LOFOTEN: Enorme snømengder skaper trøbbel i nord. Mandag 28. januar er flere skoler stengt som følge av uværet. Video: @kristoffer.lorentzen, @janarned og Vestvågøy kommune. Klipp: Ingebjørg Iversen Vis mer

Enorme snømengder i Lofoten: - Skjer veldig, veldig sjelden

Det meldes om opp mot to meter snø, nedsnødde biler, stengte veier og skoler i Lofoten mandag.

- Det er veldig, veldig sjelden at det kommer slike snømengder, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Magnus Ovhed, til Dagbladet.

I Nordland har det i løpet av gårsdagen og natta kommet så mye snø at mange veier og skoler er stengt. I Lofoten er det så godt som ingen trafikk. Politiet sier det har kommet opp mot to meter snø enkelte steder.

- Folk må grave ut bilene sine. Det har snødd til over vinduene, sier operasjonsleder Mari Lillestø til Dagbladet ved 08-tida mandag morgen.

- Etter det vi kjenner til har det gått ras på fire fylkesveier, pluss E10. Det er ganske heftig, sier ordfører i Flakstad kommune, Hans Fredrik Sørdal (Ap), til Dagbladet.

Hans oppfordring til folk er å måke slik at man kommer seg ut døra, slik at man kommer seg trygt ut hvis det skulle begynne å brenne.

- Hvis ikke, hold deg inne. Slik situasjonen er nå, er rasfarenivået på fire på alle steder der hellingen er på over 20 prosent. Det er stor risiko for brøytemannskapene å holde på nå, sier Sørdal.

LOFOTEN: Nedsnødde biler preget gatene i Leknes sentrum mandag. Foto: Stine Mette Fjerdingstad
LOFOTEN: Nedsnødde biler preget gatene i Leknes sentrum mandag. Foto: Stine Mette Fjerdingstad Vis mer

65 centimeter

Rådmann i Vestvågøy kommune, Kjell Idar Berg, sier det er uvanlig at det kommer så mye snø på kort tid.

- Jeg kan ikke huske at vi har hatt slike tilstander før noen gang. Sist vi var borti liknende må ha vært på 1960-tallet, sier Berg til Dagbladet.

Vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Magnus Ovhed, bekrefter Bergs påstand om at det er sjeldent at det kommer sånne snømengder. Han sier at den største dybden målt ved en av deres målestasjoner i dag er 65 centimeter.

- Selvfølgelig kan det blåse, og da danner det seg raskt snøfonner som er høyere enn det, sier Ovhed til Dagbladet.

- Veldig, veldig sjeldent

Det kommer til å snø litt videre utover dagen i området, før det gir seg mot kvelden.

- Det er veldig, veldig sjelden at det kommer slike snømengder, sier Ovhed.

Han legger til at det noen steder titt og ofte kan komme store snømengder, for eksempel på breer. Men der har ikke Meteorologisk institutt noen målestasjon, og derfor regnes de 65 centimeterne i Nordland som relativt uvanlig.

SNØKAOS: Mange må nok ut med snøskuffa de kommende dagene. Foto: Stine Mette Fjerdingstad
SNØKAOS: Mange må nok ut med snøskuffa de kommende dagene. Foto: Stine Mette Fjerdingstad Vis mer

- Jeg kan ikke helt si når det kom så store snømengder sist, men det er noen år siden. Da var det snakk om at det kom 70 centimeter på grensa mellom Troms og Finnmark. Det har skjedd tidligere, men er ikke så vanlig på målestasjonene. Vi prøver sjelden å plassere stasjonene så de skal slå rekorder, forteller Ovhed.

Det har snødd flere steder i landet det siste døgnet, blant annet på Øst- og Sørlandet. Dette kommer til å gi seg i løpet av dagen, sier Ovhed. Han kan ellers fortelle at Karasjok hadde 40 minusgrader søndag - en temperatur der en appelsin for eksempel vil fryse til is og bli umulig å skrelle, eller der du kan få isklumper i fjeset.

Flere utforkjøringer

På Twitter er det flere politidistrikt som kan melde om kollisjoner og påkjørsler i morgentimene, grunnet det glatte underlaget.

- I løpet av natta og inn mot morgentimene mandag har vi fått meldinger om biler av veien, og biler i autovernet. Totalt har vi hatt åtte trafikkulykker så langt, som skyldes snøføret, sier operasjonsleder Torleif Rustad i Sør-Øst politidistrikt til Dagbladet.

- Det er uten tvil utfordrende kjøreforhold i dag, og vi kan nesten forvente oss flere ulykker. Vi oppfordrer bilister til å ta hensyn og kjøre etter forholdene, legger han til.

- Torsdag ser det ut til at Agder og Telemark i Sør-Norge får skikkelig påfyll av snø igjen, skriver meteorologene på Twitter.