Enorme mengder regn på vei mot Sør-Norge

Meteorologene frykter ekstremvær i ettermiddag og kveld. - Pass på, advarer brannvesenet.

GATEELVER: Noen korte og kraftige regnskyll førte til store oversvømmelser i Oslo sentrum i starten av juni. I kveld kan vi få oppleve en reprise. 
Foto: Paul Kleiven / NTB Scanpix
GATEELVER: Noen korte og kraftige regnskyll førte til store oversvømmelser i Oslo sentrum i starten av juni. I kveld kan vi få oppleve en reprise. Foto: Paul Kleiven / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tips oss om været med MMS til 2400

(Dagbladet): Lyn, torden og byger som truer med å dumpe enorme mengder regn på kort tid: Meteorologer følger nøye med på et massivt uværssystem som beveger seg nordover mot Sør- og Øst-Norge i løpet av fredag ettermiddag og kveld.

• Sjekk været der du bor på Dagbladets værsider.

Kan bli ekstremvær Nedbørsmengdene «kan nå opp mot det som defineres som ekstremt», melder Meteorologisk institutt. Statsmeteorolog Arild Mentzoni sier at bygene i verste fall kan føre med seg opptil 70 millimeter regn.

- Foreløpig kan vi ikke begrense dette til noe bestemt område. Det er store muligheter for nedbør over hele det Østafjelske. Bygene kan gi veldig mye nedbør lokalt, mens de rundt slipper unna med mindre, sier Mentzoni til Dagbladet.

- Også blir det en del torden. Vi ser det langs kysten av Aust-Agder og Telemark allerede. De som synes slikt er moro, får en fin ettermiddag, legger han til i 13.30-tida.

- Følg med Hovedstaden ble kastet ut i et vått kaos da det falt tre til fem millimeter regn på en halvtimes tid i starten av juni. Veier ble forvandlet til elver og brannvesenet fikk det travelt med å besvare alle meldinger om oversvømmelser.

Erik Grydeland, vaktkommandør ved Oslo brann- og redningsetat, sier de ikke har styrket bemanningen i tilfelle skybrudd i kveld, men at de oppfordrer publikum til å være årvåkne.

VÅTT: Meteorologisk institutts prognose for nedbøren klokka 21 i kveld. Foto: yr.no/kart
VÅTT: Meteorologisk institutts prognose for nedbøren klokka 21 i kveld. Foto: yr.no/kart Vis mer

- Du må passe på sluk og takrenner, og påse at alt er oppe og går. Det har vært mye regn i det siste, og dersom du er engstelig for spesielle steder må du følge med, sier Grydeland til Dagbladet.

Startet i Tyskland Bakgrunnen for det potensielle ekstremværet er varme, fuktige og ustabile luftmasser over Europa.

- Det har lenge vært varmt over Nord-Europa. Ved grensa til kjøligere luft i nord og vest har det dannet seg et ustabilt værområde over Tyskland. På grunn av et lavtrykk i Norskehavet blir dette dratt nordover, sier statsmeteorolog Mentzoni.