Enorme mengder søppel på Mount Everest

Sherpaer har hentet ned tonnevis med søppel og fire lik fra verdens høyeste fjell.

PÅ TOPPEN: Randi Skaug var første norske kvinne på toppen av Mount Everest. Hun sier at det å bestige fjellet er som å gå gjennom en åpen kirkegård. Reporter: Emilie Rydning. Video: Arkiv Vis mer

I arbeidet med å fjerne enorme mengder søppel på verdens høyeste fjell, Mount Everest, har et team sherpaer funnet fire lik.

De fire likene som ble funnet har trolig ligget nedgravd i snø og først kommet til syne i forbindelse med snøsmelting, ifølge CBS News.

Totalt har de fjernet 11 tonn søppel, ifølge myndighetene i Nepal.

Så langt har det vært umulig å estimere nøyaktig hvor mye søppel det er på «dødsfjellet». Mesteparten av søppelet er på leir to og tre, hvor klatrerne kan hvile når de går oppover fra baseleiren til toppunktet på 8 850 meter.

I løpet av den siste måneden har tolv sherpaer tatt med seg lik, oksygenflasker, tauverk, telt, innpakningspapir og annet søppel fra flere forskjellige leirer på veien mot den 8 848 meter høye toppen, ifølge NTB.

STORE MENGDER: Et resirkuleringsselskap håndterte store mengder søppel hentet fra Mount Everest 5. juni 2019. Foto: REUTERS/Navesh Chitrakar
STORE MENGDER: Et resirkuleringsselskap håndterte store mengder søppel hentet fra Mount Everest 5. juni 2019. Foto: REUTERS/Navesh Chitrakar Vis mer

Fjellet har tidligere blitt omtalt som «verdens høyeste søppeldump» grunnet de enorme mengdene søppel folk etterlater seg på vei til toppen.

Blant de 11 tonnene med gjenvunnet søppel har det blant annet blitt funnet matpakker, bokser, flasker og tomme oksygenflasker.

Søppelet, og kroppene til de rundt 300 menneskene som har dødd på fjellet i løpet av årene, blir begravet under snøen om vinteren og blir først synlige når snøen begynner å smelte.

- På grunn av global oppvarming smelter isen og isbreene raskt, og de som har vært begravd under snøen i alle disse åra blir nå synlige, sa Ang Tshering Sherpa, tidligere president i Nepal Mountaineering Association til BBC.

Noe av søppelet ble fløyet til Kathmandu, Nepals hovedstad, i hærens helikoptre.

- Dessverre kunne ikke alt søppelet bli fraktet ned brakt på grunn av dårlig vær, sa en talsperson til CBS News.

Krevd mange liv

Årets klatresesong på Mount Everest har vært brutal og krevd flere liv enn vanlig.

I fjor døde fem personer på Mount Everest. I år har elleve personer mistet livet.

Årets klatresesong har også vært dødelig i andre deler av fjellkjeden Himalaya, som strekker seg over landene India, Pakistan, Nepal, Kina og Bhutan.

Til sammen kan nærmere 20 mennesker ha omkommet på fjell som alle er høyere enn 8 000 meter.

En hel ekspedisjon med åtte klatrere er savnet og antatt omkommet på 7 816 meter høye Nanda Devi, som ligger i den indiske delen av Himalaya og er landets nest høyeste fjell.

De fire likene som ble funnet er fløyet til et sykehus i Katmandu for identifikasjon.