Enorm støtte til coronatiltak

En undersøkelse gjennomført av Ipsos viser at de fleste mener regjeringens corona-tiltak virker. Men de har minst tro på hytteforbudet.

LAVERE SPREDNING: Tiltakene for å unngå smittespredning i Norge ser til å ha fungert, forteller helse- og omsorgsminister Bent Høie. Video: Celina Morken. 6. april 2020 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ipsos har gjennomført en spørreundersøkelse i befolkningen. Den viser at de aller fleste tror at coronatiltakene til regjeringen virker.

79 prosent av de som har svart har enten «svært stor» eller «ganske stor» tillit til at regjeringen mestrer situasjonen vi står i, og de har tillit til at man kan bekjempe viruset. Bare to prosent svarer at de har «ingen tillit» til det samme.

Undersøkelsen viser at de fleste har stor tiltro til at tiltakene som er innført fungerer. Blant annet tror 90 prosent at hjemmekontor i «svært stor» eller «ganske stor» grad fungerer.

89 prosent tror at karantenereglene fungerer. 86 prosent tror at stengte skoler, barnehager og universiteter fungerer for å bekjempe viruset. 91 prosent har tro på at stengte kultur- og idrettsarrangementer virker.

Hyggelige tall

Helseminister Bent Høie kunne mandag ettermiddag opplyse om at coronaepidemien er under kontroll i Norge.

- Vi har kontroll på smittespredningen. Det har vi klart sammen med det norske folk, og for mange har det en høy pris. Jeg er veldig takknemlig for jobben som er gjort. Hadde vi hatt den samme smittespredningen som før 16. mars, hadde vi sannsynligvis hatt samme situasjon som i andre europeiske land, sier Høie til Dagbladet.

Tallene fra Ipsos-undersøkelsen viser også at folk har tillit til regjeringens tiltak.

- Det er gledelig å se at befolkningen slutter opp om tiltakene. Så tror jeg de blir glade av å se at det er rett - at det er tiltak som fungerer, sier Høie.

STOR TILLIT: Erna Solberg og regjeringen har stor tillit i håndteringen av coronakrisa. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
STOR TILLIT: Erna Solberg og regjeringen har stor tillit i håndteringen av coronakrisa. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

«Alle» positive til forlengede tiltak

Hele 86 prosent av de som er blitt spurt har svart at de mener at det var riktig av regjeringa å forlenge tiltakene til over påske.

- Klarer dere å holde denne tilliten så høy til over påske?

- Vi får se. Vi skal gjøre det på en slik måte at vi håper folk fortsatt opplever at det vi gjør sammen, er viktig for å håndtere dette på en god måte framover, sier Høie.

Bare sju prosent har svart at de mente det var galt. De resterende sju prosentene har svart at de ikke vet.

Tirsdag 24. mars varslet statsminister Erna Solberg at tiltakene, som er beskrevet som de mest inngripende i Norge i fredstid, kommer til å vare til over påske.

Hvorvidt tiltakene skal forlenges ytterligere skal bestemmes på onsdag.

Minst tro på hytteforbud

Det spørsmålet som færrest har troa på at virker, er det omstridte forbudet mot å overnatte på hytter som ligger i andre kommuner enn man er bosatt i.

Én av tre spurte svarer at de mener at hytteforbudet i liten eller ingen grad har noen effekt mot coronaviruset.

Høie uttrykker her at han forstår misnøyen.

- Hytteforbudet handler ikke i så stor grad om smittespredning, det handler mer om situasjonen i den lokale helsetjenesten i kommuner med mange hytter. Men folk er kloke og ser at dette ikke handler så mye om smittespredning.

Hytteforbudet holder i første omgang til over påske. Hva som skjer da, kan komme fram når regjeringen legger fram videre tiltak onsdag.

56 prosent mener derimot at hytteforbudet har en effekt.

Undersøkelsen er basert på 540 intervjuer som er gjennomført av Ipsos via nett. Feilmarginen er ifølge Ipsos 4,4 prosent.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer