Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Enorme snømengder i fjellstrøkene

Store snømengder har tettet flomløpene til vannmagasiner som er i ferd med å fylles opp i fjellstrøkene i Sør-Norge. Derfor har strømselskapet BKK fjernet snø.

VESTLAND: Mannskaper fra energiselskapet fjerner store mengder med tettpakket snø fra flomløpet til Skjerjavatnet i Vestland. Foto: BKK / NTB scanpix
VESTLAND: Mannskaper fra energiselskapet fjerner store mengder med tettpakket snø fra flomløpet til Skjerjavatnet i Vestland. Foto: BKK / NTB scanpix Vis mer

Energiselskapet BKK har denne uken fjernet over 2000 kubikkmeter snø fra flomløpet til Skjerjavatnet i Eksingedalen i Vestland.

Arbeidet startet mandag 29. juni da en gravemaskin på 27 tonn ble beltet inn til dammen - noe som tok to dager, skriver NRK. Brøytekantene har vært mellom åtte og ti meter høye.

- Det er ikke uvanlig at magasinene blir fulle, men det som er uvanlig, er at det er snø i magasinene såpass sent på sommeren, sier vassdragsteknisk ansvarlig i BKK produksjon Knut Kinne til NTB.

FJERNET: Over 2000 kubikkmeter snø er fjernet denne uken. Foto: BKK / NTB scanpix
FJERNET: Over 2000 kubikkmeter snø er fjernet denne uken. Foto: BKK / NTB scanpix Vis mer

Han forklarer hvorfor selskapet har fjernet snø fra flomløpene til vannmagasinene.

- Hvis du setter en propp i kjøkkenvasken og den blir full, så er det et overløp på disse vaskene så vannet har et sted å gjøre av seg. Det fungerer på samme måte med regulerte vannmagasiner. Men når disse utløpene er fulle av snø, kan det gå galt når det blir fullt, sier Kinne.

Han presiserer at man da kan få en ukontrollert utrenning av vannet i magasinet.

- Så derfor må vi god tid i forkant åpne opp flomløpene før det blir fullt, legger han til.

Gravearbeidet ved Skjerjavatnet skal være ferdig tirsdag. Kinne tror ikke det er en stor fare for flom ettersom magasinene har en flomreduserende effekt.

- Når du har regulerte vassdrag, så er faren for flom vesentlig mindre enn i et uregulert vassdrag, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!