Enorm sol-eksplosjon filmet av NASA

- Jeg har ikke sett noe lignende, sier solfysiker Pål Brekke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): NASA publiserte i dag bildene av en av de heftigste hendelsene på sola siden SOHO-prosjektet begynte å observere sola på «nært» hold i 1996.

Det du ser ovenfor er en såkalt coronal mass ejection (CME) - en enorm energiutladning der ufattelige mengder stråling og materie slynges ut i verdensrommet og tilbake på sola.

«Den store partikkelskya gikk opp i en sopp og falt tilbake i et område som dekket nesten halvparten av solas overflate», skriver NASA.

Solfysiker Pål Brekke ved Norsk Romsenter forteller at selve lysglimtet du kan se i NASA-videoen i seg selv ikke har uvanlig kraft, men at omfanget av det som skjer etterpå ikke har blitt observert før.

- Det vi ser er en middels stor eksplosjon. Men gass-skya som løfter seg fra sola og delvis faller ned tilbake på den er helt spektakulær. Estetisk er det den vakreste og største jeg har sett, sier Brekke til Dagbladet.

Om den enorme utblåsningen hadde hatt retning direkte mot jorda, kunne solstormene fått store konsekvenser for satellittkommunikasjon og radiosamband, blant annet ved å lamme livsviktige GPS-systemer.

Les også: - Superstorm på sola kan få katastrofale konsekvenser

Ifølge romværvarslerne ved Space Weather Prediction Center i USA kan CMEen i morgen forårsake geogmagnetisk storm i jordas atmosføre som kan påvirke satelitter, men det er ikke ventet alvorlige følger. Trolig vil det mest merkbare være heftig nordlys der det er synlig det neste døgnet.

- Noe av dette kan sneie borti jordas atmosfære og skape geomagnetisk storm, men det vil ikke skje noen større forstyrrelser, tror Brekke.

I tillegg til å fryde seg over det visuelle fyrverkeriet vil han sammen med andre eksperter nå prøve å tolke bildene videre.

- Jeg har ikke sett noe lignende. Disse bildene kommer til å bli studert veldig nøye av solforskere, blant for å finne ut hvordan solas magnetfelter påvirker hvor partiklene havner, sier solfysikeren.