LÆRERNORM

Enorme forskjeller: Oslo kan få 678 nye lærere -Finnmark kan få fem

En beregning fra Kunnskapsdepartementet viser at 173 norske kommuner risikerer å ikke sitte igjen med én eneste ny lærer som følge av KrFs lærernorm. Sjekk din kommune her!

OSLO ER VINNEREN: Den store trenden er at grendeskolene i distriktene blir taperne, mens de store byene blir vinnerne med KrFs lærernorm. På bildet er lærer ved Vålerenga skole, Thomas Bruno Bottolfsen. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
OSLO ER VINNEREN: Den store trenden er at grendeskolene i distriktene blir taperne, mens de store byene blir vinnerne med KrFs lærernorm. På bildet er lærer ved Vålerenga skole, Thomas Bruno Bottolfsen. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Annonse

(Dagbladet): Høyre og Frp måtte bite i det sure eplet, og gi KrF gjennomslag for en lærernorm i statsbudsjettet for 2018.

Den krever at det fra neste skoleår skal være én lærer per 16. elev i 1. til 4. trinn, og én lærer per 21 elever fra 4. til 10. trinn - og fra høsten 2019 trappes den opp til å gjelde for hver 15.elev på småtrinnet og hver 20. elev for de eldre.

Verken Frp, Venstre eller Høyre har lagt skjul på at de egentlig er i mot konseptet.

- Vi har akseptert et tiltak vi ikke synes er det beste, sa statsminister Erna Solberg om lærernormen, bare timer etter budsjettenigheten var et faktum.

Favoriserer byene

Hovedinnvendingen til særlig Høyre, er at en lærernorm vil favorisere tettbygde strøk, fordi det er her det vil komme flest lærerstillinger.

Det viser også Kunnskapsdepartementets kommunevise beregning over behovet behovet for lærere fra 2019.

Sjekk lærerutsiktene for din kommune nederst i denne saken!

- Noen av innsigelsene vi hadde mot lærernorm før forhandlingene er at mange av de økte ressursene går til sentrale strøk. Og vi ser at vi nå også har en utfordring med å skaffe nok faglærte lærere. De store ressursene går til de store skolene. Det er helt klart med denne lærernormen, sier fungerende kunnskapsminister Henrik Asheim (H) til Dagbladet.

Oversikten fra Kunnskapsdepartementet viser også at 173 norske kommuner risikerer å ikke få en eneste ny lærer som følge av lærernormen, og det er store fylkesvise forskjeller.

Bare fem til Finnmark

Mens Oslo får 678 nye lærerstillinger gjennom normen partiene er blitt enige om, får Finnmark bare fem.

Departementet understreker overfor Dagbladet at tallene ikke er endelige, men beregninger gjort med utgangspunkt i tallmaterialet departementet har i dag.

De tar utgangspunkt i elevtallet for 2016-2017 sammenlignet med det anslåtte behovet for lærere slik det blir fra 2019, når KrFs lærernorm har slått inn for fullt.

Selv om det er flere usikkerhetsmomenter knyttet til utregningen, mener Kunnskapsdepartementet at det kan gi et bilde på hvordan lærernormen kan slå ut fra 2019 av.

I alle fylker er trenden slik at de nye lærerstillingene vil gå til de mest folkerike bykommunene.

Vinnerfylket Oslo

Samtidig mener Asheim at lærernormen gir mest ressurser til fylkene som behøver dem minst - og viser til at Oslo og Akershus har best resultater i landet på både nasjonale prøver og minst frafall på videregående.

- Læringsutfordringene er størst i andre fylker enn dem som kommer best ut ved en lærernorm. Det er noe Høyre har påpekt lenge, sier han.

Kunnskapsministeren, som har sine siste dager på jobb i helga før Thorbjørn Røe Isaksen (H) er tilbake fra pappaperm, sier det blir kommunenes ansvar å følge opp lærernormen.

- Det kan jo tenke seg nå at noen kommuner til og med ser seg nødt til å legge ned distriktsskoler der lærertettheten i anførselstegn blir for høy. Jeg mener vi burde sett på faktorer som trivsel, frafall og nasjonale prøver når vi fordeler lærerstillinger, sier Asheim.

Innrømmer skeivfordeling
Selv om elevtallet og kravene i bemanningsnormen vil endre seg fra i dag til 2019, vil trendene etter alt å dømme ikke være veldig ulike dem som presenteres i beregningen fra departementet.

KrFs utdanningspolitiske talsperson Hans Fredrik Grøvan innrømmer at de nye lærerressursene vil kunne bli geografisk skeivfordelt.

- Dette er ikke et distriktspolitisk tiltak, men tiltak som er rettet mot den enkelte elev. Lærerne er skolenes viktigste ressurs, og med denne normen klarer vi å gi hver elev de samme rettighetene på hvilke lærerressurser de skal ha tilgang til, uavhengig av hvor de bor, sier Grøvan til Dagbladet.

- Hvorfor er det rettferdig at Oslo og Akershus får flest nye lærere mens Finnmark kan få fem, samtidig som disse fylkene ligger på motsatt ende av skalaen på nasjonale prøver?

- Her er vi uenig i utgangspunktet for hele argumentet til Høyre og Asheim, som har et skolesyn som tilsier at man måler kvaliteten etter prøveresultater. For oss representerer Kunnskapsløftet et program som handler om å utdanne hele mennesker, og om en helhetlig tenking om mennesker, som omhandler alt fra mobbing og vold i skolen til resultater på nasjonale prøver. Her har vi rett og slett et bredere kunnskapssyn enn Høyre har, sier Grøvan.

TABELL: Oslo og Akershus scorer i snitt best på de nasjonale prøvene i regning hvis man ser på resultatene for femte trinn. De to fylkene er også de to eneste som ligger over landssnittet på alle de forskjellige nasjonale prøvene, både for femte og åttende trinn. Det kan man lese i Utdanningsspeilet for 2017.KILDE: Utdanningsspeilet/Utdanningsdirektoratet. http://utdanningsspeilet.udir.no/2017/innhold/del-5/5-1-nasjonale-prover/
TABELL: Oslo og Akershus scorer i snitt best på de nasjonale prøvene i regning hvis man ser på resultatene for femte trinn. De to fylkene er også de to eneste som ligger over landssnittet på alle de forskjellige nasjonale prøvene, både for femte og åttende trinn. Det kan man lese i Utdanningsspeilet for 2017.KILDE: Utdanningsspeilet/Utdanningsdirektoratet. http://utdanningsspeilet.udir.no/2017/innhold/del-5/5-1-nasjonale-prover/ Vis mer

Et annet argument som brukes mot lærernormen KrF nå har fått gjennom, er at det er mangel på lærere i Norge.

Det vil kunne føre til at kommunene, dersom de presses til å ansette flere lærere, må putte ufaglærte inn i lærerstillinger i stedet for personer med lærerutdanning, frykter kritikerne.

Grøvan innrømmer at det kan bli en konsekvens på kort sikt, men håper å bøte på den på sikt gjennom andre tiltak.

- Vi er åpen for at det er en utfordring som ikke er løst på en veldig enkel måte, og ser at vi i dag har cirka 10 000 mennesker som er utdanna lærer fra høgskolen som i dag jobber på andre steder i samfunnet. Der tror vi det ligger en reservepott som kan lokkes tilbake gitt bedre arbeidsforhold. Samtidig tror vi at det å lage mindre grupper kan gjøre at folk vil stå lenger i arbeidslivet enn før, samtidig som vi må se på en rekke andre tiltak også, sier han, og nevner videreutdanning og økt lønn til lærere som andre slike tiltak.

Kommune Fylke Årsverksbehov
AskerAkershus58,4
Aurskog HølandAkershus7,5
BærumAkershus121,9
EidsvollAkershus15,1
EnebakkAkershus9,3
FetAkershus7,5
FrognAkershus4,5
GjerdrumAkershus1,5
HurdalAkershus2,2
LørenskogAkershus31,6
NannestadAkershus7,7
Nes i AkershusAkershus2,3
NesoddenAkershus14,8
NittedalAkershus18,7
OppegårdAkershus25,6
RælingenAkershus11,5
SkedsmoAkershus24,9
SkiAkershus33,0
SørumAkershus11,4
UllensakerAkershus35,5
VestbyAkershus4,5
ÅsAkershus18,0
Totalt Akershus467,2
ArendalAust-Agder29,0
BirkenesAust-Agder2,9
ByglandAust-Agder
BykleAust-Agder
Evje og HornnesAust-Agder0,6
FrolandAust-Agder5,1
GjerstadAust-Agder
GrimstadAust-Agder11,2
IvelandAust-Agder2,8
LillesandAust-Agder3,0
RisørAust-Agder2,9
TvedestrandAust-Agder0,6
ValleAust-Agder1,4
VegårsheiAust-Agder1,2
ÅmliAust-Agder
Totalt Aust-Agder60,8
DrammenBuskerud49,4
FlesbergBuskerud
FlåBuskerud
GolBuskerud1,7
HemsedalBuskerud
HolBuskerud
HoleBuskerud1,6
HurumBuskerud4,6
KongsbergBuskerud16,5
KrødsheradBuskerud
LierBuskerud13,4
ModumBuskerud0,5
Nedre EikerBuskerud17,2
Nes i BuskerudBuskerud0,1
Nore og UvdalBuskerud
RingerikeBuskerud8,6
RollagBuskerud
RøykenBuskerud17,6
SigdalBuskerud0,1
Øvre EikerBuskerud10,7
ÅlBuskerud
Totalt Buskerud141,9
AltaFinnmark4,9
BerlevågFinnmark
BåtsfjordFinnmark
GamvikFinnmark
Guovdageaidnu-KautokeinoFinnmark
HammerfestFinnmark
HasvikFinnmark
Karasjohka-KarasjokFinnmark
KvalsundFinnmark
LebesbyFinnmark
LoppaFinnmark
MåsøyFinnmark
NordkappFinnmark
PorsangerFinnmark0,1
Sør-VarangerFinnmark
TanaFinnmark0,2
Unjárga-NessebyFinnmark
VadsøFinnmark
VardøFinnmark
Totalt Finnmark5,2
AlvdalHedmark
EidskogHedmark
ElverumHedmark7,7
EngerdalHedmark2,7
FolldalHedmark
GrueHedmark
HamarHedmark20,5
KongsvingerHedmark2,1
LøtenHedmark2,8
Nord-OdalHedmark0,1
Os i HedmarkHedmark0,4
RendalenHedmark
RingsakerHedmark1,5
StangeHedmark1,0
Stor-ElvdalHedmark0,2
Sør-OdalHedmark1,9
TolgaHedmark0,5
TrysilHedmark1,3
TynsetHedmark0,9
Våler i SolørHedmark0,0
ÅmotHedmark6,6
ÅsnesHedmark1,9
Totalt Hedmark52,1
AskøyHordaland28,2
AustevollHordaland
AustrheimHordaland
BergenHordaland149,5
BømloHordaland2,4
EidfjordHordaland
EtneHordaland
FedjeHordaland1,2
FitjarHordaland
FjellHordaland8,0
FusaHordaland0,1
GranvinHordaland
JondalHordaland
KvamHordaland0,9
KvinnheradHordaland6,2
LindåsHordaland1,5
MasfjordenHordaland
MelandHordaland1,9
ModalenHordaland
OddaHordaland0,3
Os i HordalandHordaland22,3
OsterøyHordaland0,5
RadøyHordaland2,1
SamnangerHordaland1,9
StordHordaland10,7
SundHordaland3,9
SveioHordaland2,4
TysnesHordaland
UllensvangHordaland
UlvikHordaland
VaksdalHordaland1,0
VossHordaland2,6
ØygardenHordaland2,0
Totalt Hordaland249,7
AukraMøre og Romsdal0,3
AureMøre og Romsdal
AverøyMøre og Romsdal0,2
EideMøre og Romsdal1,0
FrænaMøre og Romsdal0,8
GiskeMøre og Romsdal3,0
GjemnesMøre og Romsdal
HalsaMøre og Romsdal
HaramMøre og Romsdal1,7
HareidMøre og Romsdal1,0
Herøy i Møre og RomsdalMøre og Romsdal1,9
KristiansundMøre og Romsdal10,1
MidsundMøre og Romsdal
MoldeMøre og Romsdal15,3
NessetMøre og Romsdal
NorddalMøre og Romsdal
RaumaMøre og Romsdal1,5
RindalMøre og Romsdal
SandeMøre og Romsdal0,4
SandøyMøre og Romsdal
SkodjeMøre og Romsdal4,0
SmølaMøre og Romsdal
StordalMøre og Romsdal
StrandaMøre og Romsdal2,1
SulaMøre og Romsdal6,1
SunndalMøre og Romsdal0,9
SurnadalMøre og Romsdal
SykkylvenMøre og Romsdal0,6
TingvollMøre og Romsdal
UlsteinMøre og Romsdal1,4
VanylvenMøre og Romsdal
VestnesMøre og Romsdal0,6
VoldaMøre og Romsdal2,7
ØrskogMøre og Romsdal1,0
ØrstaMøre og Romsdal1,4
ÅlesundMøre og Romsdal36,8
Totalt Møre og Romsdal94,6
AlstahaugNordland4,2
AndøyNordland7,0
BallangenNordland
BeiarnNordland
BindalNordland
BodøNordland13,4
BrønnøyNordland8,0
Nordland0,4
DønnaNordland
EvenesNordland
FauskeNordland
FlakstadNordland
GildeskålNordland0,0
GraneNordland
HadselNordland7,0
HamarøyNordland
HattfjelldalNordland
HemnesNordland0,4
Herøy i NordlandNordland
LeirfjordNordland0,2
LurøyNordland0,4
LødingenNordland0,3
MeløyNordland1,8
MoskenesNordland
NarvikNordland4,7
NesnaNordland0,4
RanaNordland14,4
RødøyNordland
RøstNordland
SaltdalNordland0,9
SortlandNordland1,7
SteigenNordland
SømnaNordland0,4
SørfoldNordland0,2
TjeldsundNordland0,2
TrænaNordland
TysfjordNordland0,9
VefsnNordland5,2
VegaNordland
VestvågøyNordland3,9
VevelstadNordland
VærøyNordland
VåganNordland
ØksnesNordland0,9
Totalt Nordland77,0
FlatangerNord-Trøndelag
FosnesNord-Trøndelag
FrostaNord-Trøndelag0,9
GrongNord-Trøndelag0,8
HøylandetNord-Trøndelag
InderøyNord-Trøndelag0,4
LekaNord-Trøndelag
LeksvikNord-Trøndelag0,2
LevangerNord-Trøndelag8,5
LierneNord-Trøndelag
MeråkerNord-Trøndelag
NamdalseidNord-Trøndelag
NamsosNord-Trøndelag0,8
NamsskoganNord-Trøndelag
NærøyNord-Trøndelag
OverhallaNord-Trøndelag0,8
RøyrvikNord-Trøndelag
SnåsaNord-Trøndelag
SteinkjerNord-Trøndelag6,2
StjørdalNord-Trøndelag12,1
VerdalNord-Trøndelag6,5
VerranNord-Trøndelag0,5
ViknaNord-Trøndelag
Totalt Nord-Trøndelag37,8
DovreOppland
EtnedalOppland
GausdalOppland0,9
GjøvikOppland5,0
GranOppland1,0
JevnakerOppland
LesjaOppland
LillehammerOppland16,6
LomOppland
LunnerOppland2,3
Nord-AurdalOppland1,4
Nord-FronOppland
Nordre LandOppland
RingebuOppland
SelOppland
SkjåkOppland
Søndre LandOppland0,5
Sør-AurdalOppland
Sør-FronOppland2,7
VangOppland
Vestre SlidreOppland0,8
Vestre TotenOppland1,7
VågåOppland
Østre TotenOppland
ØyerOppland
Øystre SlidreOppland
Totalt Oppland32,8
OsloOslo678,6
BjerkreimRogaland0,8
BoknRogaland
EigersundRogaland2,3
FinnøyRogaland0,0
ForsandRogaland0,2
GjesdalRogaland5,2
HaugesundRogaland25,5
HjelmelandRogaland
Rogaland4,4
KarmøyRogaland8,9
KleppRogaland1,3
KvitsøyRogaland
LundRogaland
RandabergRogaland1,8
RennesøyRogaland1,1
SandnesRogaland60,8
SaudaRogaland2,7
SokndalRogaland1,4
SolaRogaland11,6
StavangerRogaland101,1
StrandRogaland3,2
SuldalRogaland1,4
TimeRogaland12,8
TysværRogaland2,1
UtsiraRogaland
VindafjordRogaland1,0
Totalt Rogaland249,5
AskvollSogn og Fjordane0,6
AurlandSogn og Fjordane
BalestrandSogn og Fjordane
BremangerSogn og Fjordane0,8
EidSogn og Fjordane8,3
FjalerSogn og Fjordane
FloraSogn og Fjordane4,9
FørdeSogn og Fjordane4,3
GaularSogn og Fjordane1,3
GloppenSogn og Fjordane0,3
GulenSogn og Fjordane
HornindalSogn og Fjordane
HyllestadSogn og Fjordane
HøyangerSogn og Fjordane1,2
JølsterSogn og Fjordane
LeikangerSogn og Fjordane0,2
LusterSogn og Fjordane
LærdalSogn og Fjordane
NaustdalSogn og Fjordane0,4
SeljeSogn og Fjordane
SogndalSogn og Fjordane5,1
SolundSogn og Fjordane
StrynSogn og Fjordane
VikSogn og Fjordane
VågsøySogn og Fjordane0,3
ÅrdalSogn og Fjordane
Totalt Sogn og Fjordane28,0
AgdenesSør-Trøndelag
BjugnSør-Trøndelag4,4
FrøyaSør-Trøndelag1,2
HemneSør-Trøndelag0,4
HitraSør-Trøndelag0,0
HoltålenSør-Trøndelag
KlæbuSør-Trøndelag1,8
MalvikSør-Trøndelag4,7
MeldalSør-Trøndelag
MelhusSør-Trøndelag10,0
Midtre GauldalSør-Trøndelag
OppdalSør-Trøndelag
OrkdalSør-Trøndelag6,7
OsenSør-Trøndelag
RennebuSør-Trøndelag
RissaSør-Trøndelag0,2
RoanSør-Trøndelag
RørosSør-Trøndelag3,8
SelbuSør-Trøndelag
SkaunSør-Trøndelag3,7
SnillfjordSør-Trøndelag
TrondheimSør-Trøndelag116,5
TydalSør-Trøndelag
ØrlandSør-Trøndelag
ÅfjordSør-Trøndelag0,1
Totalt Sør-Trøndelag153,6
BambleTelemark3,8
Telemark6,4
DrangedalTelemark0,0
FyresdalTelemark
HjartdalTelemark
KragerøTelemark1,6
KviteseidTelemark
NissedalTelemark0,2
NomeTelemark
NotoddenTelemark0,7
PorsgrunnTelemark21,7
SauheradTelemark2,0
SeljordTelemark
SiljanTelemark0,7
SkienTelemark16,3
TinnTelemark1,3
TokkeTelemark
VinjeTelemark
Totalt Telemark54,7
BalsfjordTroms
BarduTroms
BergTroms
DyrøyTroms
GratangenTroms1,2
HarstadTroms9,9
IbestadTroms0,6
KarlsøyTroms
KvæfjordTroms
KvænangenTroms
KåfjordTroms
LavangenTroms0,8
LenvikTroms0,6
LyngenTroms
MålselvTroms1,0
NordreisaTroms2,4
SalangenTroms
SkjervøyTroms0,4
SkånlandTroms
StorfjordTroms
SvalbardTroms
SørreisaTroms
TorskenTroms
TranøyTroms
TromsøTroms49,8
Totalt Troms66,7
AudnedalVest-Agder
FarsundVest-Agder3,5
FlekkefjordVest-Agder1,4
HægebostadVest-Agder
KristiansandVest-Agder69,1
KvinesdalVest-Agder1,0
LindesnesVest-Agder5,6
LyngdalVest-Agder12,5
MandalVest-Agder6,2
MarnardalVest-Agder0,3
SirdalVest-Agder
SongdalenVest-Agder1,2
SøgneVest-Agder5,5
VenneslaVest-Agder1,7
ÅseralVest-Agder
Totalt Vest-Agder108,0
AndebuVestfold2,7
HofVestfold0,5
HolmestrandVestfold2,8
HortenVestfold3,3
LardalVestfold1,4
LarvikVestfold25,0
NøtterøyVestfold6,6
ReVestfold7,0
SandeVestfold1,9
SandefjordVestfold19,9
StokkeVestfold6,2
SvelvikVestfold4,0
TjømeVestfold
TønsbergVestfold27,5
Totalt Vestfold108,6
AremarkØstfold
AskimØstfold6,6
EidsbergØstfold4,4
FredrikstadØstfold34,0
HaldenØstfold15,7
HobølØstfold1,3
HvalerØstfold0,6
MarkerØstfold
MossØstfold19,9
RakkestadØstfold1,5
RyggeØstfold0,3
RømskogØstfold
RådeØstfold2,1
SarpsborgØstfold41,9
SkiptvetØstfold
SpydebergØstfold4,1
TrøgstadØstfold2,1
VålerØstfold1,0
Totalt Østfold135,7
Totalsum2802,4

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer