Enorme køer i Storbritannia

Kansellerte fly, hetebølge, og nå – elleve timer lange bilkøer. Feriekaoset fortsetter i Storbritannia.

VENTER I TIMEVIS: Ferierende briter, og andre som skal over til Frankrike med ferje, venter ved havnen i Dover. Foto: Gareth Fuller
VENTER I TIMEVIS: Ferierende briter, og andre som skal over til Frankrike med ferje, venter ved havnen i Dover. Foto: Gareth Fuller Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Reisende i Storbritannia har denne sommeren blitt rammet av kansellerte fly ved flere flyplasser, bagasjekaos ved Heathrow lufthavn og en hetebølge som satte varmerekord og skapte store problemer med infrastrukturen i landet.

Nå møter ferierende briter nok en utfordring.

Lørdag er det nemlig kilometerlange køer ved byene Dover og Folkestone i Storbritannia. En overbelastning av ferierende briter fører til at trafikken beveger seg ekstremt sakte framover, og frustrerte reisende må nå belage seg på mange timer i kø.

Det skriver nyhetskanalen Sky News.

Bruker elleve timer

En familie som snakker med Sky News sier at de har stått tre timer i kø, og at de bare har én britisk «mile» igjen (1,6 kilometer). Likevel er det ventet å ta ytterligere fire timer å nå enden av køen.

STREKKER PÅ BEINA: Reisende i Dover kan ta seg tid til en tur ut av bilen. Foto: Gareth Fuller
STREKKER PÅ BEINA: Reisende i Dover kan ta seg tid til en tur ut av bilen. Foto: Gareth Fuller Vis mer

Etter totalt sju timer i kø må de videre gjennom sikkerhetskontrollen.

Ferjeselskapet P&O Ferries har anbefalt reisende å beregne opptil fire timer bare for å gå gjennom de nødvendige sjekkene, og innrømmer at noen kan ende opp med å gå glipp av sine planlagte avganger. Disse vil da få plass på neste tilgjengelige ferje, skriver de på Twitter.

Det vil si at mange nå har stått sju timer i kø og fire timer i kontroll. Det ender på elleve timers ventetid for å komme med ferja.

En talsmann for Port of Dover sier lørdag at det fortsatt er en «lang vei å gå» for å rydde opp i køkaoset som begynte fredag.

Beskylder Frankrike

Storbritannias utenriksminister, Liz Truss, beskylder franske myndigheter for å forårsake de «uakseptable» forsinkelsene, og oppfordrer dem til å hente inn flere ansatte for å håndtere etterspørselen.

- Vi trenger handling fra Frankrike for å bygge opp kapasitet ved grensen, for å begrense ytterligere forstyrrelser for britiske turister og for å sikre at denne forferdelige situasjonen unngås i framtida, sier hun.

KØ: Mennesker venter i lange køer utenfor byen Dover i Storbritannia. Foto: Gareth Fuller.
KØ: Mennesker venter i lange køer utenfor byen Dover i Storbritannia. Foto: Gareth Fuller. Vis mer

Fransk parlamentsmedlem for havnebyen Calais, Pierre-Henri Dumont, hevder på sin side at kaoset skyldes økte passkontroller etter Brexit og mangel på investeringer i Dovers havn, ifølge avisa.

- Fryktelig start på ferien

I et intervju med Sky News beskriver det konservative parlamentsmedlemmet for Dover, Natalie Elphicke, fredagens køer slik:

- Det var en fryktelig start på sommerferien i går, og en forferdelig situasjon for innbyggerne i Dover også. Det var rett og slett ikke nok fransk grensepoliti, sa hun.

MISTER KONTROLLEN: En buss i Bijnor i India mister kontrollen og krasjer rett inn i en bil og bensinpumpen. Video: Newsflare Vis mer

I løpet av lørdagen skal det være satt inn ytterligere bemanning.

- Port of Dover er lettet over at fransk grensepersonell har blitt fullt mobilisert ved grensekontroll i Dover lørdag morgen, for å få feriegjester og godskjøretøy i bevegelse, og for å avvikle forstyrrelser i Dover og i Kent-samfunnet, sier en talsmann for havna, ifølge avisa.

Lørdag kveld venter mange reisende fremdeles i timelange køer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer