Krigen i Ukraina

- Enorme russiske tap

Britisk og amerikansk etterretning antar at om lag 20 000 russiske soldater er drept, etter invasjonen i Ukraina.

RUSSISKE TAP: Den russiske invasjonsstyrken i Ukraina har de siste ukene lidd stor tap. Både russiske soldater er drept, og militært utstyr er ødelagt. Foto: NTB
RUSSISKE TAP: Den russiske invasjonsstyrken i Ukraina har de siste ukene lidd stor tap. Både russiske soldater er drept, og militært utstyr er ødelagt. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Myndighetene i Ukraina har nå offentliggjort nye påståtte tapstall for russerne, både mennesker og militært utstyr.

Generalstaben i Ukraina hevder at siden den russiske invasjonen 24. februar i år, og fram til nå, skal Ukrainas væpnede styrker ha eliminert 52 950 russiske soldater.

Ukraina omtaler de russiske soldatene som eliminerte inntrengere. Generalstaben hevder videre at bare den 10. september skal 300 russiske soldater blitt drept i kamper.

Overdrevent

Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen ved Forsvarets høgskole mener de angivelige tapstallene er betydelig overdrevet.

OVERDRIVER: Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen mener opplysningene fra den ukrainske generalstaben om antall døde russiske soldater er betydelig overdrevne. Foto: Christian Bugge Hjort / Forsvaret
OVERDRIVER: Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen mener opplysningene fra den ukrainske generalstaben om antall døde russiske soldater er betydelig overdrevne. Foto: Christian Bugge Hjort / Forsvaret Vis mer

- Britisk og amerikansk etterretning mener de russiske tapstallene er på rundt 20 000 soldater. Også disse tallene hersker det en stor usikkerhet rundt, presiserer oberstløytnanten.

Karlsen mener årsaken til at Ukrainas generalstab overdriver antall drepte russiske soldater, er ønske om å gi et inntrykk at de gjør det enda bedre militært, enn de i virkeligheten gjør.

Store tap

Ukraina holder sine egne militære tap skjult. Det er ingen sikre antakelser på hvor mange ukrainske soldater som har blitt drept i krigen.

- Opplysninger om drepte ukrainske soldater er usikre. Det er også antall sivile liv som har gått tapt i krigen, sier oberstløytnant Karlsen.

FN har stipulert antall sivile ukrainske liv som har blitt drept, til nærmere 6 000 mennesker.

I april fortalte ordfører Vadym Bojtsjenko i Mariupol at omtrent 21 000 sivile hadde mistet livet, bare i den ukrainske havnebyen.

Etter flere måneders beleiring og harde kamper, mener ordfører Bojtsjenko nå at det i Mariupol-distriktet kan være rundt 90 000 sivile som har mistet livet.

Som en norsk by

- Det er vanskelig å forholde seg til opplysningene fra Ukraina. Alt tyder på at informasjonen kan være betydelig overdrevent. Samtidig er det ingen tvil om at tapstallene blant russiske soldater og ukrainsk sivilbefolkning er store, sier oberstløytnant Karlsen.

Selv om dødstallene fra generalstaben i Ukraina trolig er betydelig overdrevne, viser tallene fra britisk og amerikansk etterretning at hele 20 000 russiske soldater er drept siden invasjonen i februar.

Antallet drepte tilsvarer folketallet i norske byer som Gjøvik og Horten.

- Historisk er det mange eksempler på at parter i krig bevisst villeder, for å gi inntrykk av at de har større militær framgang, enn de virkelig har, sier oberstløytnanten.

Ukrainsk framgang

Generalstaben i Ukraina har også offentliggjort hvor mye russiske militært materiell som skal være uskadeliggjort eller ødelagt.

- Noen av tallene kan være korrekte. Men det er grunn til å anta at ukrainske myndigheter tar veldig hardt i. Samtidig er det ingen tvil om at mye russisk militært materiell er ødelagt, men trolig ikke like mye som ukrainerne hevder, sier oberstløytnant Karlsen.

Selv om det er stor tvil om tapstallene den ukrainske generalstaben har publisert, er oberstløytnant Geir Hågen Karlsen ikke i tvil om at Ukraina de siste ukene har hatt betydelig militær framgang.

OFFENSIV: De siste ukene har ukrainske soldater gjenerobret store landområder, som i flere måneder har vært okkupert av russerne. Foto: NTB
OFFENSIV: De siste ukene har ukrainske soldater gjenerobret store landområder, som i flere måneder har vært okkupert av russerne. Foto: NTB Vis mer

- Troverdig informasjon, som også støttes av vestlig etterretning viser at Ukraina de siste ukene er på offensiven. De har tatt tilbake områder som i flere måneder har vært okkupert av russerne.

- Hva er årsakene til at russerne nå ser ut til å være på defensiven?

- Det er flere grunner til det. Alt tyder på at Ukraina har klart å koordinere sine militære ressurser, langt bedre enn russerne. Samspillet mellom bakkemannskaper, luft og artilleri har vært vellykket.

- Høy moral og kampvilje er nok også en viktig faktor, for de militære ukrainske framgangene.

Vellykket villedning

Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen peker også på det han omtaler som vellykket villedning, som fikk russerne til å flytte sine militære styrker.

Russerne trodde ukrainske styrker ville gå til motoffensiv i området rundt Kherson, sør i Ukraina, og flytte styrker dit.

RUSSISK VRAK: En ukrainsk soldat inspiserer ødelagt russisk militært materiell. Foto: NTB
RUSSISK VRAK: En ukrainsk soldat inspiserer ødelagt russisk militært materiell. Foto: NTB Vis mer

- Historisk sett har russerne, sammenlignet med vestlige demokratier alltid vært villige til å ta store menneskelig tap. Det ser vi også i Ukraina, sier oberstløytnanten.

- Har Ukraina fått våpen fra NATO-land, som kan ha ført til militær framgang?

- Ukraina er helt avhengig av leveransen av våpen fra vesten. Et eksempel er HIMARS-rakettene (High Mobility Artillery Rocket System, på norsk høymobilitets artillerirakettsystem, red.anm.), som de har fått fra amerikanerne. Rakettsystemet er presist, og treffer der de skal. Rakettsystemet har en rekkevidde på 80 km. Dette våpensystem er teknologisk overlegent hva russerne har tilgang til, sier oberstløytnant Geir Hågen Karlsen.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer