Beijing er hardt rammet av covid:

Enorme mørketall

Gjenåpningen av landet får nå voldsomme konsekvenser.

VARSLER KATASTROFE: Flere av de ansatte ved landets mange begravelsesbyrå, varsler nå om enorm plassmangel. Foto: Reuters/NTB
VARSLER KATASTROFE: Flere av de ansatte ved landets mange begravelsesbyrå, varsler nå om enorm plassmangel. Foto: Reuters/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke lenge siden det ble varslet om at Kina letter de strenge koronarestriksjonene de har hatt i landet, hvor blant annet nedstengninger og massetesting ble iverksatt da man oppdaget smittetilfeller distrikene.

Etter at landet sakte, men sikkert har blitt gjenåpnet, ser man at smitten med omikron har spredd seg over hele Beijing.

Kina har ikke rapportert noen offisielle covid-dødsfall siden starten av desember, da landet brått gikk bort fra mange viktige prinsipper i sin corona-politikk.

Likevel rapporteres det om enorme mørketall fra byens mange begravelsesbyrå og krematorier.

FORSIKTIG: Johannes Høsflot Klæbo landet på norsk jord etter OL i Beijing. Video: Jostein Sletten. Vis mer

- Kan forvente seg en eksplosjon

Begravelsesbyråer og krematorier over hele byen, sliter nå med å holde tritt med etterspørselen dersom flere mister livet til sykdommen.

Det amerikanske forskningsinstituttet IHME uttalte denne uka at landet kan forvente seg en eksplosjon av tilfeller etter at de nå har gjenåpnet landet og lettet restriksjonene. De anslår at over en million mennesker i Kina kan dø av covid i 2023.

En så kraftig økning i covid-relaterte dødsfall vil teste myndighetenes innsats for å flytte Kina bort fra endeløse tester, nedstengninger og tunge reiserestriksjoner, og tilpasse seg en verden som stort sett har åpnet seg igjen for å leve med sykdommen.

Reuters rapporterer om at de så rundt 30 stasjonære likbiler stoppe i oppkjørselen som fører til Dongjiabo begravelsesbyrå.

Parkert blant dem, var en ambulanse og en vogn med et innpakket lik i det åpne bagasjerommet, som seinere ble plukket opp av arbeiderne, og flyttet til et forberedende rom for å avvente kremasjon.

Dette var ikke det eneste tilfellet Reuters rapporterte om.

Flere tester positivt

Kinas helsemyndigheter rapporterte om siste covid-relaterte dødsfall i desember.

Den kinesiske hovedstaden rapporterte om siste dødsfall i november.

Likevel rapporterte det respekterte kinesiske nyhetsmagasinet Caixin at to veteraner nylig hadde mistet livet etter å ha blitt smittet av sykdommen. Denne rapporten ble framlagt fredag.

Flere pårørende rapporterer også om at avdøde familiemedlemmer testet positivt for sykdommen kort tid før de døde - likevel blir ikke disse tallene registrert hos myndighetene.

TRAGISK: Familier til avdøde varsler om at det er enorme mørketall, og ber myndighetene rapportere de faktiske dødstallene. Foto: Reuters/NTB
TRAGISK: Familier til avdøde varsler om at det er enorme mørketall, og ber myndighetene rapportere de faktiske dødstallene. Foto: Reuters/NTB Vis mer

Siden opphevelsen av restriksjonene tidligere denne måneden, har Kina bedt sin befolkning på 1,4 milliarder om å holde seg hjemme dersom de har milde symptomer.

Offisielle tall om antall covid-relaterte dødsfall har blitt en upålitelig guide ettersom Kina sluttet å publisere antall asymptomatiske tilfeller fra onsdag, med henvisning til mangel på PCR-testing blant personer uten symptomer.

Mangelen på de faktiske tallene de siste 10 dagene har skapt debatt på sosiale medier - hvor flere etterlyser den manglende statistikken over sykehusinnleggelser og antall alvorlig syke.

«Hvorfor kan ikke denne statistikken bli funnet? Hva skjer? Har de ikke oppgitt dem, eller de kunngjør dem bare ikke?», er blant kommentarene som verserer på sosiale medier.

I Shanghai ba lokale utdanningsmyndigheter de fleste skoler om å holde nettbaserte undervisninger fra mandag, for å takle forverrede covid-infeksjoner over hele Kina.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer