Stop Asian hate:

Enorme reaksjoner etter brutalt angrep

- Du hører ikke hjemme her, sa mannen da han sparket den asiatiske kvinnen (65) i bakken, og deretter gjentatte ganger mens hun lå nede. Nå er han pågrepet.

GRUSOMT: En kvinne ble utsatt for et voldelig angrep på åpen gate i New York. - Dette er uakseptabelt, sier New Yorks borgermester Bill de Blasio opprørt. Video: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Foran sjokkerte vitner, midt på gata i New York, ble den 65 år gamle kvinnen sparket i bakken av en mann, og deretter sparket gjentatte ganger mens hun lå nede.

I en video, som er frigitt av politiet, kan man også se at sikkerhetsvakter i bygningen rett ved der angrepet fant sted, ble vitner til den brutale handlingen.

Kvinnen, som har asiatisk opphav, er et av mange ofre for en økende hatkriminalitet mot asiatiske amerikanere under pandemien. Totalt er 3800 ulike hendelser registrert, ifølge en ny rapport, skriver The Guardian.

Den nye bølgen av vold mot personer med asiatisk bakgrunn knyttes blant annet til Donald Trumps gjentatte utsagn om at pandemien er Kinas feil, og hans bruk av det rasistiske belastende uttrykket «Kina-viruset», skriver nyhetsbyrået AP.

Hatytringer

Det brutale angrepet mot den 65 år gamle kvinnen ble fanget opp av overvåkingskameraer. Videoene viser at kvinnen gikk langs gata i Manhattan mandag ettermiddag, da mannen gikk til angrep på henne.

Kvinnen skal ha vært på vei til kirken da angrepet fant sted, melder AP.

Ifølge politiet sparket mannen henne først magen. Deretter sparket han henne i ansiktet gjentatte ganger, samtidig som han ropte flere antiasiatiske skjellsord til henne, skriver The Guardian.

- Du hører ikke hjemme her, skal han ha sagt, ifølge AP.

Deretter gikk han uforstyrret videre, viser opptakene.

Kvinnen er ifølge The Guardian innlagt på sykehus med alvorlige skader.

Politiet i New York har pågrepet og siktet en 38 år gammel mann for angrepet, melder ABC News. Han er siktet for blant annet hatkriminalitet og forsøk på overfall.

SIKTET: Den 38 år gamle mannen er siktet for blant annet hatkriminalitet. Foto: NYPD
SIKTET: Den 38 år gamle mannen er siktet for blant annet hatkriminalitet. Foto: NYPD Vis mer

Mannen er tidligere dømt for å ha knivdrept moren sin i 2002. Han ble prøveløslatt i 2019, og skal ha bodd på et senter for hjemløse i området hvor angrepet skjedde.

Enorme reaksjoner

Det var flere vitner til hendelsen, blant annet to sikkerhetsvakter, som arbeidet inne i bygget der overvåkingskameraet var montert, skriver AP.

Likevel var det ingen som grep inn da kvinnen ble sparket ned.

Dette vekker både harme og enorme reaksjoner. Over hele USA ser man nå en økning av antiasiatisk vold, ifølge AP.

New Yorks borgermester Bill de Blasio beskriver handlingen på videoen som «motbydelig og opprørende» og sier «det er absolutt uakseptabelt at vitner ikke grep inn».

- Jeg bryr meg ikke hvem du er, jeg bryr meg ikke hva du gjør, du må hjelpe din New Yorker, uttalte de Blasio under et pressemøte tirsdag.

Lederen for fagforeningen som representerer arbeiderne i bygningen, bestrider imidlertid påstandene om at sikkerhetsvaktene ikke handlet da angrepet fant sted. De ringte umiddelbart etter hjelp, sier fagforeningslederen.

- HATKRIMINALITET: Politiet i Vancouver kaller det hatkriminalitet, etter at en mann kastet en 92-åring med demens på dør i Vancouver, Canada. Video: Vancouver P.D. Vis mer

- Kan ikke se på

- Om du ser at noen blir angrepet, så gjør hva enn du kan, sier de Blasio.

- Lag lyd. Rop ut om hva som skjer. Forsøk å hjelpe til, og skaff hjelp umiddelbart. Ring 911, fortsetter han.

- Her må vi alle være en del av løsningen. Vi kan ikke bare stå å se på at en så avskyelig handling skjer, sier New York-ordføreren.

Så langt i år er det registrert 33 tilfeller av hatkriminalitet med et asiatisk offer i New York, ifølge politiet, mot 11 på samme tidspunkt i fjor, skriver AP.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer