Enorm steinpenis oppdaget

Steinpenisen kan være det største eksempelet fra det gamle Roma som noen gang er oppdaget.

Steinpenisen er en av de største romerske falliske relieffer funnet ved El Higueron-graven. Romerne trodde at falliske symboler bringer lykke. Foto: Rafa Alcaide / EPA / NTB
Steinpenisen er en av de største romerske falliske relieffer funnet ved El Higueron-graven. Romerne trodde at falliske symboler bringer lykke. Foto: Rafa Alcaide / EPA / NTB Vis mer
Publisert

Steinpenisen er skåret inn i kalkstein ved bunnen av en romersk bygning.

Den målte fallosen er nesten 45 centimeter lang og testiklene er nær 10 centimeter, ifølge den spanske avisa El País.

- I dag hadde vi et funn som raskt har blitt fokus for utgravningen, skrev det historiske museet i Nueva Carteya i et Facebook-innlegg som kunngjorde funnet.

- Dette er et fallisk relieff som har dukket opp på en av askene som danner det nordøstlige hjørnet av det romerske tårnet. Denne typen representasjoner var vanlige på den tiden til tross for den visjonen man kan ha i dag.

Symbol på lykke

Relieffet er gravd ut ved El Higueron-graven som ligger på Nueva Carteya-området som ligger i provinsen Córdoba i Spania,

Et relieff er et skulpturarbeid der motivet er delvis opphøyd og framhevet i forhold til et plant underlag eller en bakgrunnsflate.

Andrés Roldán er direktør for utgravningsprosjektet og for museet.

Han fortalte El País at slike kunstverk hadde et større formål enn liknende moderne skriblerier.

At falliske representasjoner og amuletter var vanlig i det gamle Roma er velkjent.

I religionen ble de assosiert med naturens befruktning. De hadde sin egen gud Fascinus, som bidro til å reprodusere og kurere sykdommer, blant annet øyet.

De ble også ansett som et symbol på lykke.

Flere eldgamle mysterier

Ifølge Roldán kan det nyoppdagede eksemplet være det største som noen gang er funnet.

- Det var vanlig å plassere dem på fasadene til hus eller at de var små amuletter båret av soldater som et symbol på virilitet, men ingen størrelse som den som ble funnet nå, sier Roldán.

- Vi konsulterer bibliografien, og for øyeblikket har vi ikke funnet en av slike dimensjoner.

Penisutskjæringer har blitt funnet mange andre kjente arkeologiske steder, fra ruinene av Pompeii til Hadrians mur som delte det romerske okkuperte England fra Skottland, ifølge kulturmagasinet Vice.

I tillegg til å avdekke det falliske symbolet, har arkeologer også avdekket underjordiske rom som kan ha blitt brukt av romerne til å lagre mat.

Det er fortsatt mange flere eldgamle mysterier som skal avdekkes.

Men dette falliske relieffet er en påminnelse om at en gruppes symbol på makt og lykke også kan være et tegn på ødeleggelse for en annen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer