Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Enorme mengder skog eies av døde bønder

- Ikke en spesielt aktiv eierform, mener Norges Skogeierforbund. De frykter at store mengder tømmer vil gå til spille.

 FÅR VÆRE I FRED:  Store mengder norsk skog har avdøde eiere. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
FÅR VÆRE I FRED: Store mengder norsk skog har avdøde eiere. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rundt 7 prosent av Norges landbrukseiendommer eies av dødsbo.

Det skriver avisa Varden i en artikkel der det også opplyses om at 3000 gårdsbruk i Norge har en eier som har vært død i fire år.

Derfor vil Norges Skogeierforbund sette en grense for hvor lenge dødsbo kan eie en landbrukseiendom på to eller fire år.

- Skogen kan råtne - Det er lite aktiv skogforvaltning på eiendommer som eies av dødsbo. Det innebærer at skjøtselstiltak som planting, ungskogpleie og tynning ikke blir gjennomført, sier administrerende direktør Erik Lahnstein til den skiensbaserte avisa. 

Lahnstein frykter at store mengder skogressurser vil gå til spille om situasjonen ikke endrer seg.Han viser til Sverige der de allerede har hatt regelen han foreslår i flere år.

-  Hvis det drøyer for lenge med hogst råtner skogen i verste fall på rot. Det er på høy tid at vi følger etter svenskene og får satt en grense for når dødsbo må gjøres opp, sier Lahnstein ifølge Varden.

Støtte fra KrF og Venstre Her får han trolig støtte fra KrF og Venstre - partier som tidligere har uttalt seg i samme baner som Norges Skogeierforbund.

- Vi mener fristen for odelsstevning bør gjøres kortere, samtidig som odelsrettshaverne må varsles når odelseiendommer blir lagt ut for salg, skriver KrF på sine hjemmesider.

Hvis Lahnsteins forslag vinner igjennom, så vil 3156 landbrukseiendommer, eid av dødsbo i over fire år, vil i så fall kunne legges ut for salg.

Flest gamle dødsbo er det i Nordland (517), Troms (465), Hedmark (252), Hordaland (212) og Finnmark (196), skriver Varden.

Hogges mer enn på lenge Uttalelsen til Lahnstein kommer etter en periode der norske skogeiere har fått stadig mindre betalt.

Likevel hogges det mye skog i Norge, skriver NTB.

Nyhetsbyrået viser til de foreløpige tallene for 2015, der det står at det aldri har blitt hogd så mye tømmer i Norge siden slutten av 1980-tallet.

Skogeierne solgte i underkant av 10,2 millioner kubikkmeter tømmer til industriformål i 2015, viser tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Det er nesten 390.000 kubikkmeter mer enn året før.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media