OBS-VARSEL: Grytadalen i Sogn og Fjordane er ett av stedene i landet som er mest utsatt for nedbør, men det neste døgnet er det ventet enormt store mengder. Her fra Statens vegvesens trafikkamera i ettermiddag. Foto: Statens vegvesen
OBS-VARSEL: Grytadalen i Sogn og Fjordane er ett av stedene i landet som er mest utsatt for nedbør, men det neste døgnet er det ventet enormt store mengder. Her fra Statens vegvesens trafikkamera i ettermiddag. Foto: Statens vegvesenVis mer

Enorme nedbørsmenger flere steder i landet. OBS-varsel i fem fylker

Stor snødskredfare i fjellet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er sendt ut OBS-varsel for Nordland, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Nord-Trøndelag, først og fremst det kommende døgnet. Det er venter enorme mengder nedbør i i disse vestlandfylkene, samt nord for Trondheimsfjorden og opp til Helgeland.

I Sogn og Fjordane er det meldt så mye som 80-100 millimeter regn det neste døgnet. De øvrige områdene kan vente seg mellom 50-80 millimeter regn i løpet av i dag og i morgen.

- Det er veldig mye nedbør på et døgn. Vestlandet tåler litt mer regn enn Østlandet, men slike mengder merkes likevel, sier statsmeteorolog Mariann Foss ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Ser ikke lyst ut Selv om OBS-varselet i utgangspunktet gjelder for det nærmeste døgnet, mener Foss det ikke ser nevneverdig lyst ut for Vestlandet den nærmeste uka.

- I vest blir det trolig nedbør i hele perioden fram til neste helg. Både denne uka og neste er det ventet nedbør. Det blir mye av det framover, sier hun.

I Møre og Romsdal er det sendt ut OBS-varsel i dag og i morgen på grunn av vanskelige kjøreforhold i fjellet ettersom det er sterk vind, snø og snøfokk.

Bergens Tidende
melder i ettermiddag at ekstremnedbøren som har slått inn over Hordaland, allerede har fått konsekvenser.

Stor snøskredfare Milde temperaturer og store nedbørsmengder er sjelden en god værkombinasjon når det ligger snø i fjellet.

Tjenesten Varsom.no, levert av NVE, melder om rødt nivå på snøskredvarslinga i områdene Fjordane, Røldal, Sogn og Voss.

På varslinga, som går på en skala fra 1-5, er snøskredfaren satt til 4 (stor). Ved den faregraden anbefales det å ikke ferdes i skredterreng. Snøskredfaren er også satt til nivå 3 (betydelig) i flere deler av landet.

- Været nå er mildt, og kombinert med nedbør fører det til snøsmelting og vanskelige forhold, sier statsmeteorolog Mariann Foss.