Enorme forskjeller i politidekningen: Bare Oslo og Finnmark har nådd målet

Målet er to politimenn per 1000 innbygger innen 2020, men i noen distrikter er man milevis unna.

KRITISK: Leder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund mener målet om to politimenn per 1000 innbygger må gjelde på distriktsnivå. FOTO: RUNE HOLM SCHULSTAD .
KRITISK: Leder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund mener målet om to politimenn per 1000 innbygger må gjelde på distriktsnivå. FOTO: RUNE HOLM SCHULSTAD .Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Regjeringen har skrytt av en kraftig satsing på politi, og har adoptert de rødgrønnes mål om at Norge innen 2020 skal ha to polititjenestemenn per tusen innbygger.

Fersk statistikk viser imidlertid at enkelte distrikter ligger milevis unna målet.

Politidekningen er soleklart best i Oslo og Finnmark. Her har man allerede flere enn to polititjenestemenn per tusen innbygger.

Møre og Romsdal er i motsatt ende av skalaen, med bare 1,26 politimenn per tusen innbygger, etterfulgt av Innladet politidistrikt og Trøndelag som har henholdsvis 1,35 og 1,37.

Provoserende: Jenny Klinge (Sp) mener det er urimelig om ikke hele landet får ta del i regjeringens politisatsing. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
Provoserende: Jenny Klinge (Sp) mener det er urimelig om ikke hele landet får ta del i regjeringens politisatsing. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Skeivfordelingen provoserer Sp-politiker Jenny Klinge (Sp).

- Hvorfor skal man ikke på Sunnmøre kunne dra nytte av regjeringens politisatsing? Det er urimelig hvis styrkingen av politi kommer det sentrale Østlandet til gode og ikke resten av landet, sier hun.

Bør være minimum

Hun mener politikerne målet om to polititjenestemenn per 1000 innbygger bør være et mål i hvert enkelt distrikt også, ikke bare et nasjonalt mål på landsbasis.

- Det bør være minimum. Så har jeg forståelse for at man enkelte steder kan ha behov for mer enn det, sier Klinge.

Dekningsgraden i politiet regnes ut fra antall politifolk og antall innbyggere i de forskjellige politidistriktene.

Noen steder, som for eksempel i Finnmark, fører store avstander til at dekningsgraden blir høy nettopp av den grunn. I hovedstaden er det mye kriminalitet, høyt folketall, og lokalisering av særorganer som trekker opp tallet.

Leder Sigve Bolstad er enig med Klinges ambisjoner.

- Politidirektøren har vært tydelig på at vi skal ha ett politi her i landet. Da må hele landet ha to per tusen innen 2020 på distriktsnivå. Noe annet er å leke med tall, sier Bolstad.

- Tror du målet om to per tusen blir nådd nasjonalt?

- Slik situasjonen er i dag, med de utsiktene vi har, er svaret nei. En ting er at man får ansatt nye stillinger, men det lekker som ei sil i andre enden, sier Bolstad,.

Han sikter til at økonomien i politidistriktene er så dårlig at politifolk som går av med pensjon eller slutter, ikke erstattes, slik Dagbladet skrev i går.

Uenig

Stortingsrepresentant Hårek Elvenes (H) i justiskomiteen mener Politiets Fellesforbund svartmaler situasjonen.

- Med bevilgningsøkningene som har vært de siste tre årene, har man fått en helt annen takt enn tidligere, så målet er absolutt innen rekkevidde, sier Elvenes til Dagbladet.

Han er ikke enig i at tallet 2 per 1000 bør være et minimum for hvert enkelt distrikt - og mener det er åpenbart for folk at demografiske forhold må tas med i regnestykket når man beregner politidekning.

- Det er satt som et måltall på landsbasis, og landet er svært variert geografisk og demografisk. Da må man akseptere at man får et måltall som ligger over og et som ligger under andre steder. Slik er matematikken for gjennomsnittsberegning, sier Elvenes.

- Åpenbart for de fleste

Han mener det er en selvfølge at geografi og befolkningstetthet skal være med å påvirke hvor mye politi man skal ha i et område - selv om det innebærer at fylker som er middels store i utstrekning med lav befolkningstetthet kommer dårligere ut.

- Jeg tror det er helt åpenbart for de fleste at man ikke kan ha samme polititetthet på Frøya eller Grip som du har i Oslo, parerer Elvenes.

Han påpeker at politiet har fått tilført tre milliarder kroner ekstra under sittende regjering, og er lei det han mener er stadige rop om mer penger fra Politiets Fellesforbund.

ÅPENBART: Hårek Elvenes (H), mener det er åpenbart at kravet fra Sp og Politiets Fellesforbund er urimelig.  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
ÅPENBART: Hårek Elvenes (H), mener det er åpenbart at kravet fra Sp og Politiets Fellesforbund er urimelig.  Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Istedet bør politiet konsentrere seg om mer effektiv drift, mener han.

- Det er påvist et effektiviseringspotensiale på omlag 2000 årsverk dersom alle blir like dyktige å planlegge og utnytte ressursene som de beste i klassen, påpeker Elvenes.

- Nå må politiet levere. Ressursbehovet i politiet er uendelig, sett med Politiets Fellesforbund sine øyne. Det ropes uavlatelig om mer ressurser. Snart må grammofonplata få en annen lyd.

PolitidistriktAntall politiårsverkAntall årsverk totaltDekningsgrad
Oslo2040,13,0292,42
Øst1075,91701,21,53
Innlandet510,0799,01,35
Sørøst1031,91554,91,47
Agder427,8613,81,44
Sørvest713,1109,61,38
Vest805,41223,51,37
Møre og Romsdal329,2508,91,26
Trøndelag618,5922,31,37
*Nordland427,6666,51,54
*Troms201,2319,61,57
Finnmark237,8382,93,13
* Oversikten er delt inn i de nye politidistriktene fra 1.1.2016. Troms og Nordland skal etter planen dele det gamle distriktet Midtre Hålogaland mellom seg etter fylkesgrensa, men i 2016 ligger distriktet innunder Nordland.
Kilde: Politidirektoratets tall for første kvartal 2016