Peru

Enorme ødeleggelser avdekket i Peru

Nye bilder viser hvordan gruvedrift har rasert store områder av regnskogen sør-øst i landet.

Ulovlige leire: Dette bildet tatt 17. mai viser en av de ulovlige gruveleirene som er avdekket i Peru. Som naturområder er ødelagt som et resultat av driften. Foto: Pardo Guadalupe / REUTERS / NTB Scanpix
Ulovlige leire: Dette bildet tatt 17. mai viser en av de ulovlige gruveleirene som er avdekket i Peru. Som naturområder er ødelagt som et resultat av driften. Foto: Pardo Guadalupe / REUTERS / NTB ScanpixVis mer

Etter et presidentbesøk 17. mai er det blitt publisert en rekke bilder som viser grove inngrep gjort i Amazonas regnskogen i Peru.

Det var i begynnelsen av februar at myndighetene i Peru startet det de kaller «Mercury joint operation» for å stoppe den ulovlige virksomheten. Nå vises skadene fram.

Stengt gruveleir i Madre de Dios. Foto: Cris Bournocle/ AFP /NTB Scanpix
Foto: Pardo Guadalupe / Reuters / NTB Scanpix
Store områder ødelagt. Foto: Cris Bournocle/ AFP /NTB Scanpix
Foto: Pardo Guadalupe / Reuters / NTB Scanpix
Stengt gruveleir i Madre de Dios. Foto: Cris Bournocle/ AFP /NTB Scanpix

Ulovlige gruver

Det var i forbindelse med et besøk i en av de ulovlige gruveleirene fra president Martin Vizcarra 17. mai at bildene ble tatt, men gruvedriften har foregått over lang tid, skriver AP i en reportasje publisert i blant annet New York Times. Anslagsvis over 10 år.

Den ulovlige gruvedriften skal ha krevd nesten 10 000 hektar av den peruanske regnskogen i området, ifølge Reuters. Det er nesten 15 000 fotballbaner med skog som er utradert.

Madre de Dios er et stort skogsområde sør-øst i Peru.
Madre de Dios er et stort skogsområde sør-øst i Peru. Vis mer

Ny guvernør utløste aksjonen

Armando Lamadrid er seniorrådgiver for regnskogfondets Peru – og Colombia program. Han forteller at et intensivt valg i slutten av 2018 utløste myndighetenes reaksjon.

– Luis Hidalgo Okimura er navnet på den nye guvernøren for Madre de Dios. Han er lege, og kjørte en kampanje basert på at han ville gjøre noe med helserisikoen som gruvedriften utgjør, sier han til Dagbladet.

Som tittelen på regjeringens tiltak tilsier, er en av de største bekymringene ved gruvedriften de store mengdene kvikksølv som slippes ut i naturen. Når dette går inn i for eksempel drikkevannet er helserisikoen åpenbar.

Det var ikke bare Okimuras ønske om bedre folkehelse som gjorde ham til vinner. Lamadrid forteller om et åpenbart korrupsjonsproblem blant de andre kandidatene.

– Et av de store temaene var hvilke av kandidatene som hadde tilknytning til de forskjellige gruvekonsesjonene. Det var ikke bare en, men mange som viste seg å være nært knyttet til gruveøkonomien.

Passer på: De nedlagte gruvene blir holdt under strengt oppsyn av Perus militære. Foto: Cris Bouroncle / AFP /NTB Scanpix
Passer på: De nedlagte gruvene blir holdt under strengt oppsyn av Perus militære. Foto: Cris Bouroncle / AFP /NTB Scanpix Vis mer

Project Mercury

I starten av februar sendte president Martin Vizcarra både militære tropper og politistyrker til Madre de Dios. Presidenten erklærte unntakstilstand og de ulovlige gruvene ble stengt med makt.

Siden da har militæret patruljert området for å sørge for at gruvene holder stengt.

Presidenten: Martin Vizcarra. Foto: Cris Bouroncle / AFP /NTB Scanpix
Presidenten: Martin Vizcarra. Foto: Cris Bouroncle / AFP /NTB Scanpix Vis mer

Lamadrid sier det nå foreligger planer om et omfattende rehabiliteringsprogram for å få skogen tilbake i sunn forfatning. Det er snakk om over 12 000 hektar som er en del av dette programmet.

Planen skal etter sigende gjennomføres over mange år, og lokale politikere sier militæret må kontrollere området i minst to år for å løse problemet.

At folket nå stemmer på en som snakker det Lamadrid kaller "gruvemafiaen" imot, ser han på som det viktigste tegnet til bedring

– Det er generelt et klima i Peru for å gjøre noe med korrupsjonen. Samtidig sier våre kontakter i området at vi må vente å se litt hvordan dette utspiller seg. Veien til helvete er brolagt med gode intensjoner som det heter, sier han.

Mafia

Peru har en lang gruvehistorie. Helt siden de første spanske kolonistene kom til landet har det blitt bedrevet gruvedrift etter gull, sølv og til og med kvikksølv. Det er tradisjonelt folk fra høylandet som har drevet med gruvene før det nå har også spred seg til lavlandet og skogen. De høye gullprisene fra 2002–2012 gjorde at mange prøvde lykken i Madre de Dios.

Gruvemafiaen er store, komplekse organisasjoner som ikke bare er et problem for naturen, sier Lamadrid

Han forteller at etter at gruvefolket ble kastet ut av jungelen har kriminalitet inne i regionshovedstaden Puerto Maldonado økt. Blant annet ble en turistguide nylig skutt på et hotell i byen, forteller han

– Vi må også huske at disse folkene er ikke bare kriminelle. Det er masse uskyldige folk som er blitt dratt inn i det. Derfor er det så viktig hva som skjer framover. Selv om man nå har stoppet forurensingen i et området, er kampen langt fra over. Nå må man erstatte gruveøkonomien med flere tusen nye jobber, avslutter han.