Enorme protester mot Berlusconi

Flere hundre tusen samlet i Roma.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En svært stor menneskemengde inntok Romas gater lørdag ettermiddag, for å markere sin misnøye mot den italienske statsministeren Silvio Berlusconi.

Demonstrasjonen var i regi av det Demokratiske partiet, med opposisjonsleder Walter Veltroni i spissen, melder BBC News.

Største siden april

Veltroni er tidligere borgermester av Roma. Det Demokratiske partiet posisjonerer seg til venstre for sentrum i det politiske landskapet i Italia.

Demonstrantene protesterte mot det de oppfatter som Silvio Berlusconis høyredreining av landets politikk. De hevder videre at statsministeren ikke er i stand til å løse de finansielle og sosiale problemene Italia står overfor.

Demonstrasjonen er den største protesten mot den sittende statsministeren siden april, da Berlusconi på nytt - i konkurranse med blant andre Veltroni - tok over som Italias øverste politiske leder.

«Fascistisk retning»

- Dette er et bevis på at demokratiet lever i beste velgående. Vi hadde aldri sett for oss en så stor oppslutning, sa Walter Veltroni til menneskemengden, ifølge nyhetsbyrået AAP

MENNESKEMENGDE: Den italienske opposisjonen opplyser at det var nær 2,5 millioner tilstede ved demonstrasjonen i går ettermiddag. Politiet mener tallet ligger nærmere 200 000. Foto: CHRISTOPHE SIMON / AFP / SCANPIX
MENNESKEMENGDE: Den italienske opposisjonen opplyser at det var nær 2,5 millioner tilstede ved demonstrasjonen i går ettermiddag. Politiet mener tallet ligger nærmere 200 000. Foto: CHRISTOPHE SIMON / AFP / SCANPIX Vis mer

Videre hevdet Veltroni at Italia under Berlusconi beveget seg i en «fascistisk retning». Berlusconi har profilert seg på kamp mot kriminalitet og ulovlig innvandring, hvilket også har gjort ham populær blant mange italienere.

Berlusconi har blant annet foreslått separate klasser for innvandrerbarn som ikke snakker godt nok italiensk - og videre at staten skal registrere alle rombarn (sigøynerbarn) ved fingeravtrykk, skriver Associated Press.

Studentprotester

Hoveddelen av gårsdagens demonstrasjon foregikk i Cirkus Maximus, en hippodrom fra antikken, som i keisertida ble benyttet til gladiatorleker, parader, hesteløp og offentlige henrettelser.

Demonstrantene selv hevdet at det var så mange som 2,5 millioner mennesker tilstede - mens politikilder opplyser at antallet lå nærmere 200 000.

Gårsdagens demonstrasjoner avsluttet også en hel uke med mindre protester og markeringer i regi av italienske studenter, som protesterer mot Berlusconis forslag til ny utdanningsreform, skriver Reuters.

Reformen innebærer blant annet budsjettkutt og nedbemanning ved de italienske universitetene.

Enorme protester mot Berlusconi
SKYTESKIVE: Demonstrantene protesterte mot det de mener er statsminister Silvio Berlusconis manglende evne til å løse Italias finansielle og sosiale problemer.
COLOSSEUM: To separate demonstrasjonstog tok seg fram mot Circus Maximus, der opposisjonsleder Veltroni talte til menneskemengden.
UTDANNINGSREFORM: Studenter har hele uka protestert mot Berlusconis forslag til ny utdanningsreform - som her, i en markering torsdag.
EN SEIER: Lederen for det Demokratiske partiet, Walter Veltroni, mente at den massive oppslutningen var en seier for det italienske demokratiet.
OPPOSISJONEN: Walter Veltroni (vinkende, i midten) og det Demokratiske partiet, sto i spissen for gårsdagens protester. Foto: ANDREAS SOLARO / AFP / SCANPIX