholde helsepersonell i jobbene sine.

- Det tar lang tid å utdanne helsepersonell, spesielt leger og spesialsykepleiere. Dessverre er det mange som ikke står i den praktiske delen av jobben særlig lenge. Det skyldes ofte overbelastning og dårlige arbeidsvilkår.


Nå ønsker Lene Woll svar fra regjeringen, og håper inderlig at de planlegger å gjøre noe med situasjonen, slik at dette ikke skjer igjen.

- I ettertid av innlegget mitt har mange sykepleiere fra rundt omkring i landet slengt seg på, og postet innlegg for å belyse det faktiske problemet. Nå er vi enormt lei. Det tar tre år å utdanne en sykepleier og det tar minst sju år totalt å utdanne en spesialsykepleier, deriblant intensivsykepleiere.

Woll er selv under utdanning for å bli anestesisykepleier og sier at hun nå ser at medstudentene hennes på intensiv, bli tatt ut av praksis og inn i drift på grunn av mangel på personell.

- Nå er det på tide at politikerne tar et grep og tenker langsiktig og slutter med den brannslukkingen de holder på med nå.

Dette sier Kjerkol

Dagbladet snakket med helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) om sykepleiernes situasjon under pandemien for en snau måned siden. Da forklarte hun blant annet at det har vært langvarige utfordringer med å rekruttere og beholde sykepleiere, også før pandemien.

- Har satt oss selv i sjakk

- Det vil denne regjeringen gjøre noe med. Vi må både kunne håndtere pandemien, samtidig som vi ruster helsetjenestene våre med nok fagfolk framover. Vi skal vurdere nye nasjonale tiltak for å sikre rekruttering av sykepleiere, særlig til distriktskommuner som sliter med rekrutteringen, sa Kjerkol.

Kjerkol forklarte at de vil løse problemene i helsevesenet med en helsepersonellkommisjon som de har igangsatt, for å fremme tiltak for å utdanne, rekruttere og beholde kvalifisert helsepersonell over hele landet.

VIL HJELPE: Helseminister Ingvild Kjerkol under regjeringens pressekonferanse om coronasituasjonen i Oslo i Marmorhallen. Hun har tidligere snakket med Dagbladet om at de vil gjøre nye tiltak for å få bedret bemanningsrammene i det norske helsevesenet, men at prosessen vil ta tid. Foto: Annika Byrde / NTB
VIL HJELPE: Helseminister Ingvild Kjerkol under regjeringens pressekonferense om coronasituasjonen i Oslo i Marmorhallen. Hun har tidligere snakket med Dagbladet om at de vil gjøre nye tiltak for å få bedret bemanningsrammene i det norske helsevesneet, men at prosssen vil ta tid. Foto: Annika Byrde / NTB
VIL HJELPE: Helseminister Ingvild Kjerkol under regjeringens pressekonferense om coronasituasjonen i Oslo i Marmorhallen. Hun har tidligere snakket med Dagbladet om at de vil gjøre nye tiltak for å få bedret bemanningsrammene i det norske helsevesneet, men at prosssen vil ta tid. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer

- Dette er ikke gjort på kort tid, men det er et arbeid som vi har startet med, og som har høy prioritet for regjeringen. Jeg vil også ha dialog med partene i arbeidslivet om andre tiltak, sa Kjerkol.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer