Enorme ødeleggelser etter at tsunamien traff Japan

Oljeraffinerier brenner, flyplasser er oversvømte.

Et oljeraffineri i brann i Iichihara nær Tokyo.. Ødeleggelsene langs østkysten av Japan er enorme. Foto: REUTERS/NHK via Reuters TV/SCANPIX
Et oljeraffineri i brann i Iichihara nær Tokyo.. Ødeleggelsene langs østkysten av Japan er enorme. Foto: REUTERS/NHK via Reuters TV/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bilder fra Japan gir en antydning om de enorme ødeleggelsene forårsaket av et av regionens kraftigste jordskjelv på nesten hundre år, målt til en magnitude på 8,9, utenfor Honshu på østkysten.

• Er du i regionen? Ring oss på telefon +47 24 00 00 00 eller send epost til 2400@db.no.

Båter, biler, bygninger og vrakgods er skylt flere kilometer inn på land. Branner brenner langs hele kysten, melder nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Data fra amerikanske USGS viser en minst 15 etterskjelv som har rystet området etter hovedskjelvet klokken 06.46, norsk tid.

En enorm brann omslutter et oljeraffineri i Iichihara nær Tokyo, landets hovedstad som ligger 373 km unna episenteret.

Tsunamibølger, foreløpig målt til en høyde på fire meter, har truffet store deler av landets østkyst, og blant annet oversvømt Sendai lufthavn i Natori.

Nå i de innledende, kaotiske timene umiddelbart etter katastrofen er tall på skadde og omkomne mennesker ikke kjent. Basert på bilder fra regionen er det grunn til å anta at tallene kan bli store. Lokalt politi sier minst én person er omkommet i Ibaraki ved Tokyo etter at et hus kollapset.

Det er rapportert om minst 20 skadde i Tokyo etter en hall kollapset under en seremoni, melder BBC.

Jordskjelvet er blant de fem kraftigste målt siden 1905. Jordskjelvet som utløste tsunamien andre juledag i 2004 var til sammenligning på stykre 9.0.

Tsunamibølgene fra jordskjelvet er ventet å treffe Australia og New Zealand de neste timene, før de bruker litt i underkant av et døgn og kan ramme Sør-Amerika og små Stillehavs-øygrupper som Hawaii.

Her kan du se en liste over stedene det er utstedt tsunamivarsler.

TSUNAMI: Sendai airport er oversvømt. Foto: REUTERS/NHK via Reuters TV/SCANPIX
TSUNAMI: Sendai airport er oversvømt. Foto: REUTERS/NHK via Reuters TV/SCANPIX Vis mer