Gjerdrum-raset

- Enorme inntrykk

Rasområdet har gjort et spesielt inntrykk på brann- og redningssjef Anders Løberg. Han hyller redningsinnsatsen og samarbeidet som har pågått, og forteller om hva slags lærdom han har tatt med seg etter arbeidet i Regjeringskvartalet 22. juli.

PÅ PLASS I GJERDRUM: Brann- og redningssjef i Øvre Romerike, Anders Løberg. Foto: Amanda Walnum / Dagbladet
PÅ PLASS I GJERDRUM: Brann- og redningssjef i Øvre Romerike, Anders Løberg. Foto: Amanda Walnum / Dagbladet Vis mer
Publisert

GJERDRUM (Dagbladet): - Dette er en ekstrem katastrofe.

Det sier brann- og redningssjef i Øvre Romerike, Anders Løberg, til Dagbladet tirsdag ettermiddag.

Det har snart gått ei uke siden meldinga om jordskredet kom inn til politiet, rett før klokka 04 natt til onsdag forrige uke. Siden den gang har en stor redningsaksjon pågått, og store ressurser har blitt satt i bevegelse.

Det som har gjort mest inntrykk på Løberg, er lokalbefolkningen.

- Det er å møte lokalbefolkningen her, som står så tynget ned i det de opplever. Våre tanker går selvfølgelig til alle de pårørende, sier han til Dagbladet.

- Det er med stor sorg jeg opplyser om at vi ikke lenger har håp om å finne mennesker i live i skredet. Jeg kan nå bare ane konturene av den smerten de etterlate føler. Ti mennesker har mista livet, tre er fortsatt borte, sier politimester Ida Øystese. Video: NTB Vis mer

Ikke håp om å finne overlevende

Få timer i forveien delte politimester Ida Melbo Øystese i Øst politidistrikt triste nyheter. Det er ikke lenger håp om å finne overlevende i skredet.

Sju personer er funnet og bekreftet omkommet. Tre er fortsatt savnet, og antas nå å være omkommet.

Løberg påpeker at dette alltid er en vanskelig avgjørelse.

- Mannskapene har vært enormt innsatsvillige og kunne tenkt seg å fortsette, men nå har det gått så lang tid at det ikke lenger er håp om å finne overlevende.

Da er det Løbergs oppgave å informere sine mannskaper.

- Slik at de er informert om det og trekkes ut av søksområdet. Selvfølgelig skulle de også ønske at det hadde vært mulighet til å finne noen overlevende. Men det har vi bare ikke hatt muligheten til.

GJERDRUM: Se de nye bildene fra rasområdet i Gjerdrum. Video: NTB Vis mer

- Gedigent

Løberg har selv vært ut og vurdert det enorme skredområdet.

- Det gjør et veldig spesielt inntrykk når du ser det omfanget skredet er, hvor små personene som i redning er og det de holder på med. Det gjør enorme inntrykk. Det er så gedigent. Hvor er det man egentlig skal starte å gjøre redningsinnsats?

Han trekker fram at det som har vært en suksessfaktor for å gjøre mange, raske funn, er spesielt samhandlingen med politiet, med deres etterretning, etterforskning og hundesøk, sammen med USAR-mannskaper.

- Den koblinga, å gjøre en sånn kirurgisk inngripen med tanke på hvor de skal søke, har gjort at vi har fått raske funn og mulighet til å gå ned og lokalisere vedkommende. Det er helt fantastisk, jeg vet ikke om det har skjedd i historien tidligere, men dette her mener jeg er nybrottsarbeid som noen bør ta lærdom av seinere. I tillegg er det et kjempeapparat rundt og vi må ikke glemme det. For at de skal håndtere det der nede, må organisasjonen rundt gjøre alt for at de skal kunne utføre sin jobb og det er også utrolig bra gjort.

RAS: Et stort leirras gikk natt til onsdag forrige uke, rundt klokka 04.00 i Gjerdrum. Flere hus ble tatt i raset. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
RAS: Et stort leirras gikk natt til onsdag forrige uke, rundt klokka 04.00 i Gjerdrum. Flere hus ble tatt i raset. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Krevende uke

Løberg beskriver den siste uka som krevende, både for ham selv og for mannskapene han har ansvar for.

- Brann- og redningsvesenet er kommunens viktigste beredskaps- og redningsressurs. I tillegg er det en lokal ressurs, som betyr at det er mange som jobber i brannvesenet som er lokale og kjenner de som er i kommunen. Selvfølgelig er det en belastning for dem, sier han og fortsetter:

- Det har vært en krevende uke. Vi er et forholdsvis lite brannvesen, liten administrasjon. Det betyr at når vi organiserer oss for å håndtere en så stor katastrofe som dette, så trenger vi bistand.

EVAKUERER: Her evakuerer redningsmannskapene ved jordskredet i Gjerdrum. Video: NRK Vis mer

Takknemlige

Brann- og redningssjefen forteller at de er veldig takknemlige for all hjelp de har fått.

- Hadde det ikke vært for det og det samvirket som har fungert her, hadde ikke vi greid å gjennomføre den innsatsen her på den måten vi har gjort. Så vi har vært helt avhengige av den støtten. Som veldig mange andre også sier, vi har kanskje vært 7-10 brannvesen involvert, men vi har jobbet som ett brannvesen. Det er viktig å få fram, det samholdet mellom alle som jobber i brannvesenet for å løse dette på en god måte.

Det å måtte holde mannskaper tilbake, som så gjerne ville hjelpe til i redningsarbeidet, har vært ekstremt tøft, fortalte Løberg til Romerikes Blad mandag.

Til Dagbladet forteller han at de ikke hadde mulighet til å sende inn flere, men at de er enormt takknemlige for tilbudene om bistand.

- Det er sikkerheten til søkemannskapene som har vært begrensingen på hvor mange som kunne gå inn i området. Det har vært nødvendig å gjøre en rekke sikkerhetstiltak og undersøkelser før vi har kunnet sende folk inn der, og vi har hele tden sendt inn så mange som mulig, så raskt som mulig. Vi har fått tilbud om enda flere mannskaper, men har dessverre ikke kunnet sende inn alle. Det handler også om at de som er der får en kontinuitet, en forståelse av området, slik at de kan gjøre en mer effektiv innsats når de holder på.

22. juli-angrepet

Dette er ikke første gang Løberg jobber under svært krevende forhold. Han deltok i arbeidet etter at bomba gikk av i Regjeringskvartalet 22. juli 2011.

- Det var en tung hendelse, som fortsatt preger meg. Det også at man har et følelsesaspekt knyttet til å være delaktig i en hendelse, gjør noe ved at man har mulighet til å finne gode løsninger og ser at man kan endre seg og bli bedre, sier han i dag.

Lærdommen fra den gang har han tatt med seg videre.

- Det er et hardt slag, men vi har ventet på det, sier ordfører Anders Østensen etter den tunge beskjeden fra politiet kom. Video: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Det har vært veldig mye som har skjedd etter 22. juli og kommisjonens rapport. Det med at ressursene ikke fant hverandre den gangen, det har ikke skjedd her. Den satsingen man har gjort for å øke samhandlingen mellom spesielt nødetatene og andre aktører; sivilforsvaret, forsvaret, norske redningshunder, i ulike scenarioer og øvelser, har styrket samhandlingen og gjort dette mulig, sier han og fortsetter:

- Slik har de altså hatt evnen til å finne hverandre og evnet å levere et mye bedre resultat enn om vi ikke hadde satset på det. Jeg tror at vi har lært mye etter 22 juli og vi er mye bedre i stand til å håndtere hendelser enn vi var den gangen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer